Waarom anoniem daten? Hoe en waar je anoniem kunt chatten

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

Anoniem daten is niet standaard; de populairste apps van vandaag de dag zijn allen gebaseerd op het tonen van je foto’s. Swipen met alleen de korte introtekst is immers ook niet leuk of spannend. Veel datingsites laten je zelfs niet eens meer gebruik maken van alle functionaliteiten als je geen foto toevoegt. Dat heeft een reden.

Het gaat bij online daten om het leren kennen van de persoon met wie je chat. Met het doel dat je uiteindelijk een relatie kunt beginnen of in ieder geval afspreekt. Dit begint met de kennismaking met je foto. Zonder foto krijg je veel minder reacties en weinig singles nemen je serieus. Waarom zou je dan anoniem willen daten?

“Give a man a mask and he will tell you the truth.” ― Oscar Wilde.

Waarom anoniem?

Als je anoniem wilt daten, dan heb je waarschijnlijk iets te verbergen. Of je wilt niet verantwoordelijk worden gehouden voor je gedrag of je schaamt je ervoor dat je op een datingsite op zoek gaat naar liefde. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom iemand in volledige anonimiteit wil daten. Voor elk van deze redenen valt iets te zeggen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als je een partner hebt maar wat meer spanning wilt, dan wil je natuurlijk niet dat iemand je herkent op een datingsite. Voor je het weet is je partner op de hoogte van je online escapades en komt een eventuele affaire naar buiten. Gedraag je je geregeld op een wat verkeerde manier op een datingsite of als je een hoge functie bekleed, dan wil je liever ook niet herkend worden door iemand die je kent.

Voordeel van anoniem daten

Je op een datingsite begeven waar niemand aan de foto herkenbaar is lijkt wat dat betreft wel op een gemaskerd bal. Je weet niet met wie je te maken hebt en hoe de ander er precies uitziet. Dit geeft je een volledig nieuwe kijk op het online ontmoeten van andere mensen. Het is spannend, maar ook wat vreemd.

Stel dat je urenlang met iemand zit te chatten die niet aantrekkelijk is? Doordat je niet met het uiterlijk bezig bent, wordt er meer aandacht besteed aan het innerlijk. Zo kom je misschien mensen tegen op wie je in eerste instantie niet zou vallen> Maar nadat je diegene leert kennen denk je er misschien wel anders over. Zonder dat je beoordeeld wordt op je uiterlijk kun je je diepste geheimen en mooiste dromen delen wat voor velen een interessante ervaring is.

Waarom niet anoniem op een normale datingsite?

Als je geen foto toevoegt aan je profiel en weinig persoonlijke gegevens invult, dan is de kans groot dat je weinig tot geen reacties krijgt. Iedereen op de bekende datingsites heeft een foto waardoor je al snel de vreemde eend in de bijt bent als je geen foto’s hebt. Doordat er eigenlijk geen excuus is voor het ontbreken van de foto, denkt men al snel dat je iets te verbergen hebt. De meeste leden reageren daarom niet op berichten van andere leden die geen profielfoto hebben.

Zelfs als je wel een foto toevoegt, maar anoniem door de profielen van andere leden bladert, heb je een kleinere kans op contact. Onderzoekers vanuit Canada, de Verenigde Staten en Taiwan analyseerden een anonimiteitsfeature van een bekende Amerikaanse datingsite en ontdekten dat het in je nadeel werkt als je je anoniem op de datingsite begeeft. Gebruikers die van de feature gebruik maakten hielden er 14 procent minder matches aan over. De gebruikers beschikten wel over profielfoto’s in hun profielen, maar waren onzichtbaar bij het bezoeken van de profielen van anderen.1

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Waar anoniem daten?

De datingsites waar je anoniem kunt daten zijn voornamelijk gericht op buitenechtelijke affaires en vreemdgaan. Denk dan vooral aan datingapps zoals VictoriaMilan en SecondLove. Je profiel wordt afgeschermd voor niet-leden van de datingsite en je hebt de volledige vrijheid om je foto te tonen of niet.

Als extra feature heeft VictoriaMilan nog een AnonymousBlur-functie waarmee je je gezicht met een enkele druk op de knop onherkenbaar kunt maken. Zo hebben anderen wel een beeld van hoe je eruit ziet, maar je bent niet direct te herkennen. Dergelijke functies zorgen ervoor dat je volledig anoniem kunt daten.

Het is hiernaast bij sommige datingsites mogelijk om je foto’s voor het grote publiek te verbergen. Je kunt dan echter zelf bepalen aan wie je de foto’s toont door deze persoon toestemming te geven om al je foto’s te bekijken.

Tip: gebruik een foto zonder je gezicht en herkenbare accessoires.

Bij de datingsites waar je anoniem kunt blijven, word je hiernaast aanbevolen om een gebruikersnaam te kiezen waarmee je niet te identificeren bent. Het is vaak zelfs onmogelijk om persoonlijke informatie in de gebruikersnaam te plaatsen. Je naam, adres, telefoonnummer en dergelijke worden automatisch afgekeurd zodat je anonimiteit gewaarborgd blijft. Dit zijn de bekendste datingsites waar je ongemerkt met anderen kunt chatten en daten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie