7 typen vriendschap die nodig zijn voor je geluk

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Vriendschap is belangrijk. Dat is wat iedereen tegen je vertelt. Maar wist je ook dat mensen zonder vrienden een grotere kans hebben om vroegtijdig te overlijden? Het is echt waar en bewezen door onderzoek. De kwaliteit en kwantiteit van de vriendschappen die je hebt staan niet alleen in verband met je mentale gezondheid, maar ook met het voorkomen van ziektes en de levensverwachting. Maar welk type vriendschap is nu echt nodig om gelukkig te zijn?

Is je beste vriend degene die je het meest gelukkig maakt? Is het een jeugdvriend uit je kinderjaren die je bijna nooit ziet, maar levendige herinneringen oproept wanneer je elkaar spontaan tegenkomt? Of is je netwerk van collega’s en zakelijke contacten onmisbaar voor je geluk? De realiteit is dat al deze vriendschappen belangrijk voor je geluk kunnen zijn.

7 typen vriendschappen

Uit gegevens van een recent onderzoek naar vriendschapsnetwerken blijkt dat de meesten van ons, ongeacht leeftijd en geslacht, een breed scala aan vriendschappen hebben ontwikkeld. De onderzoekers konden deze opdelen in zeven typen vriendschappen die een rol spelen in je geluksgevoel. Dit is een overzicht van de soorten vriendschappen die zijn onderzocht:

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

  • Levenslange vrienden
  • Beste vrienden
  • Goede vrienden
  • Sociale vrienden, zoals mensen die je via een vriendengroep kent
  • Activiteitenvrienden, zoals sportmaatjes
  • Gemaksvrienden, zoals ouders van jeugdsportteams
  • Kennissen, zoals mensen op het werk

Welke zijn echt nodig?

Het simpele antwoord is ‘allemaal’. Maar bijna niets is zo gecompliceerd als de relaties tussen mensen, waardoor een simpel antwoord eigenlijk niet mogelijk is. Suzanne Degges-White, één van de onderzoekers, zegt dat het nuttig is om verschillende typen vriendschappen te hebben die samen een ‘verschillende mate van nabijheid weerspiegelen’. Volgens het onderzoek van Degges-White is het hebben van meerdere soorten vrienden gerelateerd aan meer tevredenheid met het leven – een wetenschappelijke vertaling voor het geluksgevoel.

“Deze bevinding onderstreept de waarde van het hebben van een verscheidenheid aan sociale interacties in de loop van je week: dit zal kansen bieden om op verschillende manieren met verschillende mensen om te gaan, wat nieuwigheid in je leven brengt”, zegt Degges-White tegen PsychologyToday. “ Waar je ook bent in je leven, qua leeftijd, qua fase of qua locatie, het is belangrijk om een ​​veelzijdig netwerk van vriendschappen te hebben.”

Door verschillende soorten vriendschappen te onderhouden kunnen de verschillende mensen in je leven helpen om buiten je comfortzone te groeien. Ze kunnen je aanmoedigen om andere perspectieven te leren kennen omdat ze een andere kijk op het leven hebben. Maar welke vriendschap nu het allerbelangrijkst is voor je geluk?

Het belangrijkste vriendschapstype

Voor Degges-White is dit misschien wel een van de interessantere bevindingen uit het onderzoek: het type vriendschap waar mensen het gelukkigst van worden. Op basis van het onderzoek en een grondige analyse komt één type vriendschap naar voren dat het allerbelangrijkst zou zijn. Het zijn niet de goede vrienden en ook zijn het niet de beste vrienden: het zijn de kennissen.

Het aantal vrienden dat we hebben in elke vriendschapscategorie staan in verband met hoe gelukkig we zijn in het leven. Maar als je zou willen voorspellen hoe gelukkig iemand is, dan is het aantal kennissen de sterkste voorspeller. De mensen met wie je carpoolt, buurtgroepen en andere kennissen blijken het belangrijkst te zijn voor je geluk. Wie had dat gedacht?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie