Terug op de markt: wanneer kun je weer daten na een relatie?

Michael Slender
Door Michael Slender
11 minuten leestijd

Niemand houdt ervan om zich eenzaam te voelen en de verleiding om vlak na een relatiebreuk weer verliefd te worden is niet makkelijk te weerstaan. Degenen die de verleiding niet kunnen weerstaan springen van relatie naar relatie, zonder tijd voor zichzelf te nemen en alles op een rijtje te krijgen. Voor de één werkt het, maar vaker ook niet.

Kenners zijn het erover eens dat het daarom niet slim is om direct weer te beginnen met daten na een verbroken relatie. Door gehaast van de ene naar de andere relatie te gaan saboteer je je nieuwe relatie, nog voordat het de kans krijgt om uit te bloeien tot iets moois. Hoelang moet je nu wachten tot het weer kan?

Hoe snel ben ik er klaar voor?

De waarheid is dat er geen standaard antwoord is op de vraag hoelang je moet wachten. Het is voor iedereen anders. Het zou makkelijk zijn dat je in dit artikel leest dat je X maanden moet wachten, maar zo werkt het niet. De duur van je relatie, wat er gebeurd is, hoe ongelukkig je was en hoe je eraan toe bent na de relatie: deze bepalen samen hoe snel je weer klaar bent om te daten na een relatie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als het op je gevoel aankomt is geen enkele situatie hetzelfde. Het is niet alleen belangrijk om jezelf de tijd te geven om te herstellen van de relatiebreuk, maar ook om je nieuwe relatie een echte kans te geven.

Het is beter om alleen te zijn dan in slecht gezelschap – George Washington

Je bent niet meer hetzelfde

Iedereen die een lange relatie heeft gehad, weet dat dit je verandert. Je leert positieve dingen over jezelf, maar ook moet je bepaalde interesses achter je laten om de relatie gezond te houden. Als je weer single bent, dan is het leven niet meer hetzelfde als ervoor; je bent veranderd. Geef jezelf de kans om jezelf te ontdekken na de relatie. De belangrijkste relatie in je leven is die met jezelf.

Na een relatie is er tijd nodig om te reflecteren wat er precies gebeurd is. Een relatie kan een emotionele rollercoaster zijn waarvan je moet herstellen. Denk na over wat je rol in de relatie was en identificeer wat er verkeerd is gedaan. Met deze analyse van je verbroken relatie bereid je je voor op een toekomstige, gezonde relatie. Het kan je ook helpen om alle negatieve gedachten over het andere geslacht achter je te laten.

Ben ik er klaar voor?

Of je er klaar voor bent, hangt af van hoe je je voelt. En dan met name om hoe gelukkig je bent. Als je het gevoel hebt dat je een partner nodig hebt om je gelukkig te voelen, dan ben je er nog niet klaar voor. Een relatiebreuk is nooit makkelijk en het logische vervolg is dat je deze pijn zo snel mogelijk kwijt wilt, alleen is een nieuwe relatie zelden de oplossing.

Vul de leegte met hobby’s, interesses, passies, vrienden, familie, sporten en alle andere dingen die je gelukkig maken, zonder een nieuwe relatie te beginnen. Als je gelukkig in je eentje bent maar openstaat voor wat komen gaat, dan ben je er wél klaar voor.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoe zit het met de ex?

Een belangrijk teken om te beseffen of je er klaar voor bent of niet, zijn je gedachtes aan je ex-partner. Denk je nog iedere dag aan je ex of bijna helemaal niet meer? Als je nog vaak aan je ex denkt, dan is de tijd nog niet gekomen om weer te beginnen met daten. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin je anderen nog vergelijkt met je ex-partner.

Kun je het voelen?

Je bent zelf degene die kan “voelen” of je er klaar voor bent of niet. Heb je het gevoel dat je een leegte wilt vullen? Dan ben je er nog niet klaar voor. Dit is er alleen maar op gericht om een tijdelijke situatie te herstellen door iemand anders te gebruiken. De situatie kan alleen maar hersteld worden door te wachten tot de leegte verdwijnt. Dit kost tijd.

Geef jezelf deze tijd, ook al duurt het langer dan je zelf wilt. Alleen dan ben je er klaar voor om opnieuw te beginnen met iemand anders.

Daten na een relatie is niet makkelijk. Het is een onzekere tijd waarin je in het begin misschien zelf wat te veel geconfronteerd wordt met je relationele verleden. Terwijl anderen zeggen dat je verder moet, voel je zelf dat je er nog niet klaar voor bent. Er is niemand die je beter advies kan geven dan jij zelf. Als je “voelt” dat je er klaar voor bent, dan is dat vaak ook zo.

5 dingen die je moet weten

Als je wilt daten na een lange relatie, dan kom je er al snel achter dat het spelletje veranderd is. Opeens zijn er talrijke datingapps die het makkelijker dan ooit maken om iemand te ontmoeten. Het lijkt een geschenk uit de hemel, maar in de praktijk is het een nachtmerrie. De dating apps zorgen namelijk voor de bekende paradox of choice; met te veel keuze raak je overweldigd1. Dit is helemaal het geval als je weer net terug op de markt bent.

Je dacht dat je nooit meer hoefde te daten, maar plotseling bevind je je weer in dezelfde situatie als jaren geleden. Het is niet vreemd dat je het moeilijk vindt om een begin te maken. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je. Dit zijn vijf dingen die je moet weten.

1. Je bent niet de enige

Het aantal singles in Nederland varieert iedere dag. Sommige singles vinden liefde en beginnen aan een relatie, terwijl anderen weer single worden na een relatiebreuk. Dat is hoe het leven nu eenmaal werkt.

Je bent niet de enige die na lange tijd weer opnieuw de datingwereld moet ontdekken. Het proces van een relatiebreuk kan moeilijk zijn, maar uiteindelijk zit je niet meer in een ongelukkige relatie en ben je weer vrij om te doen wat je wilt.

2. Er is iemand voor je

De emotionele rollercoaster van een lastige breuk kan ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen een deuk oploopt. Je voelt je niet meer aantrekkelijk en hebt het gevoel dat niemand ooit nog geïnteresseerd in je kan zijn. Deze gevoelens zijn het gevolg van een periode van ongeluk. In werkelijkheid zijn er veel singles die zitten te wachten tot iemand zoals jij zich aanmeldt bij de datingapp. Maak je geen zorgen over dat niemand je leuk gaat vinden; er is altijd iemand die enorm veel interesse in je heeft.

3. Laat het verleden achter je

Het gevaar van daten na een lange relatie is dat je potentiële kandidaten gaat vergelijken met je ex-partner. Dat is ook niet zo vreemd als je jaren met dezelfde persoon hebt doorgebracht. Je moet echter beseffen dat niemand hetzelfde is. Vergelijk de nieuwe mensen die je ontmoet niet met je ex-partner en laat deze volledig uit je datingervaring. Denk er niet aan en praat er niet over.

Zie het daten na een lange relatie als een schone lei. Dit betekent dat je niet over je ex praat, niet over je verleden en alleen naar de toekomst kijkt.

4. Neem de tijd

Het is verleidelijk om meteen een nieuwe partner te zoeken nadat je relatie verbroken is, maar dat is niet verstandig. Het is essentieel om de tijd te nemen na een lange relatie om alles te verwerken. Misschien dat je denkt dat je er klaar voor bent, maar in de praktijk werkt het vaak heel anders. Je wilt niet te vroeg weer beginnen met daten om er vervolgens al snel achter te komen dat je er emotioneel nog niet klaar voor bent.

Neem niet alleen de tijd om weer te starten met daten, maar doe dit ook als je de eerste contacten legt. Het is niet nodig om direct met de eerste de beste af te spreken. Online daten is een spel geworden van het elimineren van de ongeschikte kandidaten zodat de beste kandidaat overblijft. Voorkom dat je te hard van stapel loopt en neem de tijd om de ander te leren kennen.

5. Online is waar je moet zijn

De tijd waarin je gekoppeld werd aan een collega van een vriend of vriendin is zo goed als voorbij. Het gebeurt nog wel, maar in mindere mate dan jaren geleden. Het is niet meer nodig door de opkomst van de dating apps. Online is waar het daten zich afspeelt; hoe oud je ook bent en wat je ook zoekt. Dit zijn de drie populairste apps van dit moment:

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie