Zowel mannen als vrouwen kunnen hoge eisen stellen aan hun partner. Of beter nog: té hoge eisen. Het zijn de eisen die op het eerste gezicht niet zo heel gek zijn, maar gecombineerd een groot obstakel kunnen vormen voor het vinden van een partner. Het zijn de verwachtingen waar niemand aan kan voldoen. Maar hoe kun je nu weten of jouw eisen en verwachtingen te hoog zijn?
Een zekere mate van doelen stellen is nooit verkeerd. Je wilt het beste van het beste voor jezelf – dat is logisch. En dat je daarnaar streeft, is ook helemaal goed. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat niemand zo perfect is om alle hokjes af te vinken. En doordat deze mensen zich vast blijven houden aan de hoge verwachtingen, geven ze niemand een eerlijke kans. Zie je één of meerdere van de volgende tekenen in je beginnende relatie? Dan is het tijd om je eisen bij te stellen.
1. Je partner moet passen in jouw perfecte plaatje
Heb je een ideaalbeeld in je hoofd en lukt het je maar niet om een partner te vinden die daar perfect in past? Misschien ligt het dan aan jou en is het tijd om jouw ideaalbeeld los te laten of bij te stellen. Niemand is perfect, jij ook niet. En een relatie is nu eenmaal hard werken. Je hoeft je ideaalbeeld niet helemaal los te laten, maar misschien kun je de lat iets minder hoog leggen?
2. Jij verwacht een en al romantiek van je partner
Kijk je veel romantische films en verwacht je deze sprankelende romantiek ook van je partner? Jammer genoeg is het echte leven geen filmscène. In het echte leven zijn mannen en vrouwen nu eenmaal wat minder (of heel veel minder) romantisch dat de acteurs en actrices op het witte doek ons laten geloven. We leven nu eenmaal niet in een sprookjeswereld. Dus stel je verwachting van de romantiek iets bij.
3. Je partner moet altijd tijd voor je hebben
Uiteraard staat je partner bij jou op nummer één en jij bij je partner. Maar dat wil niet zeggen dat hij of zij ook altijd tijd voor jou heeft. Familie, vrienden, collega’s kunnen ook een beroep op de ander doen. En vergeet niet dat je partner misschien ook tijd voor zichzelf nodig heeft. Dus ja, in geval van nood kun je op je partner rekenen en staat hij of zij direct voor je klaar. Maar in alle andere gevallen kan het best eens zo zijn dat je even zult moeten wachten.
4. Zie jij een discussie altijd als het begin van het einde?
Een goede discussie hoeft helemaal niet slecht te zijn. Sterker nog: het kan ook goed zijn voor je relatie. Als je goed naar elkaar luistert en elkaar uit laat praten, dan is een discussie met je nieuwe liefde misschien wel heel goed voor je relatie. Je leert elkaar nog beter kennen. Zie het als een kans om nog dichter naar elkaar toe te groeien.
Praat het uiteraard wel goed uit en laat de discussie niet uitmonden in een ruzie. Want dan ligt een relatiebreuk misschien wel op de loer. Ga een kans op communicatie dus niet uit de weg. Als je overal altijd voor wegloopt, dan geef je je partner ook geen mogelijkheid om aan zichzelf te werken. Dus wees eerlijk naar elkaar en luister naar de ander.
5. Jij bent alles wat je partner nodig heeft
Denk je dat jij de enige persoon in het leven van je geliefde bent die deze persoon nodig heeft? En wil je dat de ander helemaal afhankelijk van je is voor het geluksgevoel? Wellicht is jullie relatie dan niet zo sterk als je denkt. Voor levensgeluk is meer nodig dan alleen een liefdespartner. Je hebt ook vrienden en familie nodig. Dus verwacht niet dat je geliefde niet alleen op jou focust voor levensgeluk, maar verwacht ook investeringen in relaties met andere mensen.
6. Je verwacht van je partner dat deze ‘weet’ wat jij wil
Soms hoor je wel eens de uitdrukking ‘we hebben aan één blik genoeg’. En ja, die gevallen komen soms voor. Maar meestal kan een partner niet je gedachten lezen. En vaak is het nodig om toch duidelijk te vertellen hoe jij je voelt, waar je aan denkt en wat jij wil. Denk jij dat je de gedachten van je partner kan lezen? Maar is er toch vaak sprake van irritaties tussen jullie? Vraag jezelf dan af of je echt zo goed weet wat je partner wil. Misschien is een goed gesprek een echte eyeopener voor jullie relatie.
7. Je verwacht dat je partner je adoreert op sociale media
Als je partner nooit een hartje of duimpje geeft op je sociale media, of nooit reageert op jouw berichten op Facebook, dan wil dat niet zeggen dat hij of zij zich voor je schaamt. Niet iedereen kijkt de hele dag op alle sociale media-accounts, dus misschien ziet je partner heel veel van je berichten niet eens in de tijdlijn.
Maak je je zorgen omdat je nieuwe lover nooit een foto van jouw bericht op sociale media? Praat er dan over. Misschien is er wel een hele goede reden om dat niet te doen. Je partner kan sociale media bijvoorbeeld vooral gebruiken voor werk, en dan zijn liefdesfoto’s van jullie misschien niet zo professioneel. Verwacht dus niet dat je partner jou adoreert op sociale media.
8. Je vindt dat jullie dezelfde hobby’s moeten hebben
Denk jij dat het belangrijk is dat jullie dezelfde hobby hebben of dezelfde interesses delen? Vaak zeggen ze juist dat tegenpolen elkaar aantrekken. Dus laat je partner een eigen hobby kiezen en sleep de ander niet mee naar de tennisbaan, omdat dat nu eenmaal een van jouw hobby’s is. Kies ieder je eigen liefhebberij, vertel elkaar erover en laat elkaar vrij. Je zult zien dat dat een hoop frustraties weghaalt.
9. Je verwacht wat jij doet goed is
Ben je zo’n type dat de handdoeken op een bepaalde manier in de kast wil hebben? En doet je nieuwe partner dat altijd ‘fout’? Vraag je dan af of de manier van je partner echt zo fout is, of dat jij onrealistische eisen stelt. Het belangrijkste is dat de handdoeken in de kast komen. Of je ze dan eerst van links naar rechts vouwt of eerst van boven naar beneden is dan ineens niet meer zo belangrijk.
10. Je verwacht snel een huwelijksaanzoek van je partner
Geef je dagelijks hints aan je partner dat jij het nu wel eens tijd vindt om te trouwen? Maar vraagt deze je na drie maanden nog niet? Leg de druk dan niet te hoog op je partner, maar stel jezelf de vraag waarom jij al zo snel een aanzoek verwacht? Investeer in jullie relatie en leer elkaar nog beter kennen.
Een huwelijksaanzoek doe je alleen als je echt zeker weet dat jullie perfect bij elkaar passen. Dus verwacht niet direct een aanzoek, geniet van de tijd die jullie samen doorbrengen. En als jij zeker weet dat jullie bij elkaar horen, dan kun je natuurlijk ook zelf je partner ten huwelijk vragen.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.