Picknick date? Ideeën, hapjes en alles wat je deze zomer nodig hebt

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

Bij een romantisch date-idee denkt iedereen al snel aan een picknickdate. Plezier, ontspanning en een vleugje ouderwetse romantiek komen samen op een kleedje van 2 bij 2. En nu het kwik tot grote hoogtes stijgt is er geen beter moment dan vandaag om een picknickdate in te plannen.

Volgens Tinder UK zijn er nu 487% meer vermeldingen van het woord ‘picknickdate’ in de datingprofielen, terwijl singles ook 30% meer praten over de zomer in hun bio’s. Een zorgeloze en relaxte picknickdate is misschien wel de allerbeste keuze voor de komende warme dagen. Maar hoe plan je nu een fatsoenlijke picknickdate?

Kies een plek

Het woord ‘picknick’ is volgens de theorieboeken afkomstig van de Franse uitdrukking ‘pique une niche’, oftewel ‘kies een plek’. Toen de uitdrukking volgens dezelfde theorie voor het eerst werd gebruikt, zo’n drie eeuwen geleden, ging het ook al om een relaxt momentje op een plek waar afleidingen en verantwoordelijkheden niet aanwezig waren. Stel jezelf dus de vraag: “Waar kan ik heen om dit moment te creëren?”

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoewel je misschien denkt aan een 2-urige trip naar de kustlijn van Kijkduin om de zonsondergang te vieren met een speciaal wijntje, is de ideale plek voor een picknickdate misschien niet zo ver bij je vandaan als je zou denken. Want waar je ook in Nederland woont: er is altijd een rustig plekje aan de oever van een meer, kanaal of rivier te vinden. Zolang je niet direct langs een drukke weg aan een picknicktafel gaat zitten, kun je aan een gemiddelde oever altijd een rustig en idyllisch plekje vinden.

Als je niet bekend genoeg bent met het gebied waarin je je begeeft, kun je ook gewoon in Google-Maps zoeken naar ‘picknickplaats’. De dichtstbijzijnde picknickplaatsen worden getoond in de kaarten met afstanden erbij. En wanneer dit niet voldoende resultaten oplevert, kun je altijd uitwijken naar de toeristische website van je regio met deze picknickplaatsen in Twente en Zuid-Limburg als voorbeeld.

De juiste dag en tijd

Voor een geslaagde picknick zijn niet veel ingrediënten nodig. Maar één van de ingrediënten die niet mag missen is een stralende zon. De zomer is de beste tijd voor een ontspannen maaltijd in de buitenlucht. Wanneer de zon straalt is het perfecte moment om in het gras te luieren, naar de wolken te staren en elkaars handen vast te houden.

Omdat het tegenwoordig best warm kan worden in Nederland, hebben de vroege en late zomer de voorkeur dankzij de lagere temperaturen. Daardoor geven deze periodes je meer vrijheid om te kiezen wanneer je wilt picknicken. Niet te heet, niet te koud; de ideale temperatuur om te genieten van de buitenlucht. Het idee van genieten van een picknick is dat je profiteert van het buitenleven, dus kies een mooie plek op een dag met mooi weer.

Wat mee te nemen

Als we het over een picknickdate hebben, dan gaat het al over de vraag: “Wat nemen we mee?” En dat is waar het – vooral voor sommige mannen – gecompliceerd wordt, want wat hoor je eigenlijk mee te nemen naar een picknickdate als je indruk wilt maken? Een geavanceerde maaltijd die je ter plekke bereid met keukengereedschap waarvan je de werking niet eens weet? Dat is gelukkig helemaal niet nodig. Houd het simpel en makkelijk – vooral als het idee van een date met iemand die je nog niet goed kent al intimiderend genoeg is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Pro tip

Iets vergeten kan je planning flink in de war schoppen. Dat wijntje waar je date zo dol op is? Als het de hoofd-act van de picknick is, is het een goed idee om een ​​checklist te maken van wat je picknickdate moet hebben. Vervolgens vink je elk item op de lijst af als je het hebt gekocht of geregeld.

Eten en drinken

Kies een maaltijd die je met je handen kunt eten, dus zonder mes, vork en lepel, en die je van tevoren kunt bereiden. Of natuurlijk gewoon eten dat al verpakt is en klaar om te nuttigen. Als je echter ook maar een klein beetje moeite doet, kan een bereide maaltijd net iets romantischer en specialer aanvoelen. Fruit, noten, kazen, crackers, beleg en een dipsausje: het zijn de hapjes die gemaakt zijn voor een picknick. Serveer dus gemakkelijk te bereiden gerechten, zoals sandwiches, wraps, gekookte eieren, gesneden fruit, scheurbaar of gesneden brood, chips, koekjes, pesto en andere snacks.

Drinken kan in blikvorm of in een fles, maar dan moeten de bekers of glazen wel op je checklist staan. En als je een fles meeneemt, vergeet de flesopener of kurkentrekker dan niet – mocht dat gereedschap nodig zijn om de fles te openen. Andere ideeën:

  • Een koeler voor items die koud moeten worden bewaard.
  • Kunststof opbergbakken, vochtige doekjes en plastic zakjes (voor afval).
  • Borden, servetten, snijplank en bestek.

Picknickkleedje

De meeste picknickplekken zijn niet alleen heerlijk zijn om een romantische lunch naar binnen te werken, maar het zijn ook plekken waar honden graag iets naar buiten werken. Een comfortabele deken is dus een minimale vereiste voor een picknickdate. Al is het alleen maar om schone kleren te behouden: een deken of kleedje is essentieel. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan kun je er nog een vinyl-tafelkleed onder leggen.

Zorg ervoor dat de deken of het kleedje groot genoeg om plek voor minimaal twee mensen te bieden, inclusief alle benodigdheden die je meeneemt. Een kleedje van 200 x 200 cm is voor de meeste picknicks ruim voldoende.

Benodigdheden

Alle benodigdheden moeten op de een of andere manier op de plek terechtkomen. Je hebt dus iets nodig om het eten en andere accessoires in mee te nemen. Een grote bigshopper kan, maar maakt dat de date speciaal? Nee. Om indruk te maken kies je een ouderwetse rieten mand, dat is wat charmanter dan een boodschappentas. Wil je het jezelf makkelijk maken? Neem alles dan gewoon mee in een grote rugzak. Wat andere ideeën voor accessoires om mee te nemen naar de picknick:

  • Zonnebrandcrème
  • Insectenspray.
  • Boek, tijdschrift of andere literatuur.
  • Bluetooth speaker om achtergrondmuziek af te spelen.
  • Spel om te spelen.

Soms laten de meest praktische dingen zien hoeveel je weet van je date. Van de gekozen kleuren tot de lekkernijen waar je date gek op is: het zijn de kleine dingen die tellen op een picknickdate. Zelfs het meenemen van zonnebrandcrème met factor 50 laat zien dat je denkt aan het huidtype van je date die razendsnel verbrandt.

Ten slotte, als je denkt dat een picknick saai is, dan kun je nog verrast worden. Het is een bevrijdend gevoel om jezelf af te sluiten voor alle afleidingen van het dagelijkse leven. Het geeft je aandacht voor elkaar. En bovendien: het wordt ook wel een keer tijd dat jullie de telefoons neerleggen en die aandacht voor elkaar benutten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie