13 romantische date ideeën om nu meteen te plannen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

In onze haastige maatschappij vergeten we vaak om de tijd te nemen voor de liefde. We werken, eten en slapen – en doen we met volle overgave. Maar ondertussen behandelen we onze partners meestal niet met diezelfde toewijding. De tijd nemen om een speciale date te organiseren kan zowel jou als je partner helpen focussen op waarom jullie bij elkaar zijn.

Je hoeft niet per se een hopeloze romanticus te zijn die uitblinkt in het schrijven van liefdesbrieven of het componeren van liedjes. Hoewel dit een eeuwenoude manier is om de liefde te uiten voor de ander, zijn er genoeg originele manieren te bedenken die de moderne romanticus weer laat proeven van de liefde.

Romantiek helpt je relatie

Het maakt niet uit of je een man of vrouw bent, of hoelang jij en je partner in een relatie zitten. Het maakt ook niet uit of je van nature romantisch bent ingesteld of helemaal niet. Een romantische date kan iedere relatie helpen om uit de routines te stappen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een romantische date heeft voor iedereen misschien ook wel een andere betekenis. Maar laten we eerlijk zijn; romantiek is heerlijk. En vaak is het niet eens nodig om een groots of duur gebaar te maken om je partner of crush te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft. De beste romantische ideeën zijn vaak goedkoop en gemakkelijk uit te voeren.

10 romantische date ideeën

Als je wat romantische inspiratie nodig hebt, zijn dit 10 speciale date ideeën die je helpen om het hart van je geliefde (opnieuw) te veroveren.

1. Doe onderzoek naar de ultieme date

Vraag je lief heel casual naar de absolute droomdate. Wacht vervolgens lang genoeg af voor hen om te vergeten dat je het vroeg en verras je lover met hun ultieme date die tot in de details klopt. Je zult meer over ze te weten komen en wat ze leuk vinden. Je bedachtzaamheid en aandacht voor de kleine dingen zullen ze raken. En die moeite wordt enorm gewaardeerd.

2. Samen iets nieuws proberen

Doe juist iets waar jullie geen van beiden zijn geweest. Door samen iets nieuws te doen leer je op een andere manier naar elkaar kijken. Of je nu samen een salsa-les volgt, een Italiaanse les of naar een schildercursus gaat, je zult gegarandeerd samen kunnen lachen en groeien terwijl je elkaar ondersteunt.

3. Doe een dagje vrijwilligerswerk

Kijk samen naar vrijwilligerswerk waar jullie allebei om geven en plan een date om dit samen uit te voeren. Samen iets doen voor een groter doel kan jullie samenbrengen, en dat terwijl je anderen ermee helpt. Wat is er romantischer dan dat? Kijk samen voor inspirerende ideeën en plan een date in voor deze unieke date.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Herleef jullie eerste date

Of je nu naar samen naar het gala ging voor jullie eerste date of samen koffie hebt gedronken in het knusse café op de hoek, het opnieuw creëren van een deel van je geschiedenis is een geweldige manier om dieper in contact te komen met je geliefde. Doe iets wat geïnspireerd is op jullie eerste afspraakje. Je kunt praten over hoeveel je samen bent gegroeid en hoeveel beter je leven is met de ander.

5. Maak van je dinnerdate een unieke belevenis

Maak het interessant en spannend en ga voor elk deel van jullie dinnerdate naar een verschillend plekje. Begin bij een wijnbar voor een aperitief, ga dan ergens anders dineren en sluit het af met toetjes op een andere locatie. De avond kunnen jullie voortzetten in een leuk café waar jullie samen nooit zijn geweest. Na twee shotjes ontdekken jullie snel elkaars dwaze kant – een mooie afsluiter van de avond.

6. Wees creatief

Een concert van je favoriete band gemist? Of toch liever dat super-de-luxe wellness-weekend gehad? Of misschien is het jullie droom om naar Dubai te gaan? Met wat creativiteit kun je samen genieten van een privé-evenement bij jullie thuis. Dan beleef je toch samen dat geluksgevoel een beetje, en dat op een zuinige manier.

7. Organiseer een retro-date

Hoe vaak maakt men tegenwoordig nog een echte connectie met elkaar? Zet gedurende de date jullie telefoons uit om tijd te maken voor elkaar, zonder de afleiding van social media en inkomende meldingen. Maak het extra retro door een traditionele date in te plannen. Ga bijvoorbeeld rolschaatsen, struin samen rond in een platenwinkel of eet samen in een authentiek Italiaans restaurant. Klassieke dates laten je zintuigen weer prikkelen als vanouds.

8. Activiteiten met competitie

Een beetje competitie kan je dopaminegehalte verhogen. En dat niet alleen: het kan jou en je lief extra blij maken om met elkaar te zijn. Je kunt denken aan een bordspel, bowlen, een potje tennis of een andere actieve date. Wat vriendelijke rivaliteit zal de emoties verhogen en ervoor zorgen dat jullie verliefdheid intensiveert. En ook al zijn jullie er helemaal niet goed in, het zal er in ieder geval voor zorgen dat jullie elkaar beter leren kennen.

9. Een romantische picknick

Neem eten en drinken mee dat je nodig hebt en leg een deken op een plek met een romantisch panorama. Je kunt ook een picknick binnen organiseren, mocht het weer die dag niet meewerken. Plaats dan een deken in de woonkamer of in de slaapkamer. Creëer een sfeervolle ruimte waar je wat snacks kunt eten en met elkaar de dag kunt doornemen.

10. Volg samen een kookles

Een kookles volgen of samen een nieuw recept aanpakken is een van de manieren om dieper in contact te komen met je geliefde. Het maakt niet uit of je een chef bent of een hekel hebt aan koken, het gaat erom dat jullie samen doen die jullie dichter bij elkaar kan brengen. Gesprekken over je favoriete herinneringen of eten dat je herinnert aan je kindertijd zullen daar zeker aan bijdragen.

bucketlist single

3 bijzonder romantische ideeën

Als je op zoek bent naar een simpele manier om je geliefde zich meer geliefd te laten voelen, dan is deze sectie iets voor jou. Dit zijn nog drie romantische ideeën die jij en je liefje in een mum van tijd kunnen uitvoeren.

1. Een liefdesbrief voor ieder moment

Zou het niet geweldig zijn om een liefdesbrief klaar te hebben voor je geliefde op het moment dat deze het meest nodig is? De brieven kun je van tevoren voorbereiden zodat je lief deze op een specifiek moment kan openen. Het is een gemakkelijke manier om iemand steun en liefde te geven – precies op het moment dat ze het nodig hebben.

Als je geliefde bijvoorbeeld weg is, kun je een bemoedigend briefje schrijven en de kaart ‘Open als je verdrietig bent’ labelen. Als ze dan verdrietig zijn en je missen, kunnen ze de kaart tevoorschijn halen en zich gelijk beter voelen. Andere onderwerpen zouden kunnen zijn: ‘Open als je het niet meer ziet zitten’, ‘Open als je me wilt’, ‘Open als je me mist’ en ga zo maar door.

2. Verwen je geliefde

Je kunt je als stel ook concentreren op het schenken van ervaringen aan elkaar, in plaats van alsmaar die materiële dingen. Een geschikt cadeau kopen wordt steeds moeilijker. Want, iets geven aan je partner wat ze nog niet hebben is een moeilijke taak. Wil je graag een betekenisvol geschenk geven dat tegelijkertijd jullie relatie versterkt? Concentreer je dan niet te veel op de materiële dingen en geef elkaar liever ervaringen.

Waar je dan aan moet denken? Wat denk je van zeven dagen lang je partner elke dag verwennen met een dienst of een activiteit? Een perfect cadeau-idee dat je partner zich geliefd laat voelen. Bij het selecteren van activiteiten voor deze speciale week kun je denken aan kleine verrassingen of grote bucketlist dingen.

Denk bijvoorbeeld aan het geven van een massage op de ene dag, een romantisch diner klaarmaken op de volgende en een romantisch voor jou en je partner op de dag erna. Maak het spannend door envelopjes voor te bereiden voor alle zeven dagen.

3. Vragenrondje

Gesprekken en communicatie zijn cruciaal voor iedere relatie omdat het verbinding en emotionele intimiteit creëert. Vooral voor gehuwde koppels is communicatie belangrijk voor het behouden van een sterk huwelijk. Een sterke relatie vereist dat koppels vrij en open over elk onderwerp kunnen spreken, maar vooral over moeilijke onderwerpen die hun relatie direct beïnvloeden.

Als je een gesprek met je partner wilt beginnen, maar niet zeker weet waar je over moet praten, zijn vragenlijsten de perfecte oplossing. Je kunt samen vragenkaarten maken met de gewenste vragen en onderwerpen als gespreksstarter. Hoe je ze gebruikt, is aan jou. Je kunt bijvoorbeeld een date compleet wijden aan het bespreken van de vragen op de kaarten. Of je kunt ervoor kiezen om elke dag samen een andere vraag te beantwoorden.

Inspiratie nodig voor de vragen? We hebben verschillende vragenlijsten die je kunt gebruiken om zelf je vragen samen te stellen:

Heb je een lange rit in de auto voor de boeg? Breng ze dan mee. Ontmoet je iemand voor het eerst? Dan zijn deze van tevoren bedachte vragen zeer geschikt als ijsbrekers. Je kunt je blind date vragen om een paar vragen mee te nemen naar de date. Voorbeelden van onderwerpen die je zou kunnen bespreken met je date zijn: intimiteit, financiën, romantiek of familie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie