Relatie geheimhouden: 45 tips om het privé te houden

Michael Schouten
Door Michael Schouten
18 minuten leestijd

Een geheime relatie heeft iets magisch. Het is opwindend en verleidelijk, gepassioneerd en onstuimig. Dat niemand het weet, maakt het nog beter. Het is extra olie op het vuur. Maar is het ook het risico waard?

In het begin kan een geheime relatie mysterieus aanvoelen. Je voelt de spanning wanneer je je in allerlei bochten wringt om maar niet ontdekt te worden. Dates bij lokale bars en restaurants zijn uit den boze, afspraakjes vinden in het diepste geheim plaats en op plekken die niemand kent. Je geheime partner krijgt een andere naam in je telefoon, zodat niemand weet met wie je 24/7 aan het appen bent.

Wil je je relatie geheimhouden?

Het kan een hele klus zijn om de wereld om je heen in het ongewisse te laten. Het is niet niks om een dubbelleven te leiden. Niemand kan garanties geven dat het nooit ontdekt wordt en daardoor word je gedwongen om altijd op je hoede te zijn. Maar… het is mogelijk.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Waarom geheimhouden?

Een relatie geheimhouden doe je niet zomaar. Daar hebben de meeste mensen een hele goede reden voor. Vaker wel dan niet, hebben degenen die hun relatie verborgen houden te maken met gevaren. Ontdekking van de relatie kan leiden tot ruzies, financiële problemen, ontslag of een ander groot fiasco. En daarom houden ze de relatie verborgen voor de buitenwereld.

Beroemdheden staan erom bekend hun nieuwe relaties geheim te houden om paparazzi, geruchten en roddels te vermijden. Katie Holmes was bijvoorbeeld sinds 2013 met Jamie Foxx aan het daten, maar dat had ze nooit bevestigd of “officieel” gemaakt. Het stel werd in 4 jaar tijd slechts één keer samen gezien terwijl ze elkaars hand vasthielden. In 2017 werd duidelijk waarom ze de relatie al jaren geheimhield.

“Everyone has three lives: a public life, a private life, and a secret life.” – Gabriel García Márquez

Holmes verborg haar relatie met Foxx vanwege de scheidingsovereenkomst met Tom Cruise, zo onthulde RadarOnline. Katie’s scheiding van de Mission Impossible-ster zorgde ervoor dat ze officieel niet mocht daten met andere mannen. Katie ondertekende een clausule die haar verbood om tot 5 jaar na de scheiding in het openbaar met een andere man te verschijnen.

Nu zijn we geen echtscheidingsadvocaten die de kleine lettertjes van de clausule kunnen analyseren. En we weten niet of zo’n clausule standhoudt in de rechtbank. Maar de kans is groot dat Holmes bar weinig keuze had. Ze moest haar relatie geheimhouden om zichzelf te beschermen tegen de (financiële) gevolgen. En net als Holmes hebben vele anderen hun eigen redenen om een relatie geheim te houden. Maar hoe doe je dat?

Voor iedereen

In het algemeen kan het best moeilijk zijn om een relatie geheim te houden. Maar door je interacties in het openbaar te beperken en discretie uit te oefenen kom je al een heel eind. Dit zijn tips om je geheime relatiestatus verborgen te houden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Neem geen foto’s samen

Het is verleidelijk om foto’s te willen maken van jullie samenzijn, maar dat is een van de slechtste dingen die je kunt doen. Foto’s zijn visuele bewijzen van de relatie: beter bewijs is er niet. En je wilt niet dat deze foto’s in handen vallen van iemand anders.

2. Spreek niet af in het openbaar

Het beperkt de relatie en het is de vraag hoelang je dit kunt volhouden, maar het is cruciaal als je niet ontdekt wilt worden.

3. Wijzig de naam in je telefoon

Niemand heeft z’n telefoon elke seconde van de dag bij zich. Op de momenten waarop je even niet oplet, kan iemand anders een appje van je lief zien binnenkomen.

Pro tip: Kies een naam dat past bij hetzelfde geslacht als jou.

4. Houd je achtergrond neutraal

Een foto van je geheime partner als achtergrond op je telefoon? Please, doe het niet.

5. Vertel het niemand

Niet je vrienden, niet je familie, niemand. Het is de enige garantie die je hebt dat je niet wordt bedrogen.

6. Heb het nooit over je partner

Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. En wat er dan onbewust uit de mond komt, kan de relatie met gemak verklappen.

7. Neem geen risico’s

Natuurlijk, je wilt een keer een échte date hebben. Maar als je je relatie wilt geheimhouden is dat geen optie: vermijd risico’s.

man vrouw praten

8. Breng tijd door met anderen

Als je alleen met elkaar omgaat, zullen mensen vermoeden dat je wéér samen bent. En dat is het enige dat nodig is om geruchten rond te laten gaan.

9. Staar niet continu naar elkaar

Besteed niet de hele tijd aan het staren naar je partner en probeer niet steeds oogcontact te maken. Het zal anderen die in dezelfde ruimte zijn opvallen.

10. Toon geen genegenheid

Het liefst wil je elkaar bij de hand pakken, maar dit zijn juiste de kleine gebaren van genegenheid die anderen gaan opmerken. Zorg er dus voor dat er geen genegenheid of intimiteit tussen jullie is in het bijzijn van anderen.

11. Toon je emoties niet

Houd je emoties onder controle in het openbaar. Zelfs als iemand met je partner flirt, kun je er niets tegen doen. Als je het geheim wilt houden, tenminste.

12. Plaats niets op social media

Het is gemakkelijk voor mensen om screenshots te maken en zo kan het bij de verkeerde persoon terechtkomen.

13. Verander je relatiestatus niet op social media

Ook als je je nieuwe relatiestatus niet deelt met anderen, zullen er slimmeriken zijn die een kijkje nemen bij je privé-informatie. En zij zullen dan zien dat je een relatie hebt.

14. Tag elkaar niet voortdurend

Voorkom dat je de ander tagt in berichten, reacties en opmerkingen. Het zal anderen opvallen dat jullie contact hebben via social media. Praat dus niet over elkaar in de virtuele wereld waar anderen kunnen meelezen.

15. Heb een verhaal klaarliggen

Waar ben je geweest?” Als je ter plekke iets moet verzinnen, dan is de kans groot dat het niet bepaald geloofwaardig is na 10 seconden stilte. Verzin daarom vooraf een verhaal voor het geval dat iemand ernaar vraagt.

16. Zorg dat iemand je dekt

In het geval van geheimhouding voor je ouders, kan het helpen om een vriend(in) in te lichten over je relatie. Deze kan helpen bij het verbergen van de relatie en een alibi geven wanneer het nodig is.

relatie collega

Voor je werkgever

De werkvloer is een broeinest voor relaties. Doordeweeks breng je waarschijnlijk het grootste deel van je tijd door met collega’s en dan wordt er wel eens geflirt. Collega’s flirten onschuldig met elkaar, maar ook niet-zo-onschuldig. En soms loopt dat een beetje uit de hand, waardoor je je opeens in een geheime relatie bevindt.

Hoewel het hebben van een relatie met een collega volgens de wet niet verboden is, kan het wel een negatieve invloed hebben op je carrière. Vooral in het begin is het een grijs gebied: wanneer licht je je werkgever in? Als je voor de eerste keer buiten werktijd afspreekt, na drie dates, of als je er zeker van bent dat het een relatie wordt?

Als je voor de laatste optie kiest, dan wil je de relatie niet meteen aan de grote klok hangen. En dat betekent dat je de relatie (voorlopig) geheim moet houden voor je werkgever. Een aantal tips:

17. Neem je privébezigheden niet mee naar je werk

Een ruzie of meningsverschil gehad? Het kan collega’s gaan opvallen dat jullie niet met elkaar praten, terwijl jullie dat normaal wel doen.

18. Beperk het fysieke contact op het werk tot een minimum

Collega’s en leidinggevenden hebben het snel door als er twee love birds rondvliegen over de afdeling. Dit betekent ook dat het afgelopen is met geheime ontmoetingen in het printhok.

19. Zorg ervoor dat er geen belangenverstrengeling is

Houd werk en privé gescheiden. Praat op het werk niet met elkaar over privézaken, buiten werktijd niet over werk.

Pro tip: Lees de gedragscode van je bedrijf door.

20. Meld je niet op dezelfde dag (of tegelijk) ziek

Het valt op en het is reden voor collega’s om te gaan roddelen.

geen internet

21. Spreek af dat jullie elkaar niet appen tijdens werktijd

Een collega die in een ooghoek een appje op je telefoon ziet binnenkomen van… een andere collega. Je kunt wel raden waar dit toe leidt.

22. Gebruik je werktelefoon niet

Stel dat de telefoon gerepareerd moet worden en de handige kantoor-Harry mag het gaan oplossen. De kans bestaat dat de privégesprekken die jullie hadden vanaf dat moment niet meer privé zijn.

23. Werk niet opeens vaak over

Vooral niet als jullie dat tegelijk doen om elkaar vaker en langer te zien.

24. Geef geen voordelen aan de ondergeschikte

Als één van jullie een leidinggevende is – of als er sprake is van een ongelijkwaardige positie – behandel de ondergeschikte dan hetzelfde als anderen.

25. Stuur elkaar geen liefdesmails

Het is verleidelijk om te flirten via je zakelijke e-mail, maar als het via de servers van het bedrijf loopt, dan is dat niet zo slim.

Pro tip: Maak beiden een compleet nieuw e-mailadres aan.

26. Toon geen affectie op het werk

Collega’s en leidinggevenden zien alles. Terwijl je denkt dat een post-it met een hartje niet wordt opgemerkt, zijn dit juist de dingen die de relatie bekendmaken op de werkvloer.

27. Probeer de werktijden te scheiden

Om problemen te voorkomen, is het verstandig om beiden op verschillende tijden te gaan werken – als dat kan.

28. Gedraag je normaal

Nogmaals, collega’s hebben het snel door als er iets verandert. Verander je gedrag (of energie) dus niet wanneer je elkaar tegenkomt op het werk.

29. Arriveer en vertrek niet tegelijk

Probeer niet samen aan te komen of te vertrekken, want collega’s kunnen daar argwaan door krijgen. Het voorkomt ook dat je nog snel even een kus aan elkaar geeft.

30. Verzin betere roddels

Onderdruk alle roddels over je geheime relatie met nóg betere roddels. Wees meedogenloos als je je eigen hachje wilt redden.

vrouw tablet

Voor je partner

Het is makkelijker dan ooit om een affaire te vinden, maar ook makkelijker dan ooit om betrapt te worden. Technologie maakt het mogelijk om in een handomdraai je Second Love-profiel live te zetten, terwijl dezelfde technologie bewijzen achterlaat in je internetbrowser. Heb je een geheime relatie met een ander en wil je deze hoe dan ook verborgen houden voor je partner? Dan wil je niet betrapt worden. De tips die je daarbij kunnen elpen:

31. Log altijd uit

Wis na gebruik van een website, e-mail of ander communicatiemiddel altijd je sporen. In het geval van websites en apps betekent dit uitloggen wanneer je stopt. Je wilt niet ingelogd blijven op een account waar allerlei sporen van vreemdgaan in te vinden zijn.

32. Wis (gedeeltelijk) de geschiedenis

Alles wat je doet op het internet wordt opgeslagen in de browsergeschiedenis. Vanzelfsprekend is dit een plek waar wantrouwige partners gaan rondneuzen als ze je niet vertrouwen. Maak er dus een gewoonte van om telkens de browsergeschiedenis te wissen wanneer je iets doet dat je partner niet mag weten.

Pro tip: leeg de geschiedenis niet in het geheel, maar alleen de verdachte websites.

33. Gebruik de ‘incognito’-modus van de webbrowser

In plaats van telkens de geschiedenis wissen kun je ook “privé-browsen” zodat je nooit bewijs achterlaat. Veelgebruikte webbrowsers zoals Chrome, Safari en Firefox zijn allen gebruiken zonder bewijs op de computer achter te laten.

Pro tip: Victoria Milan heeft een panic-button, voor als je bijna betrapt wordt.

34. Heb op één manier contact

Het is eenvoudig om je sporen te wissen als je maar op één manier contact hebt. Alleen e-mailcontact gehad? Wis je e-mail en het bewijs is weg. Maar wat als je contact hebt op WhatsApp, Facebook Messenger, e-mail en Twitter tegelijk? Dan wordt het al heel wat meer werk om alles snel te wissen.

tweede email adres

35. Gebruik een nieuw e-mailadres

Registreer een nieuw e-mailadres dat alleen wordt gebruikt om te communiceren met de persoon waarmee je een affaire hebt (of flirt). Gebruik dit email adres nergens anders voor, behalve voor de inschrijving bij een datingsite zoals Second Love.

36. Verwijder continu alle berichten

Laat geen bewijzen rondslingeren in apps en e-mails. Verwijder alle berichten die je verstuurt en ontvangt.

37. Vergrendel je smartphone

Als je nog geen toegangscode, vingerafdruk of gezichtsherkenning gebruikt, dan heb je nu een goede reden om dat wél te doen. Daarmee is ongewenste toegang door je partner volledig uitgesloten. Verzin wel een geloofwaardige reden waarom je dat ineens doet.

38. Zorg dat je geheime liefde de risico’s weet

Wat je niet wilt, is dat je geheime liefde zich niet aan de geheimhoudingsregels houdt. Daarom is het belangrijk dat je de risico’s overlegt en uitlegt waarom geheimhouding zo belangrijk is.

39. Ga voor ‘even’, niet voor het leven

Affaires kunnen nooit lang volgehouden worden zonder betrapt te worden. Na verloop van tijd neem je het niet meer zo nauw met de regels en loop je een groter risico om betrapt te worden.

uit eten bankafschrift

40. Betaal cash

Een etentje met je tweede liefde? Betaal contant om geen papieren spoor achter te laten. Zorg ervoor dat er geen twijfelachtige uitgaven worden gedaan waar je partner vragen over kan stellen.

41. Vertel het niemand

Hoe kleiner de groep mensen die kennis hebben van de affaire, hoe kleiner de kans dat je partner erachter komt.

42. Verzin een simpel verhaal

Maak het niet ingewikkelder dan het al is: verzin een verhaal die zo dicht mogelijk bij de waarheid ligt. Het helpt om geloofwaardig te blijven en je onthoudt het beter.

43. Gebruik je smartphone niet vaker

Plotseling ben je niet meer weg te slaan bij je smartphone. Je appt voortdurend en als je partner komt binnenlopen, leg je de telefoon snel weg. Als je niet betrapt wilt worden, dan gebruik je je smartphone niet vaker. En al helemaal niet geheimzinnig.

44. Blijf bij huis weg

Nooit, maar dan ook nooit bij jezelf thuis afspreken. Het is de snelste manier om betrapt te worden. Als het niet door je partner is, dan wel door nieuwsgierige buren.

45. Verzin een plan B

Zelfs als je alle tips volgt die zouden moeten voorkomen dat je partner onraad ruikt, is het mogelijk dat je met de neus op de feiten wordt gedrukt. En als dat gebeurt, dan kun je maar beter een goede uitleg hebben in de vorm van een plan B.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie