5 dingen waaraan je een volwassen vrouw kunt herkennen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Lichamelijk gezien worden vrouwen vanzelf volwassen. Ze groeien, krijgen rondingen en veranderen van gezicht. Daar hoeven ze vrij weinig tot niets voor te doen. Maar hoe gaat dit in zijn werking op emotioneel vlak? Er is geen duidelijk punt in het leven wanneer een vrouw emotioneel gezien volwassen is. We leggen je uit wat de verschillen zijn tussen een meisje en vrouw, en waaraan je een volwassen vrouw kunt herkennen.

Wat is een volwassen vrouw?

Er bestaan verschillende termen om een persoon van het vrouwelijke geslacht aan te duiden. Zo wordt ze in haar jongere stadium nog een ‘meisje’ genoemd. De term ‘vrouw’ komt meestal pas aan bod na de puberteit. Als volwassen vrouw zijnde heb je de vruchtbare leeftijd bereikt. Je bent dus ongesteld geworden.

Toch zullen veel vrouwen voor hun 20e levensjaar nog aangeduid worden met ‘meisje’. Het verschilt dus per persoon welke term je gebruikt voor het vrouwelijke geslacht. De woorden ‘meisje’ en ‘vrouw’ zijn niet eenduidig afgebakend. Zo wordt het woord ‘vrouw’ ook gebruikt om alle vrouwelijke mensen aan te duiden, bijvoorbeeld wanneer zij het hebben over vrouwenrechten. Maar wat is nu het verschil tussen een meisje en een volwassen vrouw?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Op emotioneel gebied merk je wel degelijk verschil tussen beiden. Een meisje zal zich anders gedragen dan een volwassen vrouw. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de toekomstplannen, de gesprekken die zij voert en haar verantwoordelijkheidsgevoel. Komt zij vaak te laat op haar werk omdat zij zich verslapen heeft? Grote kans dat ze op deze manier eerder als meisje gezien wordt dan als volwassen vrouw.

Wat onderscheidt een vrouw van een meisje?

Er zijn veel zaken in het leven die passen bij het stadium ‘meisje’ of passen bij het stadium ‘volwassen vrouw’. Zo trekt een meisje bijvoorbeeld graag opvallende kleren aan waarin zij wordt gezien, terwijl een volwassen vrouw bij diezelfde kleren denkt: “Is dit niet te overdreven?” Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan korte rokjes of crop-tops. Dit zijn dingen die een volwassen vrouw niet snel meer aan zal trekken. Het past namelijk niet bij haar leeftijd; het is te kinderlijk.

Daarnaast kun je een volwassen vrouw van een meisje onderscheiden wanneer het gaat om verantwoordelijkheden. Een volwassen vrouw maakt zich druk om hypotheken, verzekeringen en een goede baan, terwijl een meisje zich druk maakt over school, vriendinnen en vriendjes. Ook zal een meisje graag met haar vriendinnen uitgaan en de hele avond dansen in een kringetje.

Een volwassen vrouw zal er vaker voor kiezen om een rustige avond met vrienden te organiseren en voornamelijk te praten over van alles en nog wat. Er zijn dus wel degelijk veel punten te benoemen waarmee je het onderscheid tussen een meisje en volwassen vrouw kunt maken.

vrouwen rij

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5 kenmerken van een volwassen vrouw

Een volwassen vrouw beschikt doorgaans over herkenbare eigenschappen. Het zijn deze eigenschappen die ervoor zorgen dat je een volwassen vrouw kunt onderscheiden van een meisje. Ongeacht haar leeftijd geven deze kenmerken een concrete afbakening van het begrip ‘volwassen vrouw’. Dit zijn 5 kenmerken waaraan je een volwassen vrouw kunt herkennen.

1. Ze is onafhankelijk

Een volwassen vrouw is onafhankelijk. Waar een meisje nog ergens zal wonen waar anderen verantwoordelijk zijn over haar zaken, is een volwassen vrouw zelf de verantwoordelijke. Ze regelt haar eigen zaken en heeft niemand om op terug te vallen. Een volwassen vrouw kan haar eigen keuzes maken en heeft daarbij niemand anders nodig. Vaak gebeurt dit vanaf het moment dat een meisje/vrouw voor zichzelf gaat zorgen. Ze komt ergens te wonen waar haar ouders niet meer verantwoordelijk zijn en ze, al dan niet in samenspraak met anderen, de keuzes moet maken.

Dat wil niet zeggen dat een vrouw van 30, die nog niet onafhankelijk is, geen volwassen vrouw is. Zij kan wellicht over andere eigenschappen beschikken die haar volwassen maken. Toch is het voor een volwassen vrouw kenmerkend dat zij haar eigen boontjes kan doppen. Ze vindt het niet erg om alleen te zijn en kan goed voor zichzelf zorgen.

2. Ze heeft duidelijke toekomstplannen

Een volwassen vrouw is bezig met haar toekomst. Waar een meisje zich nog vooral druk maakt over wat zij aan moet trekken of wat anderen van haar zullen denken, maakt een volwassen vrouw duidelijke toekomstplannen. Ze heeft een concreet doel voor ogen en werkt ergens naartoe. Dit kan op het gebied van haar carrière zijn, maar ook bijvoorbeeld qua persoonlijkheid of serieuze relatie. Een volwassen vrouw leeft niet van dag tot dag, maar wil daadwerkelijk iets bereiken in haar leven.

vrouwen stijl

3. Ze heeft een zelfverzekerde kledingstijl

Een kledingstijl is ook een belangrijke factor waaraan je een volwassen vrouw kunt herkennen. Waar meisjes nog veel moeite zal doen om er zo aantrekkelijk mogelijk uit te zien, heeft een volwassen vrouw het zelfvertrouwen dat zij goed is zoals zij is. Ze weet dat ze een mooie vrouw is, ongeacht hoe ze eruit ziet. Een volwassen vrouw hoeft geen indruk te maken door zichzelf schaars te kleden. Meisjes zullen graag mee willen doen met anderen en bezwijken sneller onder groepsdruk. Zij willen zich kleden zoals de rest dat doet en willen er niet buiten vallen.

Daarentegen zal een volwassen vrouw een zelfverzekerde kledingstijl hebben en zich niet druk maken over wat anderen denken. Ze kleedt zich een stuk netter dan meisjes – met meer klasse – en is niet bang om andere kleding te dragen dan andere vrouwen aan hebben. Een volwassen vrouw durft haar eigen keuzes te maken en te dragen waar zij zich goed bij voelt. Zelfverzekerd overkomen is dus een belangrijke eigenschap van een volwassen vrouw.

4. Ze heeft een goede leefstijl

In tegenstelling tot een meisje zal een volwassen vrouw weten hoe zij voor zichzelf moet zorgen. Haar ongezonde studententijd met veel alcohol en vet eten ligt achter haar. Een volwassen vrouw weet hoe belangrijk het is om goed voor haar lichaam te zorgen en maakt geen roekeloze keuzes. Daarnaast zal zij ook meer waarde hechten aan een goede nachtrust, terwijl het voor een meisje belangrijker is om gezellig mee op stap te gaan. Hoe zij zich de volgende dag in de collegebanken voelt is nog onbelangrijk.

Hierbij hoort dus ook het aspect ‘verantwoordelijkheid’. Neem je verantwoordelijkheid over je verplichtingen? Dan ben je al sneller een volwassen vrouw. Je vindt het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en verschijnt niet week na week met een kater op het werk. Daarnaast brengt het krijgen van kinderen ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Als volwassen vrouw dien je ervoor te zorgen dat jouw kinderen gezond worden en goed omgaan met hun eigen lichaam.

5. Ze is goede gesprekspartner

Als laatste maken goede gesprekken ook deel uit van de kenmerken van een volwassen vrouw. Praat iemand vooral over de nieuwste accessoires in het modewinkeltje om de hoek of maakt zij zich zorgen om belangrijkere dingen? Een volwassen vrouw heeft wat te vertellen in een gesprek. Dit komt ook deels door haar levenservaring. Een vrouw wordt met de jaren verstandiger en maakt veel mee. Deze levenservaring komt terug in de gesprekken die zij voert.

Ze kan je advies geven en weet wat er speelt. Daarentegen zal een meisje voornamelijk bezig zijn met andere dingen. Zij praat nog wat meer over de oppervlakkige zaken in het leven. Maar, hoe belangrijk zijn deze nu eigenlijk? Een volwassen vrouw weet waar zij over praat en staat zelfverzekerd achter haar woorden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie