Hoelang daten voordat het een relatie is? Het datingproces uitgelegd

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Je hebt al meerdere dates gehad met de persoon die je zó leuk vindt. Jullie voelen je comfortabel bij elkaar en genieten van elkaars gezelschap. Jullie hebben samen gelachen, diepgaande gesprekken gevoerd en leuke activiteiten ondernomen. Elke keer dat jullie samen zijn, voelt het alsof de tijd vliegt en je wilt alleen maar méér tijd samen doorbrengen. Maar nu begin je je af te vragen: wanneer wordt dit een relatie?

Jullie hebben al zoveel tijd met elkaar doorgebracht, dat het heel natuurlijk aanvoelt om bij elkaar te zijn. Jullie delen persoonlijke verhalen en geheimen, en er is een diep gevoel van vertrouwen. Je voelt je veilig en begrepen. Jullie hebben ook de grenzen van fysieke intimiteit overschreden, waarbij jullie elkaars hand vasthouden, knuffelen, kussen en zelfs seks hebben. Maar ondanks deze positieve signalen, blijft er een zekere twijfel in je achterhoofd knagen. Zouden jij en geliefde niet al officieel een relatie moeten hebben?

Hoelang daten?

Daten kan een opwindend avontuur zijn, vol vlinders in je buik en spannende kennismakingen. Maar naarmate je meer tijd doorbrengt met iemand, rijst vaker de vraag: ‘Hoelang duurt het voordat daten overgaat in een serieuze relatie?’ En ook denk je vaker na over het juiste moment om het gesprek aan te gaan over de huidige stand van zaken. Kun je het al een relatie noemen of houden jullie het voorlopig nog bij ‘daten’.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Je wilt niet te snel gaan en de dingen overhaasten, maar je wilt ook niet in het ongewisse blijven. Tegelijkertijd verlang je naar duidelijkheid, een bevestiging dat jullie niet alleen aan het daten zijn, maar dat jullie een echte relatie hebben. Het is een verwarrende en spannende tijd, en je probeert jezelf gerust te stellen dat het antwoord vanzelf zal komen. En ja, dat antwoord komt, maar wanneer?

Van daten naar relatie

Om maar meteen duidelijk te zijn: er is geen vaste tijd te noemen. Het is niet alsof er een geheime formule bestaat die bepaalt wanneer de magische overgang van daten naar een relatie plaatsvindt. Het is niet zo zwart-wit. Laten we dit maar eens uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel je voor dat je meedoet aan een relatiespelshow met een puntensysteem. Elke date levert je punten op, zoals in een videospel. Je gaat op een romantische date in een gezellig restaurant, ping, een punt. Je maakt een romantische wandeling in het park en geeft elkaar schattige bijnamen, ping ping, nog twee punten erbij. Je blijft bij elkaar slapen en de vonken vliegen overal om je heen, ping ping ping, de punten blijven maar binnenstromen. Maar dan komt de grote vraag: hoelang duurt het eigenlijk om naar de volgende ronde door te gaan?

Tja, het zou geweldig zijn als we een exact aantal konden noemen, zoals ‘na precies 10,5 dagen krijg je een relatie’, maar helaas werkt het niet zo. Als je een relatie wilt, dan moeten jullie voldoende punten scoren. En dat hangt af van de chemie tussen jullie, de diepte van de gesprekken, hoe goed jullie elkaar begrijpen, en nog veel meer.

Daar komt nog bij dat elke relatie uniek is en een onbekend aantal punten vereist. De ene relatie ontstaat bij minder punten dan de ander. Het is dus net als het kraken van een code waarvan niemand de exacte combinatie weet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De waarheid is dus dat er geen vaste regel is voor de overgang van daten naar een relatie. Het is een uniek proces voor iedereen. Sommige mensen voelen die relatieklik al na een paar dates, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om te beslissen. Sommige koppels maken de relatie al officieel na twee weken. Anderen wachten er maanden mee. Dus vergeet die denkbeeldige puntentelling en geniet van het proces.

Factoren die de overgang beïnvloeden

Wanneer je aan het daten bent en je je afvraagt wanneer het tijd is om de stap te zetten naar een officiële relatie, zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij deze overgang. Laten we een aantal van deze factoren eens bekijken.

1. Vertrouwen, toewijding en exclusiviteit

Vertrouwen vormt de basis van elke gezonde relatie. Het opbouwen van vertrouwen kost tijd. Je kunt je niet zomaar veilig en betrouwbaar voelen bij elkaar. Het heeft tijd nodig. Afhankelijk van je voorgaande ervaring kan dit lang duren of kort. Daarnaast speelt de toewijding een rol. Hoe toegewijd zijn jullie aan de relatie? Zijn jullie bereid om te strijden voor de relatie? En zijn jullie toegewijd genoeg om exclusiviteit af te spreken?

2. Hoe goed het voelt

Hoe goed passen jullie bij elkaar op verschillende niveaus, zoals waarden, interesses en doelen? Hoe beter jij je voelt bij je nieuwe liefde, hoe sneller de overgang van daten naar een relatie plaatsvindt. Zoals je misschien al hebt ontdekt, stap je sneller in een relatie met iemand die je levenspartner zou kunnen zijn dan met iemand waarover je twijfelt of het zou kunnen werken.

3. Connectie

Er is vaak pas sprake van een relatie als twee mensen voldoende tijd met elkaar hebben doorgebracht zodat ze elkaar al wat beter kennen. Door samen activiteiten te ondernemen, herinneringen te creëren en elkaars wereld te verkennen, bouw je een sterkere band op. Bovendien gaat een relatie ook gepaard met investeringen, zowel emotioneel als fysiek. Hoeveel energie en inzet je zijn jullie bereid te geven aan de relatie? Wat offer je op voor elkaar?

4. Externe invloeden

Externe factoren, zoals culturele en sociale normen, kunnen ook invloed hebben op de overgang van daten naar een relatie. Het kan zijn dat je je laat beïnvloeden door de verwachtingen van anderen of door eerdere ervaringen in vorige relaties. Ben jij je bewust van deze invloeden en in hoeverre ze van invloed zijn op je beslissingen.

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat het een complex proces is. Het is een proces waarbij je je eigen gevoelens, behoeften en grenzen moet overdenken, net als die van je partner. Wil je de overgang versnellen? Bespreek ze dan openlijk met je nieuwe lover. Zo kun je samen een weloverwogen beslissing nemen over de overgang van daten naar een relatie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie