Waarom knuffelen in een relatie? 8 voordelen van een dikke knuffel

Jay
Door Jay
9 minuten leestijd

Ben jij van het knuffelen of toch van een ferme handdruk? Terwijl knuffels tussen vrienden een paar decennia geleden nog vrij ongewoon waren in Nederland lijkt daar de laatste jaren steeds meer veranderingen in te zijn gekomen. Ook in Nederland wordt tegenwoordig steeds meer geknuffeld, al is het maar om af te stappen van de formaliteit van drie zoenen of de afstandelijkheid van een handdruk.

We knuffelen echter niet alleen om elkaar te groeten, maar ook als we opgewonden, blij of verdrietig zijn, of om elkaar juist proberen te troosten. Knuffelen wordt universeel als geruststellend gezien en het geeft ons een goed gevoel. En het blijkt dat knuffelen ons gezonder en gelukkiger maakt. Juist daarom is knuffelen ook in een relatie heel belangrijk, al knuffelen we lang niet zoveel met elkaar als we eigenlijk zouden moeten.

Reden om het met je te gaan hebben over de voordelen van knuffelen in een relatie. Want het is tijd dat je je partner even bij je roept en hem of haar een dikke knuffel geeft.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is knuffelen precies?

Knuffelen is het liefdevol of zorgzaam tegen elkaar aandrukken van één of soms meerdere personen. De knuffel is een gebruikelijke manier om genegenheid te tonen, zoals geven van een zoen dat ook is. In tegenstelling tot sommige andere vormen van fysieke intimiteit wordt knuffelen in veel culturele en sociale contexten juist breed geaccepteerd en zelfs aangemoedigd.

Jonge kinderen hebben bijvoorbeeld vaak een knuffelbeest om zo in de behoefte aan troost, acceptatie of tederheid te worden voorzien. In de Nederlandse taal wordt zo’n knuffelbeest vaak ook afgekort tot ‘knuffel’ of in de meervoudsvorm: ‘knuffels’.

Culturele verschillen

In sommige culturen, zoals in Frankrijk, Spanje, en Latijns-Amerika, is het gebruikelijk dat mannelijke vrienden elkaar omhelzen als een begroeting. Een soortgelijke knuffel, vaak vergezeld van een kus op de wang bij ontmoeting of afscheid, is ook steeds meer tot een gewoonte uitgegroeid onder vrouwen in West-Europa.

In Portugal en Brazilië is het normaal om brieven en e-mails af te sluiten met Um abraço of Abraço, ‘een knuffel’, of ‘knuffel’. In Spaanstalige landen is het juist gebruikelijk om bij het afscheid te spreken over ¡Un abrazo!, in de vorm van een ‘Tot ziens!’, ook zonder dat er daadwerkelijk een knuffel hoeft plaats te vinden.

Knuffelen tussen naasten is in de meeste culturen normaal, al kan de frequentie en intensiteit regionaal verschillend zijn. In Arabische landen is het verboden om in het openbaar knuffels te geven tussen twee mensen van het andere geslacht.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

20 seconden is wat je nodig hebt

Mensen gedijen nu eenmaal op fysieke verbinding en knuffelen is één van de krachtigste manieren om fysieke steun te tonen. Er is dan ook geen betere manier om genegenheid, zorg, en liefde te uiten dan door elkaar vast te houden en te knuffelen. Knuffels geven ons niet alleen een goed gevoel, ze hebben ook echte, fysiologische voordelen voor onze gezondheid. Een aantal van de vele gezondheidsvoordelen van knuffelen zijn als volgt:

1. Knuffelen vermindert stress

Verschillende studies tonen aan dat knuffels en andere fysieke verbindingen de niveaus van stresshormonen, zoals cortisol, in het lichaam verlagen. Hoge niveaus van stresshormonen kunnen een hele reeks gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder slaapproblemen, huidproblemen, obesitas, en een lage immuniteit.

2. Knuffelen verbetert de gezondheid van het hart

Regelmatig knuffelen en handen vasthouden kan helpen om de bloeddruk te verlagen, waardoor het risico op hartaandoeningen, hartaanvallen of beroertes wordt verminderd.

3. Knuffelen verbetert relaties

Knuffels kunnen alle soorten relaties ten goede komen om twee belangrijke redenen. Ze zijn een andere vorm van communicatie die berichten en gevoelens overbrengt waartoe woorden niet in staat zijn. De tweede reden is dat fysieke aanraking ervoor zorgt dat het ‘liefdeshormoon’ oxytocine vrijkomt, wat de binding en het vertrouwen verbetert en ervoor zorgt dat mensen zich dichter bij elkaar voelen.

4. Knuffelen vermindert pijn

Als we knuffelen, geeft ons lichaam ‘feel good’-hormonen af, endorfines genaamd, en onze bloedsomloop wordt verbeterd. Deze twee dingen worden beschouwd als natuurlijke pijnstillers die nuttig kunnen zijn voor mensen die lijden aan chronische pijnaandoeningen.

5. Knuffels helpen je angsten te verminderen

Wetenschappers hebben ontdekt dat aanraking angst kan verminderen bij mensen met een laag zelfbeeld. Aanraking kan er ook voor zorgen dat mensen zichzelf niet isoleren als ze aan hun sterfelijkheid worden herinnerd. Ze ontdekten dat zelfs het aanraken van een levenloos object, zoals een teddybeer, de angst van mensen over hun bestaan helpt te verminderen.

6. Knuffels helpen je om met anderen te communiceren

De meeste menselijke communicatie vindt verbaal of via gezichtsuitdrukkingen plaats. Maar aanraking is een andere belangrijke manier waarop mensen berichten naar elkaar kunnen sturen. Wetenschappers hebben ontdekt dat zelfs een compleet vreemde in staat was een breed scala aan emoties aan een andere persoon te laten uiten door alleen maar verschillende delen van hun lichaam aan te raken.

Een aantal van de emoties die daarbij naar voren komen zijn woede, angst, walging, liefde, dankbaarheid, geluk, verdriet en sympathie. Knuffelen is een zeer geruststellende en communicatieve vorm van aanraking.

7. Knuffelen verhoogt het zelfvertrouwen

Aanraking is een krachtige taal die we kunnen gebruiken om gevoelens van veiligheid, liefde en verbinding met een grotere gemeenschap over te brengen. Als we ons somber of verloren voelen, kan een knuffel ons helpen aarden en ons eraan herinneren dat we erbij horen en niet alleen zijn.

8. Een knuffel zegt meer dan 1000 woorden

Soms zegt een knuffel meer dan duizend woorden. Knuffelen is een fysieke interactie die zo onmiddellijk is dat het helpt om intimiteit en een hechte band tot stand te brengen met iemand anders. Knuffels en genegenheid zorgen ervoor dat je je emotioneel met elkaar verbonden voelt. Aanrakingen in de vorm van knuffels behoren ook tot de eerste zintuigen die we ervaren als we worden geboren.

Aanraken en knuffelen wordt van jongs af aan geassocieerd met het kalmeren van een huilende baby. We kunnen daarom wel stellen dat dit het belangrijkste zintuig is dat wordt geassocieerd met gezondheid en welzijn. En ook in een relatie zijn er dus voordelen van een dikke knuffel.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie