Home Dating Dinnerdate? 10 tips voor als je uit eten gaat met je match

Dinnerdate? 10 tips voor als je uit eten gaat met je match

5 minuten leestijd
0
dinnerdate

Het is altijd spannend om de eerste keer met je match op dinnerdate te gaan. Je wilt jezelf natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Maar zoals we allemaal geregeld kunnen zien in het First Dates-programma, laat niet iedereen zich van de beste kant zien.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een afspraakje in een restaurant ook net zo goed een mijnenveld kan zijn. Als onervaren single kan het best intimiderend zijn: een gesprek voeren met iemand die je helemaal niet kent. Maar geen paniek: met deze 10 tips wordt jouw dinnerdate een dreamdate.

Wat is een dinnerdate?

Voordat we allerlei tips op je afvuren is het handig om te weten wat een dinnerdate precies is. Simpel gezegd, is dit een afspraakje waarbij je samen uit eten gaat in een leuk restaurant. Houden jullie van sushi, dan is een sushirestaurant natuurlijk de perfecte plek om af te spreken. Bespreek samen waar jullie het meeste van houden, maar maak het niet te moeilijk. Want onthoud: een dinnerdate gaat meer om de date dan het diner.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

10 tips voor je eerste dinnerdate

Er zijn heel wat tips die je kunt gebruiken om van jouw dinnerdate een geslaagde avond te maken, maar wij hebben de beste 10 voor je op een rijtje gezet. Zo hangt het er natuurlijk vanaf naar welk restaurant je gaat, maar ook hoe jij je gedraagt en wat je manieren zijn tijdens het afspraakje zelf. Ook ontdek je wat je beter wel en niet kunt zeggen en we geven je nog een paar exit-strategieën voor als de dinnerdate een regelrechte flop is.

1. Selecteer een gezellig restaurant

Het begint natuurlijk bij het kiezen van een leuk en gezellig restaurant voor de dinnerdate. Er zijn heel wat leuke locaties waar je uit kunt kiezen, maar het is ook afhankelijk van de stad en waar jullie beide van houden.

In de zomer kun je heerlijk dineren aan het water of in de buitenlucht, maar in de winter kun je het binnen romantisch maken. Het hangt ook af waar jullie qua eten van houden. Sushi? Vlees? Of juist vegan? Het kan allemaal.

2. Kies de juiste outfit

De keuze voor een juiste outfit is natuurlijk ook belangrijk voor de dinnerdate. Kleed je naar de gelegenheid en zorg voor een verzorgde indruk. Neem vooraf een douche, zorg dat je tanden goed zijn gepoetst en dat je eventueel de nodige aandacht hebt besteed aan je haar en/of make-up.

Het is niet nodig om een half flesje parfum over je heen te spuiten, want dan kun je er zeker van zijn dat de ander wegrent. Het belangrijkste is dat je iets aantrekt waar je je comfortabel in voelt, maar waar je toch een goede indruk mee achterlaat.

3. Bedenk alvast wat gespreksonderwerpen

Als je eenmaal aan tafel zit tijdens de dinnerdate wil je natuurlijk leuke gesprekken met elkaar hebben. Het is heel normaal om zenuwachtig te zijn, maar verander het gesprek niet in een sollicitatiegesprek. Probeer gemeenschappelijke onderwerpen te vinden waar jullie beide in geïnteresseerd zijn. Enkele lijsten met vragen die je kunnen helpen bij het vinden van een onderwerp:

Gespreksonderwerpen die je beter kunt vermijden zijn huwelijksdromen, seksuele onderwerpen of praten over exen. Als je eenmaal een leuk onderwerp hebt gevonden, dan vloeien daar vanzelf weer andere gespreksonderwerpen uit. En vergeet tijdens de dinnerdate ook niet om af en toe te lachen of een glimlach op te zetten.

4. Luister naar elkaar

Heb je een leuk gespreksonderwerp gevonden tijdens de dinnerdate? Dan is het ook belangrijk dat je luistert naar de ander. Toon interesse door de juiste vragen te stellen maar laat het wel natuurlijk overkomen. Mocht je zenuwachtig zijn dan kan je dit ook vooraf aangeven, misschien is de ander wel net zo zenuwachtig als jou. Je kunt er dan samen over lachen en dan is meteen het ijs gebroken.

Probeer ook niet over iemand heen te praten, hoe enthousiast je ook bent. Laat de ander uitpraten of geef het anders netjes aan tijdens de dinnerdate.

5. Maak een verstandige eetkeuze

Er wordt wel eens gezegd dat je tijdens een dinnerdate beter geen eten met een luchtje kunt nemen of iets dat moeilijk te eten is. Wil je de ander nog kussen aan het einde van de avond? Eet dan vooral geen knoflook of iets van groente dat tussen je tanden kan blijven steken. Dat is natuurlijk niet zo charmant.

Je kunt vooraf op internet de menukaart bekijken of kies voor iets wat je samen met de ander deelt. Zo ontdek je meteen wat de ander wel en niet lust. En zo proef je misschien zelf ook nog nieuwe gerechten tijdens de dinnerdate.

6. Vergeet niet te eten

Hoe interessant het gesprek ook is tijden de dinnerdate, vergeet niet om te eten. Niets is zo jammer om met iemand aan tafel te zitten die bijna niet van zijn bord eet. Het kan ook gebeuren dat iemand alleen een salade bestelt, en dat is natuurlijk ook een beetje zonde.

Geniet van dit avondje uit en zorg ervoor dat je voor de afspraak geen zware maaltijd hebt gegeten. Zo heb je genoeg plek over voor de avondmaaltijd en voor een lekker toetje tijdens de dinnerdate.

7. Drink niet te veel alcohol

Een heerlijk glas wijn of een biertje is natuurlijk prima bij een dinnerdate, maar ga het niet overdrijven door de één na de ander te bestellen. Je wilt de ander namelijk verleiden: met een dubbele tong praten is dan niet heel charmant.

Geniet van je drankje en mocht je iets sterkers bestellen dan een wijntje of biertje, drink het dan niet in hetzelfde tempo. Het maakt je alleen maar sneller dronken. Eet daarnaast ook niet te veel, want het kan gebeuren dat je na de dinnerdate met hem of haar mee naar huis gaat voor wat meer spanning.

8. Gedraag je tegen het personeel

Wat ook een belangrijke factor is voor een geslaagde dinnerdate? Hoe je het personeel behandelt. Wees nooit onbeleefd en gedraag je niet als een hork. Het is namelijk een echte afknapper als jij of de ander zich arrogant of onfatsoenlijk opstelt tegen het personeel.

Wees altijd vriendelijk tegen anderen, want je wilt natuurlijk als een attent persoon worden beschouwd. Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden, alleen dan maak je van de avond een geslaagde dinnerdate.

9. Neem je tijd voor het eten

Het is niet nodig om een gerecht met de snelheid van een stofzuiger naar binnen te werken tijdens een dinnerdate. Geniet van het eten en neem de tijd ervoor. Maak af en toe oogcontact met de ander en houd het sensueel.

Vergeet daarbij ook niet om goede tafelmanieren te hanteren. Niets is onsmakelijker dan met open mond eten of het schrapen van bestek. Of misschien nog wel erger: het bord aflikken. Het doel van een dinnerdate is dat je samen geniet en dat je jouw goede manieren showt.

10. Bedenk een goede exit-strategie

Het kan gebeuren dat je tijdens de dinnerdate al het gevoel hebt dat het niets wordt. Bedenk daarom vooraf een goede exit-strategie. Je kunt natuurlijk doen alsof je moeder je opbelt omdat ‘Fikkie’ is overleden. Je kunt ook naar het toilet gaan, een kwartier wegblijven en terugkomen met het bericht dat je last hebt van je maag.

Mocht je niet zo goed zijn in het faken van de bovenstaande voorbeelden, dan kun je de ‘afschrikmethode’ gebruiken. Zeg dat je op zoek bent naar iemand waarmee je binnen een jaar een huisje– boompje–beestje-leven kunt opbouwen, inclusief een kind.

Geniet van de dinnerdate

Met deze tien handige tips voor een dinnerdate kom jij de avond zeker wel door. Het belangrijkste is natuurlijk dat je gewoon jezelf bent, plezier hebt en dat je je niet anders voordoet. Het gaat erom dat jullie samen een leuke avond beleven en dat er lekker gegeten wordt. En wie weet hoe de avond afloopt…

Ook als het geen leuke avond blijkt te zijn, kun je een van de exit-strategieën gebruiken, thuis op de bank kruipen en opnieuw heerlijk van links naar rechts swipen: voor de volgende dinnerdate.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Vrouwen versieren met appen? 8 fouten die mannen maken

Het is je gelukt. Nadat je al lichtelijk verbaasd was dat het een match was, lukte het je …