Van daten naar relatie: hoe maak je de stap?

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

De eerste date had niet beter kunnen verlopen. Terwijl het plan was om maar één drankje te doen, werd het een uitgebreid etentje dat pas eindigde toen de laatste klanten het pand verlieten. De tweede date was nog leuker dan de eerste en al snel volgden de derde, vierde en vijfde date. Nu je elkaar al vaker gezien hebt, vraag je je waarschijnlijk af wanneer het geen daten meer is… maar een relatie.

De onduidelijke grens

Van daten naar een relatie; wanneer is het daten en wanneer is het een relatie? De overgang van “slechts” daten naar een volwaardige relatie is een puzzel voor velen. Dat is waarom het ook niet verkeerd is om erover na te denken. De grens tussen de twee fases bestaat uit een fijne lijn die in elke situatie anders is. Hoe ga je nu van het daten en geregeld afspreken om wat leuks te doen naar een serieuze relatie? Moet je het vragen zoals we vroeger iemand om verkering vroegen?

In de meeste gevallen verloopt het op een natuurlijke manier en is er niets om over na te denken. Je vindt iemand leuk tijdens het uitgaan, spreekt wat vaker af om elkaar te leren kennen en voor je het weet zit je in een langdurige relatie. De grens tussen daten en een relatie is vaag. Het ontwikkelt zich vaak vanzelf zonder dat je het doorhebt. In andere gevallen is het allemaal niet zo duidelijk. Dit kan aan jezelf liggen, aan de ander of aan beiden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Emotionele band

Als je de eerste dates achter de rug hebt, leer je elkaar beter kennen. In het begin is het een mysterie, maar gaandeweg kom je steeds meer te weten. De emotionele band groeit naarmate je elkaar vaker ziet. Je levensverhaal is iets wat je gedurende de progressie van de relatie vertelt, niet als er nog geen band is. Dat is ook waarom je niet meteen alles op tafel moet gooien tijdens de eerste dates. Je vertelt toch ook niet wat er in het cadeau zit als de ander op het punt staat het cadeau uit pakken?

7 tekenen dat de overgang aanstaande is

Natuurlijk is het fijn als je het er nooit over te moeten hebben. “Hebben wij een relatie?” is een wat vreemde vraag als je het aan de ander stelt. Gelukkig hoeft het niet zover te komen en kun je ook gewoon letten op de tekenen dat de overgang aanstaande is. Het hoeft immers niet uitgesproken te worden om te bepalen of je al in een relatie zit of niet.

1. Er is sprake van exclusiviteit

De grootste indicatie van een relatie is exclusiviteit. Als je ervan uitgaat dat de ander niet meer met anderen afspreekt en je dit zelf ook niet doet dan ben je exclusief aan het daten. Er is geen ruimte voor anderen. Nu betekent dit nog niet meteen dat je een relatie hebt. Veel singles willen exclusief daten en gaan er ook vanuit dat het exclusief is. Exclusiviteit is echter de eerste stap die je zet van daten naar een relatie.

2. Ongeplande tijd samen

Als jullie elkaar zien zonder dat je eerst afspraken maakt dan is dit een belangrijk teken dat je je al in een relatie bevindt. Als de ander “standaard” naar je huis rijdt na werken om samen te eten dan weet je dat het goed zit. Jullie samen zijn hoeft niet meer vooraf besproken te worden, het hoort zo.

3. Spullen bij de ander laten liggen

Op het moment dat je je ondergoed en andere spullen bij de ander laat liggen dan is dit een teken dat een relatie binnen zicht is. Dit doe je pas als je zeker weet dat je de ander weet gaat zien. Tijdens het daten is dit vaak nog onduidelijk maar als je een relatie hebt niet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. De rekening betalen

In het begin is het niet vreemd dat je je afvraagt wie de rekening van de date betaalt. Als je echter al wat dates achter de rug hebt en overgaat naar de relatiefase dan is het vaak van tevoren al duidelijk wie de rekening betaalt. In een relatie kun je dit vooraf al bespreken.

5. De lange termijn

Als je plannen maakt voor de toekomst, zoals een vakantie over een half jaar, dan weet je dat het al een relatie is of bijna. Het hoeft niet eens iets belangrijks te zijn. Het kan ook een afspraak zijn om samen naar een concert te gaan of sportevenement maar ook een familiefeestje aan de andere kant van het land.

6. Het eerste meningsverschil

Als je voor het eerst woorden met elkaar hebt, maar er op geen enkele manier sprake is van een relatiebreuk, dan weet je dat het om een relatie gaat. Het toont aan dat de relatie iets is om aan te werken. Een meningsverschil komt in elke relatie voor. Als dit niet tot een breuk leidt, dan is het te waardevol om op te geven.

7. De vrienden en familie ontmoeten

Het ontmoeten van de vrienden of familie is een grote stap. Het betekent dat de ander zeker genoeg over je is dat zelfs de ouders je mogen ontmoeten. Je bent een blijvertje. Als iemand je uitnodigt om de vrienden te ontmoeten, dan vragen ze je toe te treden tot een persoonlijk deel van hun leven.

In een relatie zijn betekent niet alleen dat je belangrijk bent voor de ander, maar ook dat je onderdeel wordt van hun leven. Voor veel mensen betekent het ontmoeten van de vrienden of ouders dat je de nieuwe vriend of vriendin bent. Als je deze stap overleeft, zit je gebeiteld.

De omslag van daten naar een relatie kan voor sommigen moeilijk te verdragen zijn. Sommige mensen worden zenuwachtig of onzeker als de verbondenheid toeneemt. Niet willen binden en er angst voor hebben komt geregeld voor. Heb je idee van een relatie besproken en merk je dat de persoon ineens anders doet? Geef deze dan wat meer ruimte om erover na te denken. Het laatste wat je wilt doen is iemand onder druk zetten om toe te geven aan de relatie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie