‘Singles willen partner die emotioneel intelligent is’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Fysieke aantrekkingskracht doorslaggevend? Het is voor de singles van vandaag niet meer de belangrijkste eigenschap van een potentiële partner. Wat dan wel? Emotionele intelligentie. Dat blijkt uit de 11e editie van het jaarlijkse onderzoek van datingapp Match. Volgens onderzoek van de app onder 5.000 singles staat emotionele volwassenheid bovenaan de lijst met kwaliteiten waar singles naar op zoek zijn, en het overtreft alle andere kenmerken.

Elk jaar laat het Singles in America-onderzoek zien wat de nieuwste trends zijn onder singles. En dit jaar laat de studie zien dat ‘sexy’ een nieuwe definitie heeft gekregen. Fysieke aantrekkingskracht lijkt niet meer voldoende te zijn. De emotionele component neemt die plek in. Het is een van de recente verschuivingen in de huidige datingcultuur waarin singles hun wensen hebben aangepast in de nasleep van de coronapandemie.

Serieuze relaties hebben prioriteit

Op basis van het grootschalige kunnen we concluderen dat de meeste singles hopen iets serieus te vinden. Slechts 11 procent van de ondervraagden wil casual daten, terwijl 62 procent op zoek is naar een meer betekenisvolle en toegewijde relatie. In vergelijking met eerdere jaren is de verschuiving in voorkeuren duidelijk zichtbaar. In 2019 gaf slechts 58 procent van de singles aan op zoek te zijn naar iemand die wil trouwen, in 2021 steeg dat percentage naar 76 procent.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Emotionele volwassenheid is hot

Dit jaar was er voor het eerst een daling te zien in de voorkeur van singles voor een match die hoogt scoort op fysieke aantrekkelijkheid. Het is nu minder belangrijk dan voorheen. In 2020 noemde 90% van de singles fysieke aantrekkelijkheid als een belangrijke kwaliteit, terwijl dit jaar slechts 78% van de ondervraagden dat deed.

Terwijl de voorkeur voor het uiterlijk afnam steeg de voorkeur voor een ruimdenkend en accepterend karakter. Samen met emotionele volwassenheid is de vraag ernaar groter dan ooit tevoren. Na alles wat singles in het afgelopen jaar hebben meegemaakt verlangen ze nu dus meer naar een partner die emotioneel intelligent is, of deze nu wel of niet een sixpack heeft. Singles in 2021 zoeken iemand die:

  • 84% ze kunnen vertrouwen
  • 84% over wensen en behoeften kan communiceren
  • 83% ruimdenkend is en verschillen kan accepteren
  • 83% ze ze aan het lachen kan maken
  • 83% emotioneel volwassen is
  • 82% comfortabel is met hun seksualiteit
  • 80% een eigen leven heeft
  • 79% zelfverzekerd is
  • 78% fysiek aantrekkelijk is

Wanneer mensen worden geconfronteerd met een crisis, zoals de corona-uitbraak, gaan ze nadenken over hun eigen leven en dat van anderen. Ze heroverwegen hun prioriteiten en denken na over het leven dat ze willen leiden – zodra het weer kan. Dat zou deels de verandering in voorkeuren kunnen verklaren.

Ondanks de lockdowns, beperkingen en wereldwijde onzekerheid zegt 74% van de singles dat de coronacrisis hun datingleven niet negatief heeft beïnvloed. Slechts 1 op de 4 singles zegt dat de pandemie een negatief effect had op hun liefdesleven.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie