Benching: wat is het en hoe werkt het?

Redactie
Door Redactie
8 minuten leestijd

Al jaren worden termen de wereld in geslingerd die worden gebruikt om specifiek gedrag in de datingwereld te beschrijven. Zo kun je te maken krijgen met ghosting, stashing en breadcrumbing. Een term waar je misschien nog niet eerder van gehoord hebt is ‘benching’. Verzonnen door het New York Magazine is deze term inmiddels aardig ingeburgerd geraakt. Misschien heb jij het wel eens bij iemand anders gedaan of een ander bij jou – bijna iedereen is bekend met dit fenomeen. Jij nog niet?

Wat is benching?

Benching is de moderne variant van ‘iemand aan het lijntje houden’. De term is afkomstig van een sportmetafoor. Stel je voor dat je de coach van een team bent en niet precies weet wat je met een speler aan moet. Je wil de speler erbij houden als back-up, maar ook weer niet op de tribune plaatsen. Toch wil je de speler ook niet in het veld opstellen. Je zet de speler op de bank, wat in het Engels vertaald een bench is. De term benching betekent dat je iemand als reserve gebruikt en niet als eerste keuze. Jij bent de bencher, en degene die je aan het lijntje houdt, is de benchee.

En dit is waar het echt interessant wordt in de context van daten. In plaats van volledig van de radar te verdwijnen of het contact op een eerlijke manier te verbreken, blijft je in contact, zij het met minimale inspanning. Het is als ghosting, maar dan komt je steeds weer tevoorschijn met sporadische berichtjes om je geïnteresseerd te houden. Het is zelfzuchtig, maar tegelijkertijd beleefd.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Benching betekent dus eigenlijk dat iemand je aan het lijntje houdt, zonder dat je echt serieus met diegene wilt daten. Je houdt het contact met de ander, maar je bent niet echt toegewijd of geïnteresseerd in een diepere relatie. Het is alsof je ze als back-upplan bewaart voor het geval je eerste keuze niet beschikbaar is. Dus in plaats van volledig te verdwijnen of het contact te verbreken, blijf je af en toe verschijnen, meestal met oppervlakkige berichtjes om in the picture te blijven.

Niet altijd bewust

Een interessant aspect van benching is dat het niet altijd bewust gebeurt. De persoon die jou aan het lijntje houdt, doet dit wellicht niet met opzet. Soms kan het gebeuren dat ze contact houden uit beleefdheid of omdat ze niet weten hoe ze op een fatsoenlijke manier het contact moeten verbreken. In hun hoofd denken ze misschien niet eens aan jou als een back-upoptie, maar hun daden spreken soms anders.

Daarnaast is benching vaak een keuze tussen verschillende manieren om het contact te beëindigen. Het lijkt erop dat sommige mensen liever iemand benchen dan te kiezen voor een eerlijke en open breuk. Het is alsof ze het contact half in stand houden, soms wel contact, soms niet. En dat alleen om het wat makkelijker te maken. Dit zijn een aantal tekenen dat je het slachtoffer zou kunnen zijn van benching:

Onregelmatig contact

Degene met wie je datet appt je onregelmatig, verdwijnt en duikt dan weer op zonder duidelijke reden. Het contact wordt in ieder geval gekenmerkt door verschillende pauzes die onverklaarbaar zijn.

Geen diepgaande gesprekken

De gesprekken blijven oppervlakkig en gaan nooit echt de diepte in. Je hebt het idee dat de ander niet serieus geïnteresseerd is in jou als persoon.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Geen concrete plannen

Jullie maken nooit concrete plannen om elkaar te ontmoeten of iets te doen. Je hebt daardoor het gevoel dat je slechts een optie bent en geen prioriteit.

Altijd beschikbaar zijn

Jij bent altijd beschikbaar wanneer ze contact opnemen, maar zij lijken altijd andere prioriteiten te hebben als jij contact opneemt.

Gemengde signalen

Gemengde signalen zijn aan de orde van de dag, zoals af en toe flirterige berichtjes maar dan weer dagenlang stilte.

Gebrek aan toewijding

Er is totaal geen toewijding om de relatie naar een serieuzer niveau te tillen, zoals exclusiviteit of een officiële status.

Hoe de bankzitter het ervaart

Voor degene die het slachtoffer is, de bankzitter, kan het frustrerend zijn omdat het lijkt alsof je interesse hebt. Maar in werkelijkheid is diegene slechts een reserveoptie voor jou. Het kan verwarrend en pijnlijk zijn voor de persoon die aan het lijntje wordt gehouden. Het is alsof iemand de volledige controle over je heeft en de pauzeknop indrukt om later weer verder te gaan.

Eerst en vooral is er die constante verwarring. Je krijgt berichtjes en af en toe wat aandacht van die persoon, dus je denkt: “Misschien zijn ze wel echt geïnteresseerd in mij.” Dat geeft je een sprankje hoop. Maar dan verdwijnen ze weer even snel als ze verschenen zijn, en dat sprankje hoop verandert al snel weer in een hoop verdriet.

Boosheid en frustratie kunnen ook op de loer liggen. Je denkt bij jezelf: “Waarom kunnen ze niet gewoon eerlijk zijn? Waarom moeten ze me aan het lijntje houden?” Het voelt als een verspilling van jouw tijd en energie. En dan is er die emotionele achtbaan. Eerst ben je teleurgesteld als ze verdwijnen, dan ben je blij als ze weer verschijnen, maar die blijdschap is altijd van korte duur omdat je weet dat het waarschijnlijk niet serieus is. En dat kan behoorlijk vermoeiend zijn.

Uiteindelijk kom je tot het besef dat dit waarschijnlijk geen gezonde situatie is. Het kan je zelfvertrouwen aantasten en je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. En dat is gewoon niet eerlijk tegenover jou. Als je droomt over een relatie met die persoon is het waarschijnlijk een van de meest frustrerende situaties waarin je terecht kunt komen.

Je bent blij dat jullie weer contact hebben, en plotseling verdwijnt de ander weer van de aardbodem. Na de gebruikelijke gevoelens van boosheid, verdriet en acceptatie, duikt die persoon weer op met een flirterig berichtje of een direct message. Het voelt als een herrijzenis uit de dood. En je begrijpt vast wel dat dit niet bepaald leuk is. Voorkom dus dat je de reservebank voor iemand anders warmhoudt en laat je niet benchen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie