Home Dating Van daten naar relatie: hoe maak je de stap?

Van daten naar relatie: hoe maak je de stap?

4 minuten leestijd
0
man vrouw bed

De eerste date had niet beter kunnen verlopen. Terwijl het plan was om maar één drankje te doen werd het een uitgebreid etentje dat pas eindigde toen de laatste klanten het pand verlieten. De tweede date was nog leuker dan de eerste en al snel volgden de derde, vierde en vijfde date. Nu je elkaar al vaker gezien hebt vraag je je waarschijnlijk af wanneer het geen daten meer is maar een relatie.

De onduidelijke grens

Van daten naar een relatie; wanneer is het daten en wanneer is het een relatie? De overgang van “slechts” daten naar een volwaardige relatie is een puzzel voor velen. Dat is waarom het ook niet verkeerd is om erover na te denken. De grens tussen de twee fases bestaat uit een fijne lijn die in elke situatie anders is. Hoe ga je nu van het daten van iemand en geregeld afspreken om wat leuks te doen naar een serieuze relatie? Moet je het vragen zoals we vroeger iemand om verkering vroegen?

In de meeste gevallen verloopt het natuurlijk en is er niets om over na te denken. Je vindt iemand leuk tijdens het stappen, spreekt wat vaker af om elkaar te leren kennen en voor je het weet zit je in een langdurige relatie. De grens tussen daten en een relatie is vaag. Het ontwikkelt zich vaak vanzelf zonder dat je het doorhebt. In andere gevallen is het allemaal niet zo duidelijk. Dit kan aan jezelf liggen, aan de ander of aan beiden.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Emotionele band

Als je de eerste dates achter de rug hebt dan leer je elkaar beter kennen. In het begin is het een mysterie maar gaandeweg kom je steeds meer te weten. De emotionele band groeit naarmate je elkaar vaker ziet. Je levensverhaal is iets wat je gedurende de progressie van de relatie vertelt, niet als er nog geen band is. Dat is ook waarom je niet meteen alles op tafel moet gooien tijdens de eerste dates. Je vertelt toch ook niet wat er in het cadeau zit als de ander op het punt staat om het cadeau uit pakken?

Tekenen dat de overgang aanstaande is

Natuurlijk is het fijn als je het er nooit over te moeten hebben. “Hebben wij een relatie?” is een wat vreemde vraag als je het aan de ander stelt. Gelukkig hoeft het niet zover te komen en kun je ook gewoon letten op de tekenen dat de overgang aanstaande is. Het hoeft immers niet uitgesproken te worden om te bepalen of je al in een relatie zit of niet.

Er is sprake van exclusiviteit

De grootste indicatie van een relatie is exclusiviteit. Als je ervan uitgaat dat de ander niet meer met anderen afspreekt en je dit zelf ook niet doet dan ben je exclusief aan het daten. Er is geen ruimte voor anderen. Nu betekent dit nog niet meteen dat je een relatie hebt. Veel singles willen exclusief daten en gaan er ook vanuit dat het exclusief is. Exclusiviteit is echter de eerste stap die je zet van daten naar een relatie.

Ongeplande tijd samen

Als jullie elkaar zien zonder dat je eerst afspraken maakt dan is dit een belangrijk teken dat je je al in een relatie bevindt. Als de ander “standaard” naar je huis rijdt na werken om samen te eten dan weet je dat het goed zit. Jullie samen zijn hoeft niet meer vooraf besproken te worden, het hoort zo.

Spullen bij de ander laten liggen

Op het moment dat je je ondergoed en andere spullen bij de ander laat liggen dan is dit een teken dat een relatie binnen zicht is. Dit doe je pas als je zeker weet dat je de ander weet gaat zien. Tijdens het daten is dit vaak nog onduidelijk maar als je een relatie hebt niet.

De rekening betalen

Wie betaaltIn het begin is het niet vreemd dat je je afvraagt wie de rekening van de date betaalt. Als je echter al wat dates achter de rug hebt en overgaat naar de relatiefase dan is het vaak van tevoren al duidelijk wie de rekening betaalt. In een relatie kun je dit vooraf al bespreken.

De lange termijn

Als je plannen maakt voor de toekomst, zoals een vakantie over een half jaar, dan weet je dat het al een relatie is of bijna. Het hoeft niet eens iets belangrijks te zijn. Het kan ook een afspraak zijn om samen naar een concert te gaan of sportevenement maar ook een familiefeestje aan de andere kant van het land.

Het eerste meningsverschil

Als je voor het eerst woorden met elkaar hebt maar er op geen enkele manier sprake is van een relatiebreuk dan weet je dat het om een relatie gaat. Het toont aan dat de relatie iets is om aan te werken. Een meningsverschil komt in elke relatie voor. Als dit niet tot een breuk leidt dan is het te waardevol om op te geven.

De vrienden en familie ontmoeten

Ouders ontmoetenHet ontmoeten van de vrienden of familie is een grote stap. Het betekent dat de ander zeker genoeg over je is dat zelfs de ouders je mogen ontmoeten. Je bent een blijvertje. Als iemand je uitnodigt om de vrienden te ontmoeten dan vragen ze je om toe te treden tot een persoonlijk deel van hun leven. In een relatie zijn betekent niet alleen dat je belangrijk bent voor hem of haar maar ook onderdeel van het leven. Voor veel mensen betekent het ontmoeten van de vrienden of ouders dat je de nieuwe vriend of vriendin bent. Als je deze stap overleeft dan zit je gebeiteld.

De omslag van daten naar een relatie kan voor sommigen moeilijk te verdragen zijn. Sommige mensen worden zenuwachtig of onzeker als de verbondenheid toeneemt. Niet willen binden en er angst voor hebben komt geregeld voor. Heb je idee van de relatie besproken en merk je dat de persoon wat anders doet? Geef deze dan wat meer ruimte om erover na te denken. Het laatste wat je wilt doen is iemand onder druk zetten om toe te geven aan de relatie.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dating app Bumble: ‘Singles nu meer bewust van lichaam dan voor corona’

Thuiswerken laat de afstand tot je kantoor verdwijnen, maar het verkleint ook de afstand t…