Gaat hij vreemd? Betrap hem op liegen met deze tactiek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
13 minuten leestijd

Ben je gestrest? Of voel je je angstig? Dit zijn de typische symptomen als je je in een situatie bevindt waarin geen enkele vrouw wil zitten: je vermoedt dat hij vreemdgaat. En omdat hij niets laat merken, wordt je onderbuikgevoel alleen maar sterker. Je hebt het gevoel dat je gek wordt. En het is niet de ‘Crazy in Love’ waar Beyoncé over zingt. Slapen wil niet lukken en je vraagt je 24/7 af wat er echt aan de hand is. Gaat hij vreemd?

Hoe graag je hem ook wilt vertrouwen, iets zegt je dat het niet in de haak is. Is het de collega waarvan je ‘weet’ dat zij hem leuk vindt? Of is hij bij een andere vrouw geweest? Of misschien is hij wel actief op zo’n datingapp voor vreemdgaan. Wat er ook speelt, voor je geestelijke gezondheid heb je antwoorden nodig, liever nu dan straks.

De beste tactiek

Het onplezierige gevoel dat je hebt blijft bestaan, totdat je weet waar je staat. Dat wil zeggen, je moet hem betrappen op een leugen. Dit geeft je het bewijs dat hij tegen je liegt en niet eerlijk tegen je is. Maar hoe doe je dat?

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Als je een eind wil maken aan de twijfels dan is er een simpele tactiek die je kan helpen; de Conundrum-tactiek, zoals deze tactiek wordt genoemd. Het is vooral behulpzaam als je hem verdenkt van liegen over waar hij is geweest. Bijvoorbeeld, hij zegt dat hij ‘wat gaat drinken met vrienden’ maar drie keer per week vind je niet bepaald geloofwaardig. Je verdenkt hem van vreemdgaan, en je wilt hem dus betrappen op een regelrechte leugen.

In het boek ‘Get Anyone to Do Anything’ bespreekt Dr. David Lieberman deze psychologische tactiek om leugens te ontmaskeren. Hij noemt het de Conundrum-techniek; een manier om ingewikkelde vragen te stellen. Als je je zenuwen enigszins onder controle kunt houden, dan is deze methode uiterst effectief om leugens te ontdekken of iemands onschuld te bevestigen. Ironisch genoeg gaat het er bij deze tactiek om dat je zelf liegt. Je introduceert een verzonnen feit en ziet hoe hij het aanpakt. Zo kun je direct ontdekken of hij de waarheid spreekt of tegen je liegt.

Hoe het werkt

Dr. Lieberman geeft in het boek het voorbeeld van een vrouw die vermoedt dat haar man niet met zijn vrienden in de bioscoop was, zoals hij haar had verteld, maar bij zijn secretaresse. De meest voor de hand liggende vraag om te stellen is; “Was je echt met je vrienden naar de bioscoop?” Het enige antwoord dat je kunt verwachten is een ‘ja’. Als hij er wel was, dan spreekt hij de waarheid en als hij er niet was, dan houdt hij vast aan zijn verhaal. Met andere woorden, je schiet er niets mee op.

Dus in plaats van hem rechtstreeks te vragen, zegt ze: “Oh, ik hoorde dat het verkeer helemaal vast zat vanwege een auto-ongeluk direct buiten de bioscoop.” Dr. Lieberman gaat verder met: “Nu hoeft ze alleen maar achterover te leunen en kijken hoe hij reageert”.

Dit komt omdat hij geconfronteerd wordt met een raadsel. Als hij niet in de bioscoop was, dan weet hij niet of hij moet bevestigen dat er een ongeluk was geweest. Misschien omdat er helemaal geen ongeluk was. En als hij zegt dat er geen ongeluk was, terwijl dat overduidelijk wel zo was, dan weet ze dat hij niet echt in de bioscoop was. Kortom, hij weet niet hoe hij moet reageren.

Wat elke leugenaar doet

Maar dit raadsel heeft een extra dimensie omdat het niet alleen om het antwoord zelf gaat, maar ook de tijd die hij nodig heeft om te antwoorden. Want ongeacht zijn antwoord: als hij liegt, zal hij het enige doen wat elke leugenaar doet in deze situatie. Hij zal aarzelen om na te denken over hoe hij moet antwoorden. En dit is waar het om draait bij de Conundrum-techniek.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Was hij wel bij de bioscoop? Dan reageert hij snel met “Er was geen ongeluk. Waar heb je het over?” Maar de leugenaar weet het antwoord niet omdat hij er niet was. Hij was immers bezig met z’n affaire met de secretaresse. Dus als hij je verzonnen feit bevestigt, weet je direct dat hij liegt. En omdat hij er tijd voor nodig heeft om tot het juiste antwoord te komen, krijg jij ook je antwoord.

man vrouw uitmaken

14 tekenen dat hij vreemdgaat

Een leugen over waar hij was hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat hij daadwerkelijk vreemdgaat. Misschien liegt hij over waar hij was omdat hij een supriseparty voor jou aan het regelen is, wie weet. Daarom kun je niet uitgaan van één individuele leugen. Er zijn echter meer tekenen waaraan je kunt merken dat hij vreemdgaat. Dat zijn deze tekenen die erop wijzen dat hij niet helemaal eerlijk tegen je is.

1. Hij beschermt zijn telefoon met z’n leven

Het is je opgevallen dat hij altijd z’n mobiele telefoon in de hand heeft, veel meer dan voorheen. Nu heeft iedereen dat wel een beetje, maar moet hij die echt overal mee naartoe nemen? Als je merkt dat hij zijn telefoon zelfs meeneemt als hij even naar de andere kant van het huis gaat, dan kan het zijn dat je vermoedens misschien kloppen.

2. Hij is volgens anderen actief op datingapps

Als je vrienden of kennissen je vertellen dat hij actief is op een datingapp, dan krab je vast even op je hoofd. Zijn excuus van ‘een vergeten profiel’ slik je misschien niet zo makkelijk meer, want de kans is groot dat hij op zoek is naar iets anders dan gewoon swipen.

4. Je ontdekt onverklaarbare aankopen of uitgaven

De financiële puzzel begint in elkaar te vallen wanneer je vreemde aankopen of uitgaven opmerkt waar hij geen goede verklaring over kan geven. Het geld lijkt ergens naartoe te gaan waarvan je niet op de hoogte bent, en zijn excuses roepen nog meer vragen op.

3. Je ontvangt ongebruikelijke cadeautjes

Plotseling begint hij je te overladen met onverwachte geschenken. Terwijl het op het eerste gezicht lief lijkt, begin je je af te vragen waarom hij zo royaal en gul is geworden. Deze cadeaus – en dit is een klassieker – kunnen een poging zijn om z’n schuldgevoelens te sussen of afleiding te bieden van zijn geheimen.

4. Hij doet onverschillig

Zijn gebruikelijke zorgzame en betrokken houding lijkt te zijn vervangen door een gevoel van onverschilligheid. Hij lijkt niet meer geïnteresseerd in jullie relatie, en zijn emoties lijken te zijn afgevlakt. Deze plotselinge afstand kan een teken zijn dat iemand anders in zijn gedachten speelt.

5. Hij is vaak weg

Iedereen heeft recht op wat me-time. Maar als hij vaker verdwijnt zonder te laten weten waar hij uithangt, begin je je misschien af te vragen waar hij echt is. En als hij vaag blijft over waar hij is geweest, dan gaan er vast wat alarmbellen rinkelen.

6. Hij heeft geen of minder interesse in intieme momenten

Wat ooit gepassioneerde nachten waren, lijken nu zeldzaam te zijn geworden. Hij toont minder enthousiasme en interesse in intieme momenten tussen jullie beiden. De vonk lijkt te zijn gedoofd, en je vraagt je af waarom zijn verlangen is afgenomen.

7. Je betrapt hem op leugentjes

Een leugentje om bestwil? Nou ja, af en toe kan dat gebeuren. Maar als hij vaak liegt over de kleinste dingen, dan wordt het wel verdacht. Want eerlijk is eerlijk, het is knap lastig om steeds hetzelfde verhaal te vertellen als het niet klopt.

8. Hij doet geheimzinnig over zijn berichten

Je merkt dat hij steeds vaker fluistert tijdens telefoongesprekken of snel zijn scherm wegdraait als er een bericht binnenkomt. Zijn telefoon lijkt nu verboden terrein te zijn voor jou, terwijl dat eerder niet zo was. Sterker nog: hij lijkt meer tijd dan ooit te besteden aan het beschermen van zijn digitale eigendom.

9. Hij moet plotseling vaak ‘overwerken’

Overwerken, het hoort erbij, toch? Ja, tot op zekere hoogte, maar niet als het steeds vaker gebeurt. Als hij opeens vaak tot laat op kantoor zit, wordt het tijd om wat dieper te graven. Vooral als hij eerder bijna nooit hoefde over te werken.

10. Hij is dan niet bereikbaar

Kun je hem niet bereiken als hij buiten de deur is? Dat is vreemd. Vraag jezelf af waarom hij niet opneemt. Als ‘geen bereik’ of telefoonproblemen steeds z’n smoes zijn, dan mag je daar best vraagtekens bij zetten.

11. Hij overnacht bij vrienden

“Ik blijf bij een vriend slapen, dat is makkelijker” – klinkt het bekend? Als hij vaker bij vrienden blijft na een avondje pokeren of gamen, en dan ook nog eens onbereikbaar is, dan moet er wel een lichtje gaan branden. Misschien zijn z’n vrienden zelfs wel bereid om een goed woordje voor hem te doen.

12. Je merkt een verandering in zijn dagelijkse routine

Het valt je op dat zijn dagelijkse gewoonten en schema plotseling anders zijn. Wat ooit voorspelbaar was, wordt nu willekeurig. Hij vertrekt op onverwachte tijden, en zijn normale rituelen lijken te vervagen. Deze plotselinge verschuiving kan een teken zijn dat er iets aan de hand is.

13. Hij probeert nieuwe dingen in bed

Plotseling nieuwe trucjes in de slaapkamer? Dat is een opvallend teken. Als hij ineens dingen probeert waarvan je dacht dat hij er geen interesse in had, dan is het tijd om je af te vragen wat er aan de hand is. Meer seks dan normaal en plotseling nieuwe standjes? Ja, dat wijst duidelijk ergens op.

14. Hij bekritiseert je

Begint hij je te bekritiseren? Als hij opeens commentaar heeft op je kapsel, je kleding, de staat van het huis, en zelfs je persoonlijkheid, dan is er misschien wel meer aan de hand. Vreemdgaan kan leiden tot onnodige kritiek en afstandelijkheid.

Uiteindelijk is het belangrijk om te beseffen dat deze tekenen op zichzelf nog geen hard bewijs zijn voor vreemdgaan. Ze kunnen wijzen op vreemdgaan, maar er kunnen ook andere redenen zijn voor deze veranderingen in het gedrag of de omstandigheden. Pas wanneer je concrete bewijzen hebt, zoals het betrappen van je partner tijdens de daad of een bekentenis van zijn kant, kun je met zekerheid zeggen dat er sprake is van vreemdgaan.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie