Wat zijn ongezonde relatiegrenzen? 18 tekenen van ongezonde grenzen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Je bent al een paar maanden aan het daten met iemand die je erg leuk vindt. Maar je begint steeds meer te merken dat jij je niet helemaal comfortabel voelt. Degene met wie je datet wil constant weten waar je bent en wat je doet. En als je niet snel genoeg antwoordt, wordt je nieuwe lover boos. Soms word je er ook nog van beschuldigd dat je iets te verbergen hebt. Daar komt nog bij dat diegene ook héél veel tijd met je wil doorbrengen en jaloers lijkt te zijn als je tijd doorbrengt met vrienden of familie.

Je begint je steeds meer gevangen en verstikt te voelen door deze relatie, maar je weet niet zeker of je het wel goed beoordeelt. Je probeert voorzichtig te zijn met het stellen van grenzen. Maar telkens wanneer je dat doet, lijkt je partner nog meer bezitterig en controlerend te worden. Je begint je af te vragen of deze relatie echt gezond is voor jou, en of je wel in staat zult zijn om uit deze situatie te komen. Daarom vraag jij je af: wat zijn ongezonde relatiegrenzen? En wanneer is het echt ongezond?

Grenzen stellen in relatie

Mensen gaan op verschillende manieren om met grenzen in hun relaties. Sommige mensen zijn heel direct in het stellen van grenzen. Ze spreken hun partner aan op wat ze wel en niet willen in de relatie, en ze doen dat op een duidelijke en ondubbelzinnige manier. Dat schept duidelijkheid, maar het kan ook snel leiden tot spanningen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Andere mensen hebben moeite met het stellen van grenzen en doen dit vooral op een passieve manier. Ze vermijden confrontaties en spreken hun wensen en behoeften niet uit. Daardoor kunnen ze de emoties gaan onderdrukken en ontevreden worden in de relatie. Weer andere mensen stellen grenzen op een agressieve manier. Ze gebruiken verwijten, beschuldigingen en dreigingen om hun wensen kenbaar te maken. Zoals je kunt begrijpen, zorgt dit voor een negatieve sfeer in de relatie.

Grenzen stellen is er vooral voor bedoeld om de relatie gezond te houden. Je behandelt elkaar met respect. Je zorgt voor jezelf en voor de ander. Je geeft aan wat je wel en niet comfortabel vindt in de relatie. Andersom weet je partner wat er van hen wordt verwacht en hoe deze respectvol met jou kan omgaan.

Dit alles voorkomt een ongezonde dynamiek, want wanneer er geen grenzen worden gesteld in een relatie, kan dit leiden tot gedrag dat niet geaccepteerd zou moeten worden. En daardoor kan het bijvoorbeeld gebeuren dat één persoon de controle heeft en de ander zich gevangen voelt. Als de grenzen van een relatie vervagen, verandert liefde al snel in verstikking. En de relatie zelf wordt een gevangenis in plaats van een thuis.

18 tekenen van ongezonde relatiegrenzen

Grenzen stellen is dus gezond voor een relatie. Geen grenzen stellen is dat niet. Maar dan zijn er ook nog ongezonde relatiegrenzen, waarbij de grenzen niet worden gerespecteerd of onredelijk zijn. Ongezonde relatiegrenzen zijn ook de grenzen waarvan jij niet weet dat je partner deze heeft en andersom. Maar wat kun je nu zien als ongezonde relatiegrenzen? We leggen er een aantal uit.

1. Geen gelijkwaardigheid

Je partner ziet jou niet als een gelijke in de relatie. Je bent inferieur, je partner superieur. In de praktijk komt dit naar voren in het feit dat je partner jouw mening, behoeften en verlangens kan negeren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Geen persoonlijke ruimte

Je partner heeft geen respect voor je persoonlijke ruimte. Voortdurend eist je partner je aandacht op. Je bent daardoor nooit alleen. Je partner is altijd bij je in de buurt, wil altijd weten waar je bent en wat je doet en respecteert je behoefte aan alleen-tijd niet. Dit gedrag kan leiden tot gevoelens van verstikking, als een soort van claustrofobie in je relatie.

3. Controle en macht

Je partner wil altijd de controle hebben over de relatie. Als het kan, wil je partner altijd bepalen wat jij moet doen, denken en voelen. Je wordt gemanipuleerd of onder druk gezet om je zijn of haar wil op te leggen.

4. Geen respect voor grenzen

Je partner respecteert jouw grenzen niet. Jij stelt ze wel, maar je partner negeert je verzoeken om bepaalde dingen niet te doen of te zeggen. Denk bijvoorbeeld aan negatieve opmerkingen maken, je kleineren of hardhandig vastpakken.

5. Verborgen verwachtingen

Je partner heeft bepaalde verwachtingen van jou, maar communiceert deze niet op een duidelijke manier. Hierdoor ben je constant bezig met raden wat hij of zij van jou verwacht. En wat er vervolgens gebeurt: je voldoet niet aan de verwachtingen, terwijl je dat wel zou willen.

6. Gebrek aan communicatie

Je partner praat niet met jou over gevoelens, gedachten en wensen. Hierdoor voel jij je genegeerd en ervaar je de relatie als eenzijdig. Je voelt je onbegrepen en misschien ook afgewezen.

7. Overmatig klagen

Je partner klaagt vaak over kleine dingen en kan hierin erg dramatisch zijn. Jouw energie en tijd worden opgeslokt door de negatieve emoties van je partner. Het verzwaart de relatie, terwijl dat helemaal niet nodig is.

8. Geen respect voor je tijd

Je partner is vaak te laat of zegt afspraken op het laatste moment af. Zonder goede reden.

9. Schuldgevoelens

Je partner geeft je vaak een schuldgevoel over dingen die je niet hebt gedaan of waarvoor je niet verantwoordelijk bent. Daardoor doe je dingen die je eigenlijk niet wilt doen of die niet in jouw belang zijn.

10. Ongepaste jaloezie

Je partner is vaak jaloers. Ondanks je woorden van geruststelling kan je partner jou maar niet vertrouwen met anderen. Het gevolg is dat je sociale contacten en vriendschappen in twijfel worden getrokken. Je wordt beschuldigd van vreemdgaan of er wordt onredelijke en ongepaste controle op je uitgeoefend.

11. Vreemdgaan

Je partner gaat vreemd, houdt geheimen voor je en heeft misschien zelfs een dubbelleven. We hoeven niet uit te leggen dat dit ongezond is voor een relatie.

12. Geen verantwoordelijkheid nemen

Je partner neemt geen verantwoordelijkheid en geeft jou de schuld van problemen in de relatie. Niet één keer, maar elke keer. Of je partner weigert om werken aan de relatie, waardoor de problemen alleen maar erger worden.

13. Geen ruimte voor groei

Je partner staat niet open voor groei en ontwikkeling in de relatie. Oude patronen zijn heilig, verandering is onmogelijk. Je partner kan bijvoorbeeld alles wat nieuw of anders is weigeren.

14. Ongezonde afhankelijkheid

Te afhankelijk van elkaar zijn is niet gezond voor een relatie. Dat is bijvoorbeeld het geval als je partner te afhankelijk van jou is voor zijn of haar geluk. Dit kan ervoor zorgen dat je je gevangen voelt in de relatie.

15. Gebrek aan emotionele steun

In een gezonde relatie bied je elkaar steun wanneer dat nodig is. Als je partner weinig of geen emotionele steun biedt wanneer je het nodig hebt, dan is dat niet gezond. Ook is het mogelijk dat je partner je gevoelens negeert of minimaliseert.

16. Geen open communicatie

Je partner houdt belangrijke informatie achter of vermijdt het bespreken van gevoelige onderwerpen. Daardoor kun je je onbegrepen voelen, alsof je je niet gehoord voelt.

17. Gebrek aan fysieke intimiteit

Je behoeften op het gebied van fysieke intimiteit? Die worden genegeerd door je partner. Je wordt bijvoorbeeld afgewezen wanneer je intimiteit zoekt.

18. Geen steun voor persoonlijke doelen

Je partner steunt je niet bij het nastreven van persoonlijke doelen. Oftewel: je ambities doen er niet toe. Je partner kan je dromen en verlangens bagatelliseren of zelfs actief tegenwerken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie