Partner zoeken: 13 tips en adviezen voor meer succes

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
14 minuten leestijd

Op zoek naar die ene speciale persoon? Soms lijkt het alsof het universum zich tegen je heeft gekeerd en je maar geen leuke single kunt vinden. Je struint de supermarkt af op zoek naar eenzame maaltijden voor één, probeert constant oogcontact te maken in het café, en zelfs in de trein lijkt niemand je aan te spreken. Hoe vind je dan die geweldige partner om lief en leed mee te delen? Maak je geen zorgen, met deze handige tips kun je doelgericht op zoek gaan naar de liefde.

Waarom het lastig is om een partner te vinden

Voordat we de tips geven, laten we het eerst eens hebben over daten en waarom het vinden van een partner tegenwoordig net zo moeilijk lijkt als het oplossen van een Rubiks kubus in het donker.

Ten eerste, laten we de olifant in de kamer bespreken: technologie. Ja, je hebt het goed geraden, we hebben het over datingapps. Hoewel ze een zegen kunnen zijn, hebben ze ook een schaduwzijde. Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig een oneindige lijst met potentiële partners in hun broekzak heeft, en dat kan overweldigend zijn. Swipe links, swipe rechts, en voordat je het weet, ben je verdwaald in een zee van gezichten. Het kost tijd om de juiste persoon te vinden te midden van al die profielen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Daarnaast is er ook de kwestie van keuzestress. Je hebt zoveel opties dat je bijna verlamd raakt door de keuzes. Moet je gaan voor iemand die lijkt op je favoriete filmster of iemand die je tegenkomt bij de lokale koffiebar? Het is verdomd lastig om te beslissen. Hoe meer keuzes je hebt, hoe moeilijker het is om een keuze te maken. Je bent verwend door alle keuzes waardoor geen enkele keuze goed genoeg is.

En laten we eerlijk zijn, de verwachtingen zijn hooggespannen. Dankzij sociale media zie je voortdurend perfecte koppels op je scherm verschijnen. Ze lijken altijd op de meest exotische vakanties te gaan, eten bij sterrenrestaurants en hebben altijd een stralende glimlach op hun gezicht. Maar onthoud, dat is allemaal maar een glimp van hun leven dat ze willen delen. Het is niet de volledige realiteit.

Bovendien zijn we in de moderne wereld behoorlijk druk. Werk, vrienden, hobby’s – het lijkt alsof er nooit genoeg tijd is om een partner te zoeken. En laten we niet vergeten dat we ook onze persoonlijke ruimte en tijd nodig hebben. Maar hoewel het misschien moeilijk lijkt, is het nog steeds mogelijk om die speciale persoon te vinden. Het vergt wat geduld en wat proberen en falen, maar dat is helemaal oké.

13 tips voor een partner zoeken

Het vinden van een partner kan een uitdaging zijn, maar het is er een die het waard is om aan te gaan. Het universum heeft soms een eigenaardige manier om je dat ene speciale iemand te laten ontmoeten wanneer je hem of haar het minst verwacht. Met deze tips ben je in ieder geval een stukje beter voorbereid op wat komen gaat.

1. Weet wat je wilt

Als het gaat om het zoeken van een partner, draait het niet alleen om geluk – het draait ook om de keuzes die jij maakt. Ga even zitten en denk na over wat je precies zoekt in een potentiële partner. Wat zijn absolute afknappers voor jou? Laat je niet beïnvloeden door de media, familie of vrienden en hoe zij denken dat jouw relatie eruit zou moeten zien. Jij hebt de touwtjes in handen. Zodra je weet wat je zoekt in een partner en wat je juist niet wilt, kun je gerichter op zoek gaan naar de liefde.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Geef mensen een kans, zelfs als ze niet je ’type’ lijken

Soms zit liefde in onverwachte hoeken. Sommige mensen hebben eerst een hekel aan iemand en zijn twee maanden later helemaal verliefd. Het leven kan raar lopen, vooral als we het over liefde hebben. Sta open voor verrassingen en geef mensen een kans, zelfs als ze niet precies passen in het plaatje dat je in gedachten had.

2. Wees er klaar voor

Het is begrijpelijk dat je na een relatiebreuk direct weer op zoek wilt naar een nieuwe liefde. Maar iets willen is iets anders dan er klaar voor zijn. Het kan verleidelijk zijn om meteen weer het datingveld in te duiken, maar in de praktijk is dat vaak geen goed idee. Soms ben je er gewoon nog niet klaar voor om een nieuwe partner te vinden.

Net single? Laat de angst om alleen te zijn je niet overmeesteren. Het is beter om even wat langer single te zijn dan een keuze te maken uit angst voor eenzaamheid. Een relatiebreuk kan zowel emotioneel als fysiek slopend zijn, en dit kan je beoordelingsvermogen vertroebelen. Pas als je de breuk volledig hebt verwerkt, ben je klaar voor een nieuwe liefde.

3. Laat je niet te veel leiden door uiterlijk

Schoonheid zit dieper dan de huid, en het is belangrijk om dat te onthouden bij het zoeken naar een partner. Terwijl aantrekkingskracht een rol speelt in het begin van een relatie, is het niet het enige wat telt. Uiterlijk kan vervagen in de loop van de tijd, maar de persoonlijkheid en innerlijke kwaliteiten van iemand blijven vaak bestaan en bloeien.

Het is verleidelijk om te vallen voor iemand die er op het eerste gezicht adembenemend uitziet, maar ware schoonheid gaat veel verder dan dat. Het gaat om de glimlach die je hart doet smelten, de humor die je laat lachen tot je buikpijn hebt, en de vriendelijkheid die anderen om je heen laat opbloeien. Dit zijn de dingen die een relatie echt waardevol maken.

4. Laat die checklist los

Het is tijd om die uitgebreide checklist met eisen en kenmerken voor je ideale partner overboord te gooien. Gedetailleerd beschrijven van wie je zoekt kan het je juist moeilijker maken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor potentiële partners die interesse in jou hebben. Als je te specifiek bent, loop je het risico om de match van je leven mis te lopen.

Het is (bijna) onmogelijk om iemand te vinden die aan al jouw eisen voldoet. Wanneer je iemand ontmoet waarvan je denkt dat hij of zij geweldig is, laat dan die checklist los en kijk voorbij eventuele minder leuke eigenschappen.

5. Let op de essentiële eigenschappen

Een weelderige haardos, langer dan jijzelf en donkere ogen, het zijn leuke details, maar niet de bouwstenen van een solide relatie. Zulke uiterlijke kenmerken zijn niet noodzakelijk om verliefd te worden en gelukkig te zijn in een relatie. Richt je aandacht in plaats daarvan op eigenschappen die er echt toe doen, zoals vriendelijkheid, eerlijkheid, betrouwbaarheid en emotionele beschikbaarheid.

6. Leer van eerdere relaties

Elke relatie, zelfs als ze niet succesvol waren, kan je waardevolle lessen leren. Denk eens terug aan die relatie waarvan je dacht dat het voor altijd zou zijn, maar eindigde in een bittere breuk. Wat kun je daarvan leren? Misschien heb je ontdekt wat je in de toekomst wilt vermijden, of heb je geleerd welke eigenschappen echt belangrijk voor je zijn in een partner.

En wat zit er in die kortstondige romances die misschien niet de ware liefde waren, maar wel prachtige herinneringen hebben opgeleverd? Welke momenten koester je en wat kun je daaruit halen? Misschien heb je ontdekt dat passie en chemie belangrijk zijn, zelfs als het niet voor altijd duurt.

Elke relatie voegt een nieuw hoofdstuk toe aan je levensverhaal en leert je iets over jezelf. Het leert je wat je verlangt, wat je nodig hebt en wat je bereid bent te geven. Het is een soort liefdesschool dus gebruik die kennis om de volgende hoofdstukken nog beter te maken.

7. Weet waar je moet zoeken

Je zoektocht naar een partner begint bij jezelf, maar als je alle traditionele opties hebt uitgeput, is het tijd om het online te proberen. Online daten is tegenwoordig veruit de populairste manier om andere singles te ontmoeten. Dit zijn de beste datingapps van dit moment die zich richten op duurzame relaties:

8. Laat je niet leiden door lust

We hebben allemaal de neiging om te bezwijken voor aantrekkingskracht en lust. Maar iemand die er goed uitziet en jouw type lijkt te zijn, hoeft niet per se de juiste persoon voor jou te zijn. Wanneer je een tijdje alleen bent geweest, kan het verleidelijk zijn om te denken dat je verliefd bent terwijl je eigenlijk wordt meegesleept door lust en de opwinding van iets nieuws.

9. Werk aan je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is als een magneet voor potentiële partners. Als je in jezelf gelooft, straal je dat uit en trek je mensen aan die hetzelfde doen. Het is alsof je een onzichtbare aura om je heen hebt die anderen aantrekt. Maar zelfvertrouwen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het vereist inspanning en zelfreflectie.

Begin met kleine stappen, zoals het erkennen van je prestaties en positieve eigenschappen. Geloof in jezelf en in wat je te bieden hebt. Als je dat doet, zul je merken dat je aantrekkelijker wordt voor anderen. Mensen houden van iemand die in zichzelf gelooft en dat straalt positiviteit uit.

10. Ga dieper

Gedeelde interesses, zoals dezelfde opleiding of muzieksmaak, kunnen geweldig lijken, maar ze zijn niet de enige factoren die van belang zijn in een relatie. Het gaat erom of jullie toekomstplannen, levensstijl en levensdoelen overeenkomen. Als jij graag een gezin wilt stichten en de ander absoluut niet, dan kunnen die gedeelde interesses snel vervagen. Bij het zoeken naar een partner is het belangrijk om te focussen op de zaken die echt tellen.

11. Doe mee aan sociale activiteiten en evenementen

Wanneer je jezelf in de wereld plaatst, vergroot je je kansen om iemand te ontmoeten. Uiteindelijk kom je pas potentiële partners tegen als je de deur uitgaat. Dus, ga naar die feestjes, evenementen en groepsactiviteiten – je weet nooit wie je daar tegenkomt. Liefde kan overal opduiken, zelfs tijdens het beoefenen van een nieuwe hobby.

12. Wees bereid compromissen te sluiten

In elke relatie moet je soms een beetje geven en nemen. Dat betekent niet dat je je eigen behoeften en waarden opzij moet zetten, maar eerder dat je flexibel moet zijn en bereid moet zijn om een oplossing te vinden. Het is een beetje als een dans, waarbij jullie allebei een stap naar voren en naar achteren zetten, in perfecte harmonie.

Het mooie van compromissen sluiten is dat het laat zien dat je bereid bent om te groeien. Het gaat om elkaar tegemoetkomen, soms wat water bij de wijn te doen, en te begrijpen dat perfectie niet het doel is. Het doel is een gezonde, liefdevolle relatie.

13. Blijf geloven in de liefde

Liefde kan soms teleurstellingen met zich meebrengen, maar blijf altijd geloven. Als je gelooft in liefde, geef je jezelf de kans om iets moois te ervaren. Je geeft jezelf toestemming om te hopen, te dromen en te verlangen naar een partner die goed voor je zal zijn. Je weet nooit wanneer Cupido zijn pijlen jouw kant op zal richten en je zal verrassen met een partner die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie