Daten op oudere leeftijd: dit zijn 6 tips om je op weg te helpen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Daten op leeftijd is natuurlijk een stuk anders dan toen je een jaar of twintig was. Toch kan het voorkomen dat je na een jarenlange relatie weer vrijgezel wordt, of nog steeds vrijgezel bent. Misschien kom je uit een scheiding, of is er een andere reden waardoor je nu weer vrijgezel bent.

Als je toch weer iemand wilt vinden om het leven mee te delen, dan zul je weer aan het daten moeten slaan. Het kan best spannend zijn om je weer op het datingpad te begeven, maar dit is toch vaak wat je zult moeten doen als je niet alleen wilt blijven.

Daarom zul je, als je er klaar voor bent, een sprong in het diepe moeten wagen. Met onderstaande tips geven we je adviezen om een nieuwe liefde te vinden. Hierdoor wordt het daten een stuk leuker, gemakkelijker en is de kans groter dat je een nieuw maatje vindt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waarom het anders is om op oudere leeftijd te daten

Wanneer je jong bent, dan zul je nog vrijwel onbevangen in een relatie stappen. Je bent snel tot over je oren verliefd en hebt het grootste deel van je leven samen nog voor je liggen. Jullie zullen allebei nog weinig bagage hebben en samen een leven kunnen opbouwen. Dit is natuurlijk heel anders als je al op leeftijd bent.

Op een wat oudere leeftijd heb je een rugzak vol met bagage, herinneringen en ervaringen. Dit zullen zowel positieve als negatieve zijn. Het is belangrijk om dit te accepteren van jezelf en van je mogelijke nieuwe partner.

De tijden zijn veranderd

Daten op je 50e of 60e is niet hetzelfde als toen je nog een tiener of twintiger was. Verder ben je ook niet dezelfde persoon als je toen was. Je bent veranderd, en misschien is het beeld van je ideale partner ook wel veranderd. Voordat je kunt beginnen met daten, is het dus van belang dat je dit voor jezelf op een rijtje hebt.

Stel jezelf daarom duidelijke vragen: waarom wil je weer gaan daten? Ben je klaar voor een serieuze relatie of hou je het liever bij een latrelatie? Wat zoek je in een toekomstige partner? Pas als je dit duidelijk hebt, kun je de volgende stap zetten en weer beginnen met daten.

cupido

De voordelen van daten op leeftijd

Naast dat daten op leeftijd anders is dan in je jongere jaren, zitten er ook een aantal voordelen verbonden aan het daten in deze tijd van je leven. Je zult namelijk een stuk meer kennis hebben over jezelf en over een mogelijke partner. De ervaringen in het verleden hebben je gevormd tot wie je bent en hebben je een hoop geleerd. Hierdoor kun je nu een stuk beter en weloverwogen beslissingen maken over een mogelijke partner.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Ben je van plan om te beginnen met daten, maar kun je wel wat adviezen gebruiken over hoe je dit het beste kunt aanpakken? Dit zijn de tips die je hulp bieden.

1. Stel je zelf open voor anderen

Als je een hoop bagage hebt uit het verleden, kan het zijn dat hier ook een hoop negatieve ervaringen bij zitten. Je kan beschadigd zijn door vorige relaties en daardoor uitermate voorzichtig zijn als het gaat om het vinden van nieuwe liefde. Je hebt als het ware een muur om jezelf heen gebouwd en durft je niet kwetsbaar op te stellen voor de liefde. Dit komt vaak voort uit angst om afgewezen te worden of om weer gekwetst te worden.

Het is daarom belangrijk dat je eerst de tijd neemt om te verwerken wat er allemaal is gebeurd, zodat je je daarna helemaal kunt openstellen voor een nieuwe relatie. Geef het tijd om klaar te zijn te beginnen met daten en leg hiervoor jezelf ook geen doelen of eisen op. Neem alle tijd die je nodig hebt om je weer op het liefdespad te begeven.

2. Je verwachtingen

Als je begint met daten, dan is het verstandig om niet te hoge verwachtingen te hebben. Zie het daten als een manier om nieuwe contacten te leggen en mensen te ontmoeten. Het is een kans op een leuke avond, los van het feit of het misschien een mogelijke romantische relatie is. Houd er rekening mee dat de andere persoon ook een verleden heeft en accepteer dit dan ook van elkaar. Wees niet te kritisch en ga met een open mind daten.

3. Ontmoet meerdere mensen

Er zijn meerdere manieren om andere singles te ontmoeten. Je hoeft je niet te beperken tot een datingsite of relatiebureau, maar ook in het dagelijks leven heb je nog genoeg de kans om leuke mensen te ontmoeten. Verruim daarom je blikveld en leg ook nieuwe contacten via je hobby’s, verenigingen of vrienden. Op deze manier kun je een hoop nieuwe mensen ontmoeten. Wie weet houd je er mooie vriendschappen of een prachtige relatie uit over.

4. Een leuk profiel

Heb je besloten om een online profiel aan te maken op een datingsite? Dan is het van belang dat je ook een goed en enthousiast profiel creëert. Kies daarom voor een vrolijke foto en een duidelijke uitleg over wie je bent. Vertel bijvoorbeeld iets over je interesses en je hobby’s, maar wees niet te lang van stof. Kies een foto die recent is gemaakt, waar je gezicht goed op te zien is en die van goede kwaliteit is. Hierdoor vergroot je je kansen op een leuke match.

5. Op dates gaan

Als je via internet een leuk persoon hebt leren kennen, dan is het van belang dat je niet te lang wacht met het afspreken. Hierdoor kun je voorkomen dat je een onrealistisch beeld van elkaar krijgt. Ook kan een ontmoeting veel sneller duidelijk maken of een relatie tussen jullie een mogelijkheid is.

6. Beginnen met online dating

Als het je niet lukt om in het echte leven een leuke, vrijgezelle 50 plusser tegen het lijf te lopen, dan kan online dating een perfecte manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Een datingwebsite is voor veel mensen een stuk minder eng en is een laagdrempelige manier om singles te ontmoeten. Je kunt elkaar eerst via chatten beter leren kennen, voordat je met elkaar op een date gaat. Zo kun je op een rustige en ontspannen manier erachter komen of jullie hetzelfde idee hebben van een relatie.

Datingsites voor oudere singles

Er zijn gelukkig tal van datingwebsites voor 50-plussers die zich specifiek richten op leeftijdsgenoten. Dit zijn 3 datingsites voor ouderen.

50plusmatch

1. 50plusmatch

De eerste datingsite die geschikt is voor 50-plussers is 50plusmatch, zoals de naam ook al aangeeft. Het is een van de favoriete datingsites van veel oudere singles en is erg populair. De site is al in 2006 opgericht en is enorm populair geworden de afgelopen jaren. De site is zowel via een app en een website te gebruiken en is erg gemakkelijk in het gebruik. Je kunt via 50plusmatch persoonlijke berichten sturen, chatten en geweldige nieuwe mensen leren kennen.

Bekijken op 50plusmatch

ourtime

2. Ourtime

Een van de nieuwste datingservices voor oudere singles is Ourtime. De doelgroep is hier wederom 50 plussers en heeft dezelfde werkwijze als veel andere datingsites. Na je aanmelding kun je snel je profiel aanmaken. Hierbij kun je ook de hulp inschakelen van Julie, een virtuele coach die je vragen kunt stellen om je te helpen. Om mensen te vinden kun je handige zoekcriteria instellen en op zoek gaan naar leuke matches. Ourtime organiseert tevens groepsactiviteiten om op een relaxte manier mensen te leren kennen.

Bekijken op Ourtime

50liefde

3. 50liefde

Een andere datingsite die specifiek gericht is op 50 plussers is 50liefde. Op deze site kun je op zoek gaan naar singles die op zoek zijn aar een serieuze relatie, date of een mooie vriendschap. De site kent een hoop actieve leden en is gemakkelijk de gebruiken. Het draait hier vooral om de partnervoorstellen en de matches, die je snel kunt bekijken. Hierna kun je ook direct contact opnemen, interesse tonen en berichten sturen.

Bekijken op 50liefde

Te oud om te...

... daten? Niemand is daar te oud voor. Iedereen wil genieten en het liefst samen met iemand anders, ongeacht de leeftijd. Apps als Tinder zijn misschien niet zo slim om te gebruiken, maar wat als er een app zou zijn voor de wat oudere singles? Het goede nieuws is dat 50plusmatch precies dat doel heeft: singles boven de 50 met dezelfde interesses aan elkaar koppelen. Nieuwsgierig hoe ze dat doen?

Deel dit artikel
Geef je reactie