Dubbelleven: hoe kunnen mensen een tweede leven leiden?

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

Een dubbelleven wordt meestal geassocieerd met de wereld van professionele spionnen of in ieder geval meer met films of romans dan met het echte leven. Toch kan het ook in de echte wereld voorkomen dat iemand een dubbelleven leidt — al zullen de meeste mensen niet willen dat het hen overkomt.

We zouden allemaal wel eens in de huid van een ander willen kruipen, maar als jij degene bent die wordt bedonderd door je partner, dan zul je jezelf wel even goed voor je kop willen slaan. Want hoe had je erin kunnen trappen? En waarom heb je het niet eerder gezien?

Laten we zeggen dat de mensen die een dubbelleven leiden alles haarfijn hebben uitgewerkt zodat niemand doorheeft dat ze ook allerlei andere dingen uitspoken. Zoals een affaire bijvoorbeeld: vaak is dat hoe een dubbelleven begint. Een dubbelleven komt dan ook vaker voor dan je denkt. Reden voor ons om nader in te gaan op een aantal scenario’s.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Wat is een dubbelleven?

De term dubbelleven wekt misschien de indruk dat iemand, de hoofdpersoon in dit geval, twee fictieve, verzonnen levens leidt, maar dat is niet helemaal het geval. Vaak is er sprake van één openbaar leven en één geheim leven waar de ander niets van afweet. Dat tweede leven is er geleidelijk bijgekomen waarna het een geheel eigen leven is gaan leiden.

Dubbellevens zijn in verschillende scenario’s mogelijk, maar we beperken ons in dit geval op het liefdesleven waar het dubbelleven vaak begint door een buitenechtelijke affaire. In het meest extreme geval leidt dat niet alleen tot het hebben van een tweede partner, maar ook van een tweede gezin, in sommige gevallen, zonder de wetenschap van het eerste gezin.

dub·bel·le·ven (het; o)

1 leven met een tweede, geheime leven: een dubbelleven leiden.

Affaires, geheimhouding, afgescheiden levens

Het leiden van een dubbelleven brengt daarom ook heel veel spanning met zich mee. Zowel mannen als vrouwen kunnen een dubbelleven leiden, hoewel het verschijnsel vaker voorkomt bij mannen. Omdat het dubbelleven vaak niet van korte duur is en daardoor langdurig moet worden gefinancierd, zijn het doorgaans succesvolle ondernemers of andere welvarende mensen die dit leven gedurende lange tijd kunnen volhouden. Soms werken zij in het buitenland of op grotere afstand van huis, zodat de nieuwe liefde niet snel wordt opgemerkt door de eerste vrouw.

Met de komst van sociale media en instant app-services is het wel moeilijker om een dubbelleven in stand te houden. Momenteel kan iemand op elk moment van de dag worden bereikt, zelfs als iemand zich in het buitenland bevindt. Sociale media worden dan ook als een gevaar gezien: die kunnen alles aan het licht brengen.

De videoland-serie: Dubbelleven

Een goed voorbeeld van hoe een dubbelleven eruit kan zien in de praktijk is de Videoland-serie met de gelijknamige titel: Dubbelleven. We duiken in deze populaire serie in het leven van Karen van Dijck die een ogenschijnlijk comfortabel leven leidt als huisvrouw en al 18 jaar samenwoont met Mark en hun twee kinderen. Daarnaast is er ook Nina Overstijns, een jonge en ambitieuze meid die druk bezig is met haar carrière. Nina is echter ook sinds een jaar samen met Mark, zonder dat Karen en haar familie daarvan af weten.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Als Mark om het leven komt door een tragisch ongeluk, worden beide vrouwen geconfronteerd met zijn dubbelleven. Als zij die klap uiteindelijk te boven zijn, raken beide vrouwen verwikkeld in een onderlinge strijd: want wie was nu de echte vrouw in het leven van ‘hun’ Mark? Waar het allemaal om draait in de productie van Videoland? Om acteren, liegen en manipuleren.

Acteren, liegen en manipuleren

Bij een dubbelleven zie je dan ook dat er sprake is van een heel proces. Dat begint vaak bij een ongepland avontuur waarna de emotie de overhand krijgt en er een tweede relatie tot stand komt. In plaats van openheid te geven, wordt er een andere rol aangenomen door degene die zijn of haar partner bedriegt. En juist door die rol ontstaat een dubbelleven.

De hoofdrolspeler, zoals we degene maar toepasselijk zullen noemen, liegt, manipuleert en acteert alsof ‘ie in een filmscène speelt. Iemand die een dubbelleven leidt, heeft twee relaties die allebei even zwaar voor hem (of haar) wegen. Ook is er sprake van een langdurige situatie waarbij kinderen bij verschillende vrouwen niet ongewoon is. Voor beide partners voelt de hoofdrolspeler evenveel en voor de kinderen geldt dat eveneens.

Met of zonder wetenschap bij één van de partners

Overigens hoeft het niet altijd zo te zijn dat beide partners niet op de hoogte zijn van het bestaan van de andere partner of het andere gezin. Het kan voorkomen dat de tweede partner op de hoogte wordt gesteld van dat er sprake is van een affaire met een ander. Wel betekent het dat er in elk geval altijd één partner is die niet van het bestaan van de ander afweet.

De tweede partner kan na enige tegenstribbeling ervoor hebben gekozen om de situatie te accepteren, dan wel omdat ze het de hoofdrolspeler vergeeft of op een bepaalde manier toch van hem afhankelijk is. Vaak is dit bij vrouwen het geval die op economisch vlak afhankelijk zijn van hun partner. Als er ook nog eens de verantwoordelijk is voor een kind, kan er moeilijk met de man worden gebroken door de vrouw. In het meest extreme geval liegt de man over zijn identiteit bij de tweede vrouw en wordt er geen open kaart gespeeld over wie hij écht is.

De uiteindelijk keuze: wie is de echte partner?

In dat geval is het ook meteen duidelijk wie de échte partner is: doorgaans is dit de eerste partner, van wie ook de kans groter is dat er samen een gezin mee is opgebouwd. Wel is er de mogelijkheid dat de relatie met de eerste partner in een sleur zit en dat er meer drang is om een toekomst op te bouwen met de nieuwe partner, degene met wie de affaire is aangegaan en een nieuw, fris leven is begonnen.

De uiteindelijke keuze voor de echte partner hangt dan ook voor een groot deel samen met hoe sterk de band is met de eerste partner. Is die sterk? Dan heeft de nieuwe partner waarschijnlijk geen schijn van kans. Maar is de relatie op leven na dood? Dan kan de tweede partner wel eens de genadeklap uitdelen. En misschien gebeurt dat wel zonder dat diegene zich daar ooit bewust van is geweest…

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie