Hoe man afwijzen: 10 tips om ‘nee’ te zeggen tegen zijn avances

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

We kennen allemaal het gevoel van afwijzing. Het is een universele ervaring waar we al vroeg in ons leven mee te maken krijgen als andere kinderen niet met ons willen spelen. En zelfs als je vroeger zo populair was dat alle kinderen met je wilden spelen, dan heb je op een bepaald moment in je leven de pijn van afwijzing ervaren.

Je voelde schaamte en verdriet. Je voelde je ‘niet waardig’ of ‘niet goed genoeg’. Misschien voelde je je wel een outsider, iemand die niet welkom was. Dat gevoel zou je niemand anders willen geven, toch? Het is de reden waarom veel vrouwen willen weten hoe ze een man op een lieve, aardige en respectvolle manier kunnen afwijzen.

De realiteit is dat mannen het heel moeilijk opmerken wanneer een vrouw niet geïnteresseerd is. Vooral in de context van uitgaan lijkt het er soms op dat ze elke ‘nee’ opvatten als een ‘misschien’. Hoe wijs je zo’n man af die het maar niet lijkt te begrijpen?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Volgens Vanessa Van Edwards, bestsellerauteur en oprichter van Science of People, is dat vaak het gevolg van miscommunicatie en misverstanden die optreden tijdens het flirten. Ze heeft daarom een stappenplan gemaakt met tien stappen die vrouwen kunnen helpen om van die lastige man af te komen.

Man afwijzen in 10 stappen

Vanessa en haar team zijn specialisten in lichaamstaal en hebben hun kennis gebundeld in een stappenplan waarmee iedere vrouw elke man kan afwijzen. Als je een man op een relatief nette manier wilt afwijzen zodat hij de boodschap begrijpt, volg dan deze stappen.

1. Doe de Torso Turn

Als je een man wilt laten merken dat je niet geïnteresseerd bent, draai je bovenlichaam dan bij hem weg. Vanessa noemt dit de ‘Torso Turn’. Als je met iemand in gesprek bent, richt je je romp naar die persoon toe als een teken van respect. Als je dat niet doet, dan zeg je op een non-verbale manier: “Ga bij me weg.”

2. Schud ‘nee’ met je hoofd

Van jongs af aan zijn we aangeleerd dat ‘nee’ niet uitgesproken hoeft te worden. Het kan ook non-verbaal. Met je hoofd ‘nee’ schudden is de tweede stap om de boodschap duidelijk te maken. Wanneer je met je hoofd van links naar rechts beweegt en terug maak je duidelijk dat je iets niet wilt. Dus als een man een poging doet om contact te leggen, kun je meteen beginnen met nee-schudden. Je kunt dit ook doen terwijl je spreekt, als een manier om je verbale ‘nee’ non-verbaal te benadrukken.

3. Blokkeer de avances

Maakt een man avances en komt hij wel heel dichtbij? “Blokkeren is vooral handig voor close talkers”, zegt Vanessa. “Je kunt je drankje voor je houden, zodat ze niet naar voren kunnen leunen. Het glas blokkeert hem.” Het is ook mogelijk om dit met een handtas te doen door deze met twee handen voor je lichaam te houden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Zeg het alsof je het meent

Wanneer vrouwen niet meteen weten hoe ze met de avances van een man moeten omgaan, kunnen ze gemengde signalen versturen. Een voorbeeld is het gebruik van onzekere woorden, zoals ‘misschien beter niet’. In plaats van te zeggen: “Je krijgt mijn telefoonnummer niet!” zeggen ze “Ik denk dat ik beter niet mijn telefoonnummer aan jou kan geven.”

Het vertelt een man dat je niet zeker bent van de ‘nee’. Hij hoort geen ‘nee’ maar een ‘misschien’ en zal je eerder proberen te overtuigen om een ‘ja’ te krijgen. Dus als je ‘nee’ zegt, zeg het dan alsof je het meent.

5. Sluit je lichaam af

Een open houding zegt dat je benaderbaar bent. Een gesloten houding niet. Het is veel moeilijker om contact te maken met iemand die zich lichamelijk afsluit, omdat het een barrière vormt.

  • Doe je benen over elkaar en richt je knieën en tenen van ze af als je zit.
  • Kruis je armen en creëer een barrière door je romp af te sluiten.
  • Stop met gebaren en houd je armen en handen dicht bij je lichaam.

6. Bal je vuisten

In de wereld van lichaamstaal zeggen open handpalmen dat je niets te verbergen hebt, eerlijk bent en de ander uitnodigt om contact te leggen. Als je dat omdraait, heb je een vuist. Deze lichaamstaal is een signaal dat het contact niet gewenst is en het toont zelfs wat vijandigheid.

7. Negatieve micro-expressies

Heb je altijd een blije uitstraling? Zelfs als je iets negatiefs meemaakt? “Als je iemand echt wilt afwijzen, vermijd dan de glimlach ten koste van alles”, zegt Vanessa. “De glimlach is een vleiende manier om iemand dichterbij te halen – het is alsof je hem het groene licht geeft dat je zijn benadering leuk vindt.” Lach niet en gebruik andere negatieve gezichtsuitdrukkingen, zoals walging, minachting of woede om het nog duidelijker te maken.

8. Stop met het oogcontact

Contact tussen mensen is nauwelijks mogelijk als er geen oogcontact is. Denk maar eens terug aan de interacties die je eerder vandaag hebt gehad. Hoe zou je deze interacties hebben gevonden als iemand je helemaal niet aankeek? Als je het oogcontact vermijdt, dan maak je – samen met de ander signalen – duidelijk dat het contact niet gewenst is.

9. Spreid je benen

De benen spreiden is misschien iets dat alleen mannen doen, maar volgens Vanessa is het een uitstekende manier om als vrouw je territorium te claimen. Wanneer je je tenen naar buiten wijst en een brede houding aanneemt met de borst vooruit, laat je zien dat je niet iemand bent om mee te sollen. Het is niet zo vrouwelijk, maar dat is juist waarom het goed werkt.

10. Toon de koude blik

Heb je alles op deze lijst geprobeerd en heeft niets gewerkt? Zet dan de koude blik in. “Soms moet je vuur met vuur bestrijden”, legt Vanessa uit. “Frons je wenkbrauwen alsof je je net realiseert dat iemand je favoriete pyjama heeft gestolen, en blijf zwijgen. Wat je ook doet, verbreek niet eerst het oogcontact.”

Vanessa: “99% van de tijd werkt dit. Wie deze wedstrijd staren het langst volhoudt, zal de winnaar zijn.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie