6 tips voor daten na een scheiding: hoe pak je het aan?

Redactie
Door Redactie
8 minuten leestijd

Als je een scheiding achter de rug hebt, kan het lastig zijn om te beginnen te daten. Wat is het goede moment en ben ik er wel klaar voor? Mogelijk heb je een lange relatie gehad waardoor je niet meer weet hoe daten precies werkt. Daar komt nog bij dat de tijden ook zijn veranderd.

Tegenwoordig zijn er geen blind dates meer. Er wordt gedatet via dating apps en datingsites. En dat is misschien heel anders dan toen je eerder vrijgezel was.

6 tips voor daten na een scheiding

Een nieuw begin maken kan intimiderend zijn na een scheiding. Het is onbekend terrein en dat maakt je nerveus. Dat is niet uniek. Het is normaal. Met deze tips kom je een eind op weg.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Denk goed na of je er klaar voor bent

Iedereen in je omgeving kan tegen je zeggen dat je weer moet daten maar uiteindelijk draait het om jezelf en hoe jij erover denkt. Jij bent de enige die weet of je er klaar voor bent. Haast jezelf niet om weer op zoek te gaan naar een nieuwe liefde. Voel je ook niet schuldig als je al snel weer klaar bent voor een nieuwe relatie. Iedereen is er op een ander moment klaar voor.

2. Wees eerlijk over je verleden

Eerlijkheid wordt altijd gewaardeerd; ook als je aangeeft dat je gescheiden bent. Het feit dat je gescheiden bent betekent vaak dat je niet bang bent om je aan iemand te binden. Praat echter niet te vaak over je ex en maak geen vergelijking tussen de date en de ex. Houdt de ex er volledig buiten.

3. Weet wat je zoekt

Wat wil je wel en wat wil je niet in een relatie? Neem de tijd om erachter te komen wat je verlangens en behoeften zijn. Als je er niet over nadenkt, dan word je al snel ermee geconfronteerd als je je op een datingsite bevindt. Leer van je fouten en pak het deze keer goed aan door je goed voor te bereiden.

4. Vraag om steun van anderen

Een scheiding is voor veel mensen een zware tijd met veel emoties. Als het achter de rug is kan men eindelijk ademhalen. Tijdens een scheiding is de steun van anderen onmisbaar. Dit geldt ook als je begint met daten. De steun van anderen is nodig als je nerveus of onzeker bent als je begint met daten. Laat je supportgroep je ondersteunen op de weg naar een liefde.

5. Overleg met de kinderen

Als er kinderen in het spel zijn, dan is het belangrijk om het met hen te overleggen. De kinderen hoeven niet alle details te weten. maar wel dat je weer begint met daten. Geef aan dat ze altijd op de eerste plek komen en dat niemand anders er tussen kan komen. Luister naar wat de kinderen te zeggen hebben, maar bepaal zelf wat je ermee doet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Wees geduldig

Verwacht niet dat je direct succes hebt met daten. Dit is maar voor enkelen weggelegd. Nieuwe mensen ontmoeten is leuk en spannend. Vooral als je het lang niet gedaan hebt is het een hele ervaring. De meeste mensen hebben meerdere dates nodig voordat de ware gevonden wordt. Geniet van de aandacht en laat je niet afleiden door afwijzingen. Dit is een onderdeel van het datingspel.

3 dingen die je moet vermijden

Daten na een scheiding is niet makkelijk. De scheiding kan voor stress, emoties en twijfels hebben gezorgd. Daarom is het belangrijk om niet meteen te beginnen met daten. Pas als je het volledig hebt geaccepteerd is het tijd om weer opnieuw te beginnen. Als je er weer klaar voor bent om andere singles te ontmoeten, dan zijn er dingen die je moet vermijden.

1. Niet-verwerkte gevoelens

Daten terwijl je de vorige relatie nog niet volledig afgesloten hebt is gedoemd te mislukken. Waarom zou je gaan daten als je er nog niet klaar voor bent? De emotionele bagage die je meeneemt uit de vorige relatie kan een nadelig effect hebben op de nieuwe relatie. Misschien reageer je je af op je nieuwe partner, terwijl je dit eigenlijk tegen je vorige partner had willen zeggen. Dat is niet eerlijk en kan voorkomen worden door jezelf niet te snel weer in het diepe te gooien.

Leer van de fouten die gemaakt zijn in de vorige relatie en neem deze ervaringen mee naar de nieuwe relatie. Wat je ook doet: laat de slechte ervaringen geen negatieve invloed hebben op de nieuwe relatie. Het is verstandig om met daten te wachten als je nog te maken hebt met opgekropte woede of niet-verwerkte gevoelens.

2. Rebound relaties

Een rebound relatie is een relatie die erop gericht is om een leegte te vullen. Het is er om de eenzaamheid te voorkomen of als afleiding om niet te hoeven voelen wat je zou moeten voelen. Voor degene die uit een gebroken relatie komt is het misschien spannend, leuk en avontuurlijk. Maar voor de ander niet. Deze heeft het idee dat het een ‘echte’ relatie is, terwijl het voor de ander slechts tijdelijk is.

Een rebound relatie begint vaak op het moment dat één van de personen er nog niet klaar voor is. Na een scheiding is er vaak het gevoel dat er iets mist in het leven. De rebound relatie vervult deze leegte, maar dat doet het slechts tijdelijk. Voorkom dat je een rebound relatie aangaat zodat je de ander en jezelf de pijn en het verdriet bespaart.

3. Vergelijken met de ex

Als het huwelijk of relatie met de ex niet goed verlopen is door het gedrag of de acties van de ex, dan is het logisch dat je dit niet snel vergeet. Het betekent echter niet dat alle personen na verloop van tijd hetzelfde gedrag gaan vertonen. Iedereen is anders.

Wat de één heeft gedaan hoeft de ander niet te doen. Je ex kan vreemd zijn gegaan, maar dat betekent niet dat alle mensen die je tegenkomt in staat zijn om vreemd te gaan. Er zitten altijd rotte appels tussen die het verpesten voor de rest. Vergelijk daarom nooit iemand met een ex zodat je met een schone lei kunt beginnen. Dat is de enige manier om weer succesvol te kunnen daten.

Daten na een scheiding hoeft niet moeilijker te zijn dan daten voor het huwelijk. Date niet te snel na een scheiding. Maar als je toch begint, dan weet je nu waar je op moet letten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie