Home Algemeen Onderzoek: dit type is het ‘mooiste’ gezicht van een partner

Onderzoek: dit type is het ‘mooiste’ gezicht van een partner

2 minuten leestijd
0
gezicht man

Het mooiste gezicht? Als je het mensen vraagt, dan verwijzen sommigen naar het gezicht dat ze in de spiegel zien. Oftewel: hun eigen gezicht. En ergens hebben ze geen ongelijk, want volgens recent onderzoek wordt bevestigd dat mensen zich aangetrokken voelen tot mensen die op henzelf lijken.

Op wie je een oogje laat vallen is geen exacte wetenschap. Hoewel onderzoekers al decennialang het mysterie van aantrekkingskracht proberen te ontrafelen, weten ze nog niet alles over waarom mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen. Waarom je de ene persoon wel aantrekkelijk vindt en de ander niet of minder? De keuze voor een partner blijft een ingewikkeld proces.

Eén ding is duidelijk

Wie je aantrekkelijk vindt, wordt bepaald door tientallen factoren. Van een voorkeur voor sprekende ogen en een hoge intelligentie tot een bepaald gevoel van humor: het is een unieke combinatie van eigenschappen. Waarom dat bij iedereen anders is, kunnen wetenschappers nog niet verklaren. Maar voor onderzoekers is één ding duidelijk: liefdespartners zijn over het algemeen vergelijkbaar.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Ze zijn niet identiek, maar ze lijken wel op elkaar – variërend van lengte en persoonlijkheid tot sociale klasse en gewicht. En dat niet alleen, want uit onderzoek van de Stanford University blijkt dat ook de gezichten van liefdespartners veel overeenkomsten vertonen.

Hetzelfde gezicht is aantrekkelijk?

In een nieuwe studie van de Stanford University, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, wilden onderzoekers weten of de gezichten van partners in langdurige relaties na verloop van tijd meer op elkaar gaan lijken. We weten allemaal dat partners in dergelijke relaties zich aan elkaar aanpassen, maar gebeurt dat ook met hun gezicht?

Om dit te testen bekeken de onderzoekers foto’s van 517 echtparen die genomen waren aan het begin van hun huwelijk en 20 tot 69 jaar later. Vervolgens gebruikten de onderzoekers gezichtsherkenningssoftware en menselijke beoordelingen om de overeenkomsten tussen de partners te testen.

Ze gaven de deelnemers en de software een gezichtsfoto van één persoon en zes andere gezichtsfoto’s, waaronder één foto van de echtgenoot. De deelnemers en de software mochten vervolgens bepalen in hoeverre ze dachten dat elk van de zes gezichten op dat van de ene persoon leek. En wat denk je? Zowel de mensen als de gezichtsherkenningssoftware kozen de getrouwde stellen het vaakst als de twee foto’s die het meest op elkaar leken.

Het verandert niet

Het oorspronkelijk doel van het onderzoek was echter om te onderzoeken of de echtparen na verloop van tijd meer op elkaar gaan lijken. En dat antwoord blijkt nee te zijn. De Stanford-onderzoekers vonden geen enkel bewijs om het hard te maken. Wat ze wel ontdekten, is dat deze koppels al vrij veel op elkaar lijken wanneer ze een relatie beginnen. Het onderzoek suggereert dus dat het meest aantrekkelijke gezicht niet alleen voor iedereen anders is, maar ook dat het een gezicht is dat veel op die van henzelf lijkt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…