Kinderen en daten: wanneer vertel je dat je een ouder bent?

Michael Slender
Door Michael Slender
9 minuten leestijd

Een relatiebreuk, scheiding, apart gaan wonen, alimentatie en alles wat erbij komt kijken: als alleenstaande ouder heb je de nodige zorgen. Zelfs als je het ouderschap blijft delen en vrienden blijft met je ex, is het ouderschap geen gemakkelijk taak. Combineer het ouderschap met daten en het wordt nog een tikkeltje gecompliceerder.

Als ouder weet je wat de gevolgen zijn voor je liefdesleven. Je brengt nieuw leven op de wereld en vanaf dat moment is niets hetzelfde. De rest van je leven besteed je jouw leven aan het leven dat je op de wereld bracht; iets wat soms moeilijk te begrijpen is door degenen die geen kinderen hebben.

Niet alleen kun je te maken krijgen met onbegrip over je prioriteiten, afwijkende wensen van je kinderen, ook zijn er singles die op voorhand alle alleenstaande ouders afwijzen. Het zijn de typische struggles waar datende ouders mee te maken kunnen krijgen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Uitsluiting van single ouders

Als het op daten aankomt, is de titel ‘alleenstaande ouder’ vergelijkbaar met roken en drugsgebruik. Of ze vinden het helemaal geen probleem, of ze zijn er fel op tegen. Het is ja of nee: een tussenweg is er bijna nooit.

De singles die weigeren om mensen met kinderen te daten, hebben daar verschillende redenen voor. Sommigen hebben slechte ervaringen met het daten van alleenstaande ouders. Anderen willen geen stiefouder zijn en vermijden liever de mogelijkheid van een lastige relatie met stiefkinderen.

Daarnaast zijn er ook singles die iemand zonder kinderen zoeken, omdat ze in de toekomst dan beiden voor de volle 100% kunnen investeren in hun gezamenlijke kind. En ook zijn er alleenstaande ouders die geen andere ouders willen daten, omdat ze de uitdaging van een groot gemengd gezin te uitdagend vinden.

De meeste singles die actief zijn op dating apps hebben een aantal dingen op hun eisenlijstje staan waarover geen discussie mogelijk is. Een partner met kinderen kan dus op dat lijstje staan. Is dat erg? Nee, het is oké. Maar het is geen reden om te verbergen dat je een ouder bent.

Kinderen als dealbreaker

Je bent je ervan bewust dat kinderen voor veel singles een dealbreaker zijn. Tenzij ze zelf al een kind (of meerdere) hebben, gaan ze liever voor iemand die nog geen kinderen heeft. Logisch, het maakt alles een stuk makkelijker. Maar omdat het een dealbreaker kan zijn, is het nog geen reden om je ouderschap te verbergen. Want laten we eerlijk zijn: zou je iemand willen daten die je geliefde kind(eren) als een dealbreaker beschouwt?

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Nee.

Het ouderschap is niet iets dat je een tijdje kunt verbergen, zoals een snurkprobleem of slaapwandelen. Bij dergelijke probleempjes hoop je dat ze het voor lief nemen, als ze eerst maar al je goede eigenschappen hebben gezien. Kinderen hebben is niet een van die probleempjes. Kinderen vallen niet onder de gebreken die mensen voor lief nemen als ze een relatie met iemand beginnen.

Alleen al om het feit dat kinderen voor sommige singles een dealbreaker kan zijn, is het verstandig om al vroeg het kaf van het koren te scheiden. Je bespaart jezelf tijd en alle anderen die nooit je partner zullen zijn. Je schrikt er niet alle singles mee af door je ouderstatus door te laten schemeren in je profiel. Je schrikt er alleen de singles mee af die geen interesse hebben in singles met kids.

Zo vroeg mogelijk: in je profiel

Door al in je profieltekst te onthullen dat je kinderen hebt, krijg je misschien minder matches en minder berichten… maar je krijgt wel betere matches en berichten van geschiktere kandidaten. In verhouding krijg je veel meer toenadering van singles die goed voor je kunnen zijn: singles die weten dat ze contact gaan hebben met een alleenstaande ouder.

Veel ouders vermelden het feit dat ze kinderen hebben daarom in hun online datingprofielen, of soms melden ze zich zelfs aan bij sites die specifiek gericht zijn op alleenstaande ouders. Zo vroeg mogelijk vertellen dat je kinderen hebt kan alles gemakkelijker maken, want de waarheid ligt vanaf het begin op tafel.

  • Geen ongemakkelijke gesprekken om je zorgen over te maken.
  • Geen twijfels over wanneer je het moet vertellen.
  • Geen kans dat de ander het ‘eerder had willen weten’.
  • Geen verspilde tijd aan dates die nergens toe leiden.

Zo vroeg mogelijk: in het eerste gesprek

Ben je verplicht om totale openheid van zaken te geven in je profiel? Natuurlijk niet. Als je het niet in je profiel wilt vermelden – wat ook oké is – kun je het vertellen in het eerste gesprek dat je hebt. Want als je doel een serieuze relatie is, dan wil je zelf ook zo snel mogelijk weten of diegene van kinderen houdt, graag met ze speelt en ervoor openstaat om te daten met een alleenstaande ouder.

Hoewel het een gespreksonderwerp zal moeten zijn tijdens het eerste gesprek, betekent het niet dat je iemand in de eerste 30 seconden moet vertellen dat je een kind hebt. Ja, het hebben van een kind is een belangrijke verplichting en onderdeel van wie je bent. Maar ook al kost het ouderschap veel tijd en energie, het is niet alles wat je doet en wie je bent.

oops fout

Wanneer is het te laat?

De angst voor afwijzing is geen geldige reden om niet te vertellen dat je een kind hebt. Misschien willen ze het niet, misschien wel: het gaat erom dat ze het moeten weten voordat ze een stukje van zichzelf investeren in het contact. Dat kunnen gevoelens zijn, maar ook tijd, energie of geld. Het is oneerlijk om te zwijgen over kinderen tegenover degenen die er niet voor openstaan.

Daarnaast is iets niet vertellen technisch gezien niet veel anders dan liegen. Als je gedurende het contact nog niet één keer hebt gezegd dat je een ouder bent, kan de ander dat opvatten als liegen.

Wanneer niet vertellen mag

Als je op zoek bent naar een one-night stand of iets dat niet voor de lange termijn bedoeld is, maakt het dan uit dat je een kind hebt? Het antwoord is nee. Omdat deze persoon nooit je kinderen zal ontmoeten, maakt het helemaal niet uit of je vertelt dat je kinderen hebt of niet. Erover praten mag, foto’s laten zien ook, maar als je dat niet wilt? Dan hoeft dat niet.

Als je afspreekt voor seks, is het aan jou of je je sekspartner vertelt dat je een ouder bent. Wanneer zowel jij als de ander weten dat het niet serieus is, ben je niet verplicht om alles over je leven te vertellen. Zoals je sekspartner niet je tweede naam hoeft te weten, hoeft deze ook niet te weten dat je die avond een oppas hebt ingeschakeld. Voor alle andere situaties: vertel het zo snel mogelijk, voordat het te laat is.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie