Waarom gaan mannen vreemd? 28 redenen waarom ze dit doen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
19 minuten leestijd

Je zit aan de keukentafel en staart uit het raam. Verdrietig en verbijsterd, want je probeert te begrijpen waarom de man in je leven is vreemdgegaan. Jullie hebben altijd een hechte band gehad en je dacht dat jullie samen alles konden doorstaan. Maar nu voel je je verraden en in de steek gelaten.

Je herinnert je de momenten waarop je hem verdacht van vreemdgaan, maar altijd dacht je dat het aan je verbeelding lag. Nu besef je dat je de waarheid had moeten zien. Je vraagt je af wat je verkeerd hebt gedaan en waarom hij jou heeft bedrogen. Je probeert antwoorden te vinden en één vraag komt steeds terug: waarom gaan mannen vreemd?

Waarom gaan mannen vreemd?

Vreemdgaan is voor veel mensen de ultieme schending van een relatie. Van het verbreken van de relatieregels tot het constante liegen: het is een fenomeen waar niemand trots op is. Maar het gebeurt. Vaker dan we zouden willen.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Uit onderzoek door FHM onder 6774 mannen blijkt dat 44 procent van de mannen wel eens is vreemdgegaan. Het overgrote deel van de vreemdgangers ging ook nog eens all the way. En zo kun jij ook in de situatie terechtkomen waarin niet een ander maar jij het slachtoffer bent, omdat je partner een ander blijkt te hebben.

28 redenen waarom mannen vreemdgaan

Waarom al deze mannen dit doen? De reden is nooit hetzelfde, maar er zijn wel situaties die regelmatig terugkomen als ze erover vertellen. Deze situaties hebben we op een rijtje gezet zodat je een idee krijgt van de redenen waarom een man vreemdgaat.

1. Hij durft het niet uit te maken

Vreemdgaan is één van de redenen waarom stellen uit elkaar gaan. Voor een man die het niet durft uit te maken kan vreemdgaan een manier zijn om het bericht over te brengen naar de partner. Hij laat het over aan de partner om het uit te maken als deze de affaire ontdekt.

2. Hij is onzeker over zichzelf

Terwijl je zou denken dat een vreemdgaande man zeker van zichzelf is, kan juist het tegenovergestelde waar zijn. Het is mogelijk dat hij diep van binnen ontevreden is over zichzelf. Misschien dat hij zichzelf lelijk vindt, te dik of te oud. Door te flirten met andere vrouwen voelt hij zich beter over zichzelf. Het geeft hem de bevestiging die hij nodig heeft.

3. Hij is onvolwassen

Ook al heeft een man allang de leeftijd van een volwassen man bereikt, het betekent niet dat hij daadwerkelijk volwassen is. Hij doet het omdat hij niet begrijpt wat voor effect het heeft op de relatie als z’n partner erachter komt. Doordat hij onvolwassen handelt, kijkt hij niet te ver vooruit en maakt hij de verkeerde keuzes.

4. Hij heeft een trauma

Iemand die in de jeugd wat heeft meegemaakt, draagt dat de rest van het leven met zich mee. Fysieke en seksuele mishandeling op jonge leeftijd. Het maakt veel kapot. Het is mogelijk dat hij een trauma heeft overgehouden aan ervaringen in het verleden. De seksuele uitspattingen met anderen kunnen het gevolg zijn van onverwerkte gevoelens en dienen voor hem als een ontsnapping aan de werkelijkheid.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

5. Hij wil zijn mannelijkheid terug

Er zijn mannen die thuis niets te vertellen hebben. Waar de vrouw ook om vraagt, hij regelt het. Zonder blikken of blozen beveelt ze hem om allerlei klusjes te doen, waarop hij niets in te brengen heeft. Hij gaat het conflict uit de weg, maar op een gegeven moment is hij het zat. Hij wil zich weer mannelijk voelen en kan een affaire beginnen om dit gevoel terug te krijgen.

6. Hij wil zoete wraak

Het is niet de slimste manier om een partner terug te pakken, maar sommige mannen kiezen ervoor om vreemd te gaan. Wraakseks als reactie op wat de partner heeft gedaan? Het komt vaker voor dan je denkt.

7. Hij vindt de relatie niet belangrijk

Het maakt voor hem niet uit of ze erachter komt of niet. De relatie is niet belangrijk genoeg om seks met een andere vrouw mis te lopen. Hij waardeert z’n huidige relatie niet genoeg.

8. Hij heeft de verkeerde verwachtingen

Er zijn mannen die verwachten dat een vrouw op elk moment voor hem klaarstaat. Dit kan op seksueel gebied zijn, maar ook emotioneel gebied. Als de vrouw door werk, kinderen en het huishouden geen tijd voor hem kan vrijmaken, gaat hij vreemd. Hij heeft het beeld dat het de schuld van de vrouw is, want zij zou er voor hem moeten zijn.

9. Hij krijgt geen vrijheid

Vrijheid is niet alleen voor singles. Ook in een relatie is het belangrijk om tijd voor jezelf te hebben, net zoals tijd samen belangrijk is voor de relatie. Als een man zich vastgeketend voelt, dan is het wachten op het moment dat hij zich bevrijdt… met een ander.

10. Hij heeft een verslaving

Iemand met een verslaving aan drugs of alcohol kan verkeerde beslissingen nemen als hij onder invloed is. De slogan van de anti-alcoholcampagne van jaren geleden ‘drank maakt meer kapot dan je lief is’ heeft wat dat betreft ook betrekking op relaties. Een man die verslaafd is aan seksdating heeft misschien niet genoeg aan één vrouw die het maar eens per maand wil doen.

11. Hij krijgt geen respect

Terwijl hij meer dan 60 uur per week werkt, is het de vrouw die maar blijft klagen over hoe weinig hij verdient. Hij voelt zich minderwaardig, terwijl zij ook klaagt over hoe weinig hij in huis doet. De man krijgt niet het respect dat hij verdient van zijn vrouw. Als dit het geval is, dan is kan hij vallen voor de charmes van een vrouw die hem wel waardeert.

12. Hij is nu eenmaal zo

Bij sommige mannen zit vreemdgaan in de genen. De gewoonte om met meerdere vrouwen seks te hebben is een tweede natuur voor hem. Waarom dit zo is, kan verschillende redenen hebben. In andere culturen is een monogame relatie bijvoorbeeld niet de standaard.

Van de 238 gemeenschappen in de wereld zijn er maar 43 die monogamie promoten.

13. Hij wil geen monogame relatie

De kans bestaat dat hij nooit van plan was om monogaam te zijn tijdens de relatie. Misschien denk je dat het vanzelfsprekend is om monogaam te zijn in een relatie, maar niet iedereen denkt er zo over. Hoewel de man het uiteraard dat beter vooraf kan zeggen, is het mogelijk dat hij denkt dat monogamie gewoon niet zo belangrijk is.

14. Hij krijgt niet genoeg seks

Als een man vier keer per week seks wil, maar de vrouw slechts één keer per maand, dan is er een probleem. Of de relatie houdt het niet lang vol of de man zoekt het bij een ander. Hoe je het wendt of keert, een groot verschil in seksuele behoeften kan tot vreemdgaan leiden.

15. Hij zoekt een vervanging

Sommige mensen willen simpelweg niet alleen zijn. In plaats van de relatie te beëindigen, kiezen sommige mensen ervoor om eerst een nieuwe partner te zoeken. Zo’n nieuwe partner zorgt voor de zachte landing als z’n huidige relatie ten einde loopt. Dit betekent dat hij al tijdens de relatie naar alternatieven zoekt.

16. Hij wil nieuwe ervaringen

Samenwonen met je jeugdliefde, trouwen en kindjes krijgen: het klinkt veel vrouwen als muziek in de oren. Toch kan er ergens in de relatie bij hemde behoefte ontstaan om nieuwe seksuele ervaringen op te doen. Hij denkt: hoe zou seks met een ander zijn? Te vroeg een relatie beginnen kan ertoe leiden dat hij op een gegeven moment nieuwe ervaringen wil opdoen.

17. Hij wil zijn fantasie vervullen

Als een man iets wil maar niet kan krijgen bij zijn partner, is het mogelijk dat hij het bij een ander zoekt. Het verlangen naar een bepaalde seksuele handeling kan uiteindelijk leiden tot een affaire.

18. Hij heeft te veel keuze

Een man gaat sneller vreemd als de vrouwen hem voor de voeten liggen. Het aanbod bepaalt de vraag. Als hij weet dat hij op elk ogenblik meerdere vrouwen kan krijgen, is de verleiding groter.

19. Hij ziet geen toekomst in de relatie

Als een relatie geen toekomst heeft, dan maakt het ook niet uit op welk moment de relatie eindigt. Tenminste, zo kan hij denken. Als de kans om vreemd te gaan zich voordoet, is er niemand die hem tegenhoudt. Komt z’n partner erachter? Dan moest het zo zijn.

20. Hij voelt zich niet langer aangetrokken tot z’n partner

Het is cliché om te zeggen dat liefde alleen om het innerlijk gaat. Als je een aantal jaren bij elkaar bent, is de kans groot dat je in de tussentijd bent veranderd. Lichamelijke veranderingen, die niet bij hem in de smaak liggen, kunnen ervoor zorgen dat hij zich niet meer aangetrokken voelt tot z’n vrouw, ook al houdt hij nog wel van haar. Het kan er jammer genoeg toe leiden dat hij zich laat verleiden tot een affaire met een vrouw die wel aan z’n uiterlijke wensen voldoet.

21. Hij is de ruzies zat

Meningsverschillen die iedere dag uitlopen op ruzies en bekvechten totdat een van beiden zich terugtrekt: het kan ertoe leiden dat gevoelens worden opgekropt. Het zorgt voor frustratie en irritatie, twee dingen die vreemdgaan in de hand spelen.

22. Hij wordt beschuldigd van vreemdgaan

Een man die continu door zijn partner van vreemdgaan wordt beschuldigd is eerder geneigd om dit daadwerkelijk te doen. Ook al is het niet waar, de man voelt dat ze hem toch niet meer vertrouwd. Waarom zou je het dan laten? Terwijl hij het niet eens graag wil, kan hij geforceerd worden om het toch te doen.

23. Hij mist iets

Liefde is niet het enige dat een gelukkige relatie op de been houdt. Seks en intimiteit zijn even belangrijk. Als er op dit gebied een gebrek aan chemie is, kan dit op de lange termijn voor problemen zorgen. De man kan gaan fantaseren over seks met andere vrouwen en uiteindelijk de daad bij het woord voegen.

24. Hij wil meer spanning

Voor sommige mannen is het begin van een relatie magisch. Maar zodra het overgaat naar een serieuze relatie, verliezen ze de interesse. De relatie voelt op dat moment eerder als een last. Het kan voor hem een reden zijn om een scheve schaats te rijden, zodat de spanning weer aanwezig is.

25. Hij wil zich niet binden

Een relatie is een verbintenis tussen twee personen; emotioneel en seksueel. Terwijl dit voor de meeste mensen een fijn gevoel geeft, zijn er ook mensen die niet goed kunnen omgaan met het gevoel om aan één iemand gebonden te zijn. Vreemdgaan met een ander kan een reactie zijn op dit gevoel.

26. Hij wil eens wat anders

Na vele jaren in een relatie heeft iedereen wel eens zin in wat anders. Dat geldt niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen. Iedere dag kip met rijst gaat vervelen, laten we maar zeggen. Dan wil je wel een keer wat anders eten, niet?

27. Hij kan niet communiceren

Sommige mannen tonen hun emoties niet en dit kan een negatief effect hebben op de communicatie binnen de relatie. Voor sommige mannen is het moeilijk om goed te communiceren. In plaats van te praten over gevoelens is het voor hem makkelijker om de intimiteit of het geluk ergens anders te zoeken.

28. Hij is niet zeker over zijn geaardheid

Het komt niet vaak voor, maar bijna iedereen kent wel een verhaal van een man die er op latere leeftijd pas voor uitkomt dat hij bi of homo is. Hij heeft het tijdens z’n jongere jaren weggedrukt om niet buiten de boot te vallen. Pas later, als hij zover is, komt het ten uiting. Als dit gebeurt, dan kun je ervan uitgaan dat hij tijdens de relatie al heeft geëxperimenteerd met andere mannen.

Wat onderzoek zegt

Ondanks het feit dat vreemdgaan overal en altijd gebeurt, was er nog niet veel onderzoek gedaan naar de redenen waarom mensen dat doen. Daarom besloot een groep wetenschappers op onderzoek uit te gaan om de werkelijke redenen te achterhalen. Het onderzoeksteam ondervroeg 495 deelnemers die waren vreemdgegaan terwijl ze een monogame relatie hadden. Na het analyseren van de antwoorden op bijna 80 vragen, kwamen de onderzoekers tot de ontdekking dat er acht algemene redenen zijn voor vreemdgaan.

  1. Boosheid: zoals wraak nemen op de partner.
  2. Seksueel verlangen: zoals iets nieuws willen proberen.
  3. Gebrek aan liefde: niet meer verliefd zijn op partner.
  4. Verwaarlozing: zoals niet genoeg aandacht krijgen.
  5. Lage betrokkenheid: als de ene partner niet zo toegewijd is als de andere.
  6. Situatie: zoals dronken zijn en de mogelijkheid krijgen.
  7. Zelfvertrouwen: voor een upgrade van de eigenwaarde.
  8. Afwisseling: zoals het saai vinden om altijd seks te hebben met dezelfde partner.

“We horen vaak dat vreemdgaan een symptoom is, geen oorzaak, van een beschadigde relatie”, zegt een van de onderzoekers. “Ons onderzoek suggereert dat het niet zo eenvoudig is: mensen gaan vreemd om verschillende redenen, waarvan er vele geen directe weerspiegeling zijn van de gezondheid van een relatie.”

Het onderzoeksteam ontdekte ook dat mannen vaker seksueel verlangen, afwisseling en situaties noemen als reden voor het overspel. Voor vrouwen is verwaarlozing een belangrijke reden voor vreemdgaan. De onderzoekers zeggen dat vreemdgaan – door de grote hoeveelheid redenen die genoemd worden – iedereen kan overkomen, zelfs bij koppels die een stabiele relatie hebben.

Het probleem met vreemdgaan

Het is nog niet eens de seksuele activiteit met iemand anders dat het grote probleem is. De meeste schade aan de relatie is het dieperliggende patroon van list en bedrog, een gewoonte om te liegen. Dit is wat in veel relaties de meeste pijn oplevert; het schaden van het vertrouwen. Jammer genoeg hebben de meeste vreemdgangers niet eens door wat voor effect het heeft op de gevoelens van hun partner.

Het kan de partner breken tot het punt dat deze vele jaren nodig heeft om ooit weer iemand te vertrouwen. In een recent onderzoek kwam naar voren dat vrouwen waarvan de mannen zijn vreemdgegaan, vaak te maken krijgen met acute stresssymptomen die vergelijkbaar zijn met het posttraumatische stress syndroom (PTSS). Er is nu zelfs een naam voor: Post-Infidelity Stress Disorder.

Als je man is vreemdgegaan, sta je voor een moeilijke keuze. Verbreek je de relatie of ga je door? Wat zijn de redenen geweest en kan het vreemdgaan in de toekomst vermeden worden? Soms is het makkelijker om het achter je te laten en op zoek te gaan naar iemand anders. Want zelfs als je de beste intenties hebt om het te laten slagen, kan het vreemdgaan nooit vergeven worden.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie