‘Locatiedata van Grindr-gebruikers staan al jarenlang te koop’

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Grindr, de bekende datingapp voor homo’s, verkoopt ‘al jaren’ gebruikersgegevens via advertentienetwerken. Dat meldt de Wall Street Journal die sprak met ingewijden. De locaties en bewegingen van Grindr-gebruikers – die de app bijhoudt om te laten weten of je dicht bij een ander in de buurt bent – werden verzameld via een digitaal advertentienetwerk en te koop aangeboden.

De informatie was beschikbaar voor aankoop sinds ten minste 2017. Historische gegevens over de precieze bewegingen van miljoenen gebruikers van de gaydatingapp kunnen nog steeds worden verkregen. Hoewel Grindr twee jaar geleden stopte met het delen van locatiegegevens met advertentienetwerken, wordt gezegd dat oudere locatiegegevens mogelijk nog steeds beschikbaar zijn. Volgens Reuters had Grindr in 2017 meer dan 27 miljoen gebruikers.

Locatiedata Grindr-gebruikers

In een voorbeeld dat wordt gegeven legt de WSJ uit dat klanten van een mobiel-advertentiebedrijf ‘jarenlang bulkgegevens over telefoonbewegingen konden kopen, waaronder van veel Grindr-gebruikers’. De gegevens die werden gekocht bevatten geen namen of telefoonnummers, maar de informatie die van Grindr kwam was soms specifiek genoeg om fysieke contacten tussen gebruikers op te sporen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De locatiebepaling van individuele gebruikers die een hookup hebben gehad, zou mogelijk zijn door de locatiegegevens van verschillende gebruikers aan elkaar te koppelen en bekijken welke heel dicht bij elkaar in de buurt zijn geweest. En om het nog erger te maken: de gegevens bevatten ook voldoende details om de identiteit van individuen te onthullen, zoals waar ze werken en hun thuisadres – gebaseerd op de patronen, gewoonten en routines van gebruikers.

Wanneer deze gebruikers homoseksueel, queer of trans zijn, en de informatie is zo gedetailleerd dat bewegingen gevolgd kunnen worden, dan kunnen we stellen dat dit allesbehalve veilig is. Er is bijvoorbeeld een redelijke kans op chantage tegen degenen die zich niet openlijk als homo, queer of trans identificeren.

‘Oud nieuws’

Grindr zelf zegt dat het bericht van de WSJ een ‘sensationeel verhaal’ is. Het is niets anders dan een bangmakerij en een truc om meer kliks te krijgen, aldus Grindr’s VP Lenihan, die het daarnaast ook ‘oud nieuws’ noemt. In een blogpost reageert Grindr op het nieuws, maar bevestigt het niet dat de locatiegegevens van gebruikers te koop worden aangeboden.

“Sinds begin 2020 deelt Grindr minder informatie met advertentiepartners dan alle grote techplatforms en de meeste van onze concurrenten”, zegt Patrick Lenihan, woordvoerder van Grindr, tegen de WSJ. Lenihan zegt dat Grindr de hoeveelheid gegevens die ze delen drastisch heeft verminderd waardoor de app minder goede advertenties kan tonen en lagere inkomsten heeft uit advertenties.

Grindr beweert dus dat dit nu niet meer mogelijk is. “De activiteiten die zijn beschreven, zijn niet meer mogelijk met de huidige privacypraktijken van Grindr, die we al twee jaar hebben”, zegt Lenihan.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie