15 mijlpalen in een relatie die je moet vieren

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Van de eerste woordjes die je zegt als baby tot het behalen van je zwem- en schooldiploma; in je leven heb je al verschillende primeurs meegemaakt. Zoals mensen vroeger van mijlpaal tot mijlpaal reisden om tot de toegangspoort van een stad te komen, heb jij al verschillende mijlpalen behaald waarna een nieuw tijdperk begon. En sommige van deze mijlpalen die betekenis geven aan je leven, vier je niet alleen.

15 mijlpalen in een relatie

De eerste keer zoenen, seks, samenwonen en trouwen: in relaties zijn er meer dan genoeg mijlpalen die je kunt vieren. En hoewel sommige van deze mijlpalen helemaal niet zo leuk zijn, zoals de eerste ruzie, geven ze wel betekenis aan de relatie. Zelfs als de mijlpaal zo klein is als het delen van een Netflix-account. Dit zijn 15 mijlpalen die je in een relatie zou kunnen vieren.

1. Eerste kus

Het is geen geheim dat de eerste kus een uniek moment in de relatie is. Je moet moedig zijn om je kans te wagen, op een moment waarop je je zelfverzekerd en kwetsbaar tegelijk voelt. De eerste kus telt, het is het startsein van de relatie. Het is deze kus die nooit wordt vergeten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

2. Eerste keer seks

Of moeten we het ‘de liefde bedrijven’ noemen? Hoe het ook wordt genoemd, de eerste keer seks in een relatie kenmerkt het begin van een gezamenlijk seksleven. Het is dan ook een mijlpaal waar veel over gesproken wordt – en eentje om niet snel te vergeten. Als je ermee hebt gewacht tot je elkaar beter leerde kennen, is deze mijlpaal des te spannender.

3. Vrienden ontmoeten

Het ontmoeten van vrienden is een mijlpaal dat de relatie serieuze vormen begint aan te nemen. Past je partner in je sociale leven? Een ontmoeting met vrienden – die bovendien je partner beoordelen – kan een make or break-moment zijn in een relatie. Goede omgang met je beste vrienden is immers cruciaal voor het succes van de relatie.

4. Familie ontmoeten

Het is een van de meest gehate en geliefde mijlpalen in een relatie: de ontmoeting met de familie. Mams en paps die je het vuur na aan de schenen leggen in een poging hun dochter of zoon te beschermen; het doorstaan van de vuurproef is de bezegeling van de relatie die zojuist officieel een relatie genoemd mag worden.

5. Het is een ‘relatie’

Tegenwoordig hebben we allerlei termen die beschrijven hoe twee mensen met elkaar omgaan. Maar jullie zijn geen friend with benefits, scharrels of aan het daten, want jullie hebben net hét gesprek gehad; jullie hebben een relatie. Het definiëren van de relatiestatus is een mijlpaal dat wordt gevierd met trotse meldingen op social media.

Mijlpalen vieren?

Britse datingsite EliteSingles vroeg 1.900 mensen over hoe ze denken over mijlpalen in relaties. De eerste vraag die ze de deelnemers stelden, was of ze het romantisch vinden om de mijlpalen met een partner te vieren. Het goede nieuws is dat een overweldigende meerderheid denkt van wel; 94% om precies te zijn. Bovendien gaf 82% aan dat de mijlpalen een betekenisvolle band betekenen.1

6. Eerste meningsverschil

Het gaat gebeuren. Hoeveel je ook op één lijn zit, hoeveel je ook op elkaar lijkt en hoe conflictvermijdend je ook bent, er komt een ruzie. Misschien wordt er niet met deuren gesmeten of naar elkaar geschreeuwd, maar een ruzie gaat er komen. En dat is helemaal niet erg. Het is een teken dat je om elkaar geeft – een mijlpaal.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

7. Delen van wachtwoorden

Terwijl dit “vroeger” misschien geen mijlpaal was, is het nu een belangrijk moment in relaties geworden: het delen van wachtwoorden. Of je je partner nu toegang geeft tot je Netflix, Spotify of Videoland-account, het laat zien dat je bereid bent om de ander toe te laten tot je leven.

8. “Ik hou van jou” zeggen

Wie zegt het eerst? Het is een eng en kwetsbaar moment, want stel dat je afgewezen wordt? De liefdesverklaring is een van de bekende mijlpalen in een relatie, eentje met soms onverwachte gevolgen. Als beide partijen hetzelfde voelen, zet het de toon in een relatie.

9. Eerste vakantie

Gaat het lukken? Twee weken bij elkaar op de lip in een appartement van 30 m2 kan een goede test zijn voor de relatie. Omdat een vakantie je uit de routine en comfortzone haalt, komt de ware aard naar voren. De eerste vakantie (of gezamenlijke reis) is een mijlpaal om niet te vergeten, positief of negatief.

10. Samenwonen

Samenwonen is spannend, want je gaat niet alleen een huis delen maar vooral ook de verplichtingen en lasten. Wie houdt het financiële toezicht? Hoe wordt het huishouden verdeeld? En hoe ga je met elkaar om? Deze mijlpaal is een logische stap in een relatie die gevierd mag worden.

11. Huis kopen

Het gezamenlijk kopen van een huis is een verbintenis om niet te vergeten. Omdat je met een hypotheek niet een eenvoudige financiële verplichting aangaat, zit je voor een langere periode vast aan elkaar. Het is ook een mijlpaal die het begin kan zijn van hoogoplopende discussies over muurkleuren en decoratie. Maar als dat achter de rug is, is het tijd voor een housewarming.

raborekening gratis dating tips

12. Gezamenlijke bankrekening

Of je nu wel of niet al het geld op één hoop gooit of maandelijks geld stort op de nieuwe rekening, een gezamenlijke bankrekening is een serieuze financiële verbintenis. Je vertrouwt elkaar om het gezamenlijke geld te beheren, want jullie zijn beiden verantwoordelijk voor tekorten op de rekening. En dat je bereid bent om deze stap te nemen, is een mijlpaal om te vieren.

13. Verloofd

De verloving is een mijlpaal die je kunt zien als een springplank voor de belangrijke hoofdstukken in je leven. Natuurlijk hebben we het dan over de volgende stap: daadwerkelijk trouwen. De verloving is geen officiële handeling, maar wel een belofte van trouw zijn naar elkaar. En dat kan niet zonder een huwelijksaanzoek – een enorm romantische mijlpaal.

14. Trouwen

Een verloving is leuk, maar de deal wordt pas echt gesloten met een huwelijk. Door elkaar een ring aan de vinger te schuiven, bezegel je de liefde voor het leven. Het is meer dan een formaliteit; het is de verklaring dat jullie beiden all-in gaan, in voor- en tegenspoed. En dat is een mijlpaal die gevierd wordt met een bruiloft.

15. Eerste baby (en volgende)

Als we het over een life changing moment hebben, dan is dit een van de relatiemijlpalen met de grootste impact: de geboorte van het eerste gezamenlijke kind. Hoe perfect de kinderkamer ook is ingericht en hoe goed je je ook mentaal hebt voorbereid, niemand is er echt klaar voor.

Deze mijlpaal verandert twee individuele mensen die een leven delen in ouders die er dag na dag moeten zijn voor hun baby, zelfs als dat ten koste gaat van de relatiekwaliteit. En dat is misschien nog wel de grootste test die komen gaat.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie