Wat is een affaire? Dit is wat je moet weten over affaires

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Een affaire; bij veel mensen is het nog steeds niet duidelijk wat het precies betekent. Is het een affaire als je met iemand anders dan je partner aan het chatten bent of is seksueel contact de grens? Is een emotionele affaire vreemdgaan en hoe zit het met gesprekken over seks via social media? Zoals je leest is er een groot grijs gebied als het aankomt op affaires waardoor het moeilijk is om vast te stellen of er sprake is van ontrouw en overspel.

Wat is een affaire?

Een affaire is een romantische en emotionele relatie met iemand anders dan je partner. Voor de één valt een uitsluitend emotionele relatie ook onder de noemer affaire maar voor de ander niet. Zo verschilt het per persoon hoe er over de definitie van een affaire gedacht wordt. Over het algemeen worden verschillende woorden gebruikt om aan te geven dat het om een affaire gaat. Zo wordt het ook vaak een verhouding, vreemdgaan, overspel, ontrouw of buitenechtelijke relatie genoemd.

Hoe ontstaan affaires?

In de regel ontstaan de meeste affaires als één van de partners ongelukkig in de relatie is. Zo kun je afstand nemen van je partner doordat je niet meer lekker in je vel zit tijdens de relatie. Het gebrek aan het delen van gevoelens en behoeften kan ertoe leiden dat dit bij een ander gezocht wordt. Wat in de relatie ontbreekt komt opeens op je het pad of je gaat er actief naar op zoek; de affaire ligt op de loer.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Je kunt online gaan chatten op één van de dating apps, met een collega afspreken na werktijd of iemand tegenkomen in de wachtkamer van de huisarts. Waar het in de meeste gevallen om draait is niet de seks maar om de dingen die je mist in de relatie en niet krijgt van je partner. Dit kan affectie zijn, goedkeuring, seks of emotionele ondersteuning. Wat de reden ook is, de affaire is het gevolg van de gebreken in de relatie.

Affaire datingsites

Een affaire beginnen is maatschappelijk niet geaccepteerd en daarom hebben de datingsites voor affaires zoveel media-aandacht gekregen in de laatste jaren. De SGP wilde zelfs een verbod van reclame van datingsite SecondLove wat waarschijnlijk een averechts gevolg heeft gehad1. Met slogans als “Het leven is kort, ga vreemd” en “Flirten is niet alleen voor singles” bieden deze vreemdgaan datingsites een manier om anoniem en discreet op zoek te gaan naar een affaire. De bekendste datingsites voor affaires zijn deze websites.

Soorten affaires

Er zijn verschillende soorten affaires. Niet alleen wat er precies gebeurt tijdens de affaire maar ook de gedachten erachter en waarom het gebeurt. Dit zijn enkele soorten affaires zoals deze vaker voorkomen.

De lust-affaire

De affaire die vrijwel alleen om de aantrekkingskracht en seks gaat komt veel voor. Het is de lust affaire die erg intens kan zijn maar vaak ook snel weer ten einde is. In het begin is het spannend, nieuw en sexy maar dit gevoel is niet blijvend. Zodra de nieuwigheid eraf is volgen de bedenkingen en wordt men geconfronteerd met de mogelijke gevolgen en emotionele kwesties.

De wraak-affaire

Dat de partner niet lief voor je is, je kleineert en overal de schuld van geeft is nog geen vrijbrief om een affaire te beginnen. Toch komt het voor dat de persoon die dit meemaakt op een gegeven moment “wraak” wil. De wraak affaire is geboren. Het is niet de meest verstandige keuze maar kan tijdelijk voor een bevrijdend gevoel zorgen.

De emotionele affaire

Er hoeft in sommige gevallen geen sprake van sekscontact te zijn om te kunnen spreken over een affaire. De emotionele affaire is hier een voorbeeld van. Een ontmoeting dat uitmondt in een innige vriendschap en op een gegeven moment meer dan dat is; het is een affaire. Dit komt geregeld voor als de ene persoon “iets” heeft wat in het karakter van de partner mist. Het is geen reden om vreemd te gaan maar het is wel degelijk een moeilijke situatie dat door velen als een affaire gezien wordt.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

De meer-dan-een-affaire

Als je het toelaat kan het iedereen overkomen om verliefd te worden op een ander. We zijn allemaal mensen met unieke gevoelens die we vaak niet kunnen verklaren. Verliefdheid kun je niet voorspellen. Wie weet ontmoet je opeens je soulmate terwijl je al een relatie hebt. De affaire die niet alleen gebaseerd is op aantrekkingskracht, maar ook op emotionele aspecten is het gevaarlijkst voor de huidige relatie. In de meeste gevallen betekent dit het eind van de relatie, wat vaak ook de juiste keuze is.

Waarom een affaire beginnen?

Een relatie beginnen is vaak niet positief voor je huidige relatie, maar soms wel voor jezelf. Zo kan een affaire je doen inzien dat je huidige relatie geen toekomst heeft. De positieve gevoelens die je ervaart tijdens de relatie kunnen je de kracht geven om eindelijk een einde aan je gedoemde relatie te maken.

Een affaire kan hiernaast je huidige relatie sterker maken. Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar de affaire kan je inzichten geven in wat je echt wil in een relatie. In plaats van de huidige relatie op te geven kun je eraan werken om het naar je zin te maken. Uiteraard kun je ook een affaire beginnen zodat je het zelf niet uit hoeft te maken, maar het over wil laten aan je partner als deze erachter komt. Let er wel op dat dit je naam niet ten goede komt en je waarschijnlijk voor altijd de stempel ‘vreemdganger’ draagt. Lees hier meer over de redenen waarom mannen vreemdgaan.

Wat zijn de gevolgen?

Als je eraan denkt om een affaire te beginnen, denk dan niet dat je het volledig kunt isoleren van de rest van je leven. Ooit komt het moment dat de waarheid boven tafel komt. Heb je daar al over nagedacht? Het is eenvoudig om je kop in het zand te steken en te hopen dat het nooit bekend wordt. Maar zo werkt het jammer genoeg niet.

Voor je een affaire begint is het goed om eerst na te denken over de consequenties. Wat zal je partner doen als deze erachter komt dat je een affaire hebt? Hoe zal je familie reageren? Wat betekent het voor de opvoeding van je kinderen?

Waarom geen affaire beginnen?

De gevolgen van een affaire kunnen desastreus zijn voor je leven. Misschien mag je op den duur je kinderen niet meer zien of je partner is voor het leven getekend door je ontrouw. In de meeste gevallen is een affaire het niet waard en is het beter om eerst de bestaande problemen in de relatie face-to-face te bespreken in een open en eerlijk gesprek.

Een affaire overkomt je niet, het is een gevolg van een gebrek in je relatie. Wat dit gebrek ook is; zoek uit hoe je het kunt oplossen of maak met wederzijds respect een einde aan je relatie.

Bekende affaires

Als afsluiter van dit artikel nog een aantal bekende affaires die je waarschijnlijk uit de media kent.

Bill Clinton en Monica Lewinski

De affaire die waarschijnlijk het meest door de media is belicht is die van Monica Lewinski en Bill Clinton. “I did not have sexual relations with that woman”, iedereen kent de uitspraak van de toenmalige president van de Verenigde Staten. Niet alleen loog hij tegen zijn vrouw maar ook tegen de rest van de wereld om de waarheid te verbergen. De affaire met Monica Lewinsky mondde uit tot een groot schandaal in 1998.2

Humberto Tan en Dionne Stax

Een meer recente affaire uit 2017 is die van Humberto Tan en presentatrice Dionne Stax. De media kreeg in de gaten dat Humberto niet meer bij zijn vrouw en kinderen woonde waarna het balletje ging rollen. De affaire met Dionne leidde tot een relatiebreuk en veroorzaakte een berg een media-aandacht voor het privéleven van Humberto.3

Jort Kelder en Lauren Verster

Geluk in relaties heeft Jort Kelder nooit gehad. Eerst was het Georgina Verbaan die de journalist bedroog, maar zeven jaar later was het ook Lauren Verster die er een affaire op nahield. Hoewel Jort in eerste instantie meedeelde dat de relatie op een volwassen manier beëindigd was, kwam later de aap uit de mouw. Lauren zou namelijk een affaire hebben gehad met haar cameraman.4

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie