9 tips om een diepere connectie met iemand te maken

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

In een wereld waarin de meeste connecties digitaal zijn, vergeten we weleens hoe het is om een diepere connectie met iemand te maken in het echt. Net zoals iedereen behoefte heeft aan voedsel, hebben mensen ook een fundamentele en aangeboren behoefte aan diepere connecties.

Als je jezelf kunt aanleren om een connectie met iemand te maken, zal dit een grote aanvulling zijn op je leven. Niet alleen met partners, maar ook met je familie of vrienden. Vind je het lastig om een diepe connectie met iemand te maken? We vertellen je er meer over.

Wat is een diepe connectie?

Een diepe connectie met iemand hebben betekent dat je kunt doen en zeggen wat je wilt, zonder bang te zijn dat je iemand afstoot of wegjaagt. Je kunt zeggen wat het meest oprecht aanvoelt, omdat je weet dat je altijd het respect en de liefde van de ander zult hebben. Als je een diepe connectie met iemand hebt, dan weet je dat de ander jou waardeert – inclusief al je gebreken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

9 tips om een diepe connectie te creëren

Iedereen verlangt naar iemand die langskomt met empathie, goed naar je luistert je accepteert zoals je bent. Een diepe verbinding zorgt voor veel geluk omdat het je geliefd en geaccepteerd laat voelen – of het nu romantisch of sociaal van aard is. Leren om diep te gaan en emotionele connecties te ontwikkelen, zal je sociale vaardigheden naar een hoger niveau tillen.

1. Kijk of je een fijne vibe kunt vinden

Alle connecties met andere mensen beginnen bij het begin: een eerste gesprek. En zoals geldt voor alle gesprekken, is het makkelijker om te beginnen met small talk. Door niet meteen te diep te gaan kun je op een oppervlakkige manier bekijken of je een bepaalde vibe met iemand hebt.

Heb je dezelfde energie? Zijn er raakvlakken? Hoe reageert de ander op iets meer persoonlijke vragen? Dit alles kun je testen met small talk, omdat dit je vertelt of het mogelijk is om diepere gesprekken met deze persoon te hebben.

2. Zorg dat de andere zich op zijn of haar gemak voelt

Hoe zorg je ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen? Dit kun je doen door persoonlijke vragen te stellen en zelf ook persoonlijke details te delen. Stel ook wat diepere vragen en luister zonder te oordelen. Daarbij is ook je non-verbale communicatie van belang. Met een simpele knik of gezichtsuitdrukking kun je de ander al op zijn of haar gemak stellen.

3. Wissel gesprekken af met luchtigheid

Een diepere connectie opbouwen is niet iets wat je kunt haasten. Dat heeft tijd nodig. Let dus op dat het niet alleen maar de diepte ingaat. Heb je bijvoorbeeld een date met iemand? Wissel dan de diepe gesprekken af met luchtige onderwerpen en maak ruimte voor humor en lachen. Het gesprek moet namelijk oprecht aanvoelen en niet als een ondervraging.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het gevaar is ook dat het invasief kan aanvoelen – een ongewenste indringing van de persoonlijke ruimte. Mensen zijn voorzichtig wanneer ze voor het eerst persoonlijke details delen. Te veel graven kan ervoor zorgen dat ze het gevoel krijgen dat ze teveel delen, waardoor ze zich in het vervolg zullen inhouden.

4. Probeer niet met oplossingen te komen

Mensen hebben de neiging om andere mensen te ‘fixen’. Vertelt iemand iets persoonlijks over een probleem waarmee ze proberen om te gaan, dan komen mensen vaak met ‘oplossingen’ om het probleem te repareren. Maar dat is niet waar het om gaat. In plaats van het zoeken naar oplossingen of feiten te delen, is het belangrijker om te luisteren.

5. Bouw een vertrouwensband op

Een diepe connectie kun je alleen maar opbouwen als er sprake is van wederzijds vertrouwen. Dat je iets met de ander kunt delen, zonder beoordeeld te worden. Vertrouwt de ander jou? Dan kan deze zich gemakkelijker openstellen en persoonlijke dingen met je delen. De ander vertrouwt er dan op dat hun privé-informatie veilig bij je is.

6. Lach samen

Sommige mensen denken dat een emotionele connectie alleen maar over diepe gesprekken, zware gevoelens en jeugdtrauma´s gaat. Maar verbinding kan ook gebaseerd zijn op grappen en samen lachen. Lachen maakt het stofje dopamine vrij en dit communiceert dat je een vergelijkbare persoonlijkheid deelt. Hoe specifieker jullie humor is, hoe meer jullie verbonden zijn.

Samen lachen om een bepaalde comedy-film kan goed zijn, maar je kunt ook lachen om een bepaald moment, situatie of gebeurtenis die jullie samen hebben meegemaakt. Een inside-joke zal jullie connectie bijvoorbeeld alleen maar verder versterken.

7. Ervaar samen nieuwe dingen

Mensen genieten van nieuwe ervaringen. En als je samen met de ander nieuwe ervaringen deelt, verbindt het je op een positieve manier. Ga je bijvoorbeeld samen bungeejumpen, of iets anders dat op je bucketlist staat, dan zal dit de ander een geweldig gevoel geven. Dit geweldige gevoel zal deze persoon dan aan jou linken. Samen herinneringen maken zorgt dus voor een diepe connectie.

Spannende activiteiten zorgen voor een speciale band. Iets opwindends of licht riskant doen produceert dezelfde chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor verliefdheid. Ga je op een date, dan is het dus aan te raden om eerder samen in een achtbaan te gaan, in plaats van samen te gaan eten.

8. Laat de band zich op natuurlijke wijze ontwikkelen

Een diepe connectie creëren is niet iets wat je snel kunt doen. Het kan niet van de ene op de andere dag ontstaan: het is een groeiproces. De verbinding proberen te forceren is een veelgemaakte fout. In plaats daarvan wil je mensen de tijd geven om uit hun schulp te kruipen om een diepere verbinding te maken. Alleen zo kan de band zich verdiepen.

9. Benoem de speciale connectie

Heb je het gevoel dat je samen een diepe connectie hebt gecreëerd? Dan is het tijd om deze connectie te benoemen. Vertel hem of haar dat je voelt dat jullie een goede band hebben, een connectie die je niet met anderen hebt. Emoties zijn namelijk vluchtig. En wanneer je emoties labelt, kun je ze versterken en de emotionele band officieel maken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie