Waarom mannen en vrouwen hun interesse verliezen

Michael Slender
Door Michael Slender
13 minuten leestijd

Het is een van de grootste mysteries in de wereld van datingapps. Het ene moment zijn jij en je match verwikkeld in een hevige teasingcompetitie die zowel opwindend als uitdagend is. Je flirt, plaagt, lacht en wisselt dat af met diepgang en intelligente gesprekken. En dan, uit het niets, begint het langzaam maar zeker bergafwaarts te gaan. De berichten worden korter, de emoji’s verdwijnen en voor je het weet is er een volledige radiostilte. Alwéér.

Hoe kan het dat gesprekken op datingapps regelmatig doodbloeden? Waarom verliezen mannen en vrouwen hun interesse in het gesprek op een datingapp? En niet alleen op de app, maar ook na een date en na de seks?

Waarom verliezen mensen hun interesse?

In een ideale situatie zou iedereen geïnteresseerd zijn in degene met wie ze een gesprek voeren. Ze zouden vragen stellen, enthousiasme tonen en aandacht geven. Maar wie ervaring heeft met daten, weet dat het niet altijd zo gaat. Sommige mannen en vrouwen stellen helemaal geen vragen, sommigen zijn niet enthousiast en anderen negeren alles wat je zegt. En dan zijn er ook nog mensen die in eerste instantie interesse tonen, maar dat later niet meer doen. Hoe kan dit?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De realiteit is dat de meeste mensen, man of vrouw, dit meestal niet met opzet doen. Interesse verliezen in een ander is iets dat gebeurt, of ze dat nu willen of niet. Het gedrag waarin iemand eerst geïnteresseerd is en later niet meer, is vaak niet bewust. En daar zijn meerdere redenen voor te noemen. We nemen de scenario’s met je door.

Interesse verliezen in het gesprek

Datingapp gesprekken die doodbloeden zijn niet zeldzaam. Het is de standaard. Een van de twee (of beiden) verliest de interesse in de conversatie en voor je het weet zijn beiden alweer ondergedompeld in een nieuw gesprek met wéér een andere match. Waarom ze hun interesse verliezen?

1. Er is een ander

Een van de redenen waarom iemand de interesse in jou kan verliezen heeft he-le-maal niets met jou te maken. Het is waarschijnlijk de reden waar je het eerst aan denkt en waar je het meest bang voor bent. Maar het is ook de reden die het meest voor hand ligt op een datingapp: er is een ander in het spel. En die ander is leuker, aantrekkelijker of interessanter dan jij.

De belangrijkste reden is dat er maar een beperkt aantal matches zijn waarmee iemand tegelijk kunt communiceren. De hersenen van de mens zijn er niet voor gemaakt om tien gesprekken tegelijk te voeren, helemaal niet als elk gesprek om een zeker vorm van mentale inspanning vraagt. En als je geen plannen maakt om af te spreken of boeiende gespreksonderwerpen vindt, dan is het gemakkelijk om de interesse te verliezen wanneer er een nieuwe lading matches arriveert.

2. Er is een ontdekking geweest

Alles leek goed te gaan, totdat je extra foto’s stuurde of een link naar je sociale mediaprofiel. Sindsdien lijkt het wel alsof de ander zich heeft bedacht? Als je dit ervaart, dan kun je ervan uitgaan dat je match iets heeft ontdekt en dat dit de reden is waarom diegene de interesse heeft verloren. Je naam kwam in een Google-zoekopdracht naar voren als de verdachte in een mensenhandel-zaak. Of de reacties die je hebt geplaatst op berichten van de NOS vielen niet in goede aarde. Kortom, wat je match heeft gezien stond gelijk aan een afknapper.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Er was al niet zoveel interesse

Je was een twijfelgeval. Niets meer, niets minder. Je kreeg één kans om jezelf te bewijzen als de catch die jij jezelf vindt, maar je faalde. Althans, in de ogen van je match. Omdat je match al niet zo heel veel interesse had in jou als persoon, kunnen zelfs de kleinste dingen ervoor zorgen dat hij of zij de interesse verliest.

4. Het is te moeilijk

Sommige mannen zijn niet op zoek naar een langdurige verbintenis. Ze zijn op zoek naar iets anders, iemand die makkelijk verkregen kan worden. Ze willen makkelijk scoren. Als hij merkt dat een vrouw te veel moeite kost, haakt hij af. Hij verliest interesse en gaat over naar een ander doelwit – om te peilen of deze persoon wel makkelijk is. Sommige mannen worden gemotiveerd door de jacht, terwijl anderen het juist zo makkelijk mogelijk willen. En als blijkt dat het niet makkelijk zal worden, verliest hij zijn interesse.

5. Er is iets gebeurd

Vingers kunnen breken. Huisdieren kunnen overlijden. Een ex (of je match zelf) blijkt zwanger te zijn. Dingen gebeuren op de raarste momenten en er is altijd een kleine kans dat er plotseling iets gebeurt. Als gevolg van deze gebeurtenis krijg je niet meer de prioriteit die je eerder kreeg. Belangrijke toetsen, deadlines op het werk en familieomstandigheden vallen hier allemaal onder.

Catastrofale gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je troost en steun bij elkaar zoekt, waardoor de band nog hechter wordt. Maar als je elkaar alleen nog maar gesproken via een datingapp, dan is de kans groter dat het contact zal vervagen.

Mensen geven aandacht aan dat wat ze prioriteit geven en ontnemen daarmee de aandacht aan de dingen die ze minder prioriteit geven. Zoals het gesprek met jou. Hoe bijzonder je ook bent, je zult niet voor iedereen en niet op elk moment bovenaan de prioriteitenlijst staan. En daar is snel sprake van als je elkaar nog niet persoonlijk hebt ontmoet.

Interesse verliezen na date

Eerste dates zijn ingewikkeld. Je verwacht iets en je weet niet of die verwachtingen waargemaakt zullen worden. En als dat niet gebeurt, dan kan de interesse verloren gaan.

6. Bedenkingen

Nu de hectiek van de eerste date achter de rug is, wordt het tijd om de voorlopige balans op te maken. Het is op dit moment dat de bedenkingen en twijfels op kunnen komen. Je match merkt dat je toch iets spiritueler bent ingesteld dan verwacht en daarom volgt er een geleidelijke terugtrekking uit het contact. Of je match mag je wel, en ook ben je aantrekkelijk genoeg als relatiemateriaal, maar het feit dat je geen kinderen wil is toch wel food for thought. Al deze bedenkingen kunnen ervoor zorgen dat je match geleidelijk de interesse in jou verliest.

7. Van gedachten veranderen

Soms verandert er iets in hoe mensen denken als ze bijna op het punt staan iets te bereiken. De realiteit blijkt toch iets enger te zijn dan vooraf gedacht, waardoor mensen van gedachten kunnen veranderen. Het is goed mogelijk dat hij (of zij) er alles voor over had om te trouwen en een gezin te starten. Maar nu alles dichterbij komt, realiseert hij zich dat hij er niet klaar voor is.

Hij dacht misschien dat hij een vaste relatie wilde. Hij dacht dat hij die vastigheid zocht. Maar naarmate hij dichter bij dat doel komt, kan hij zich gaan beseffen dat hij eigenlijk de voorkeur geeft aan iets heel anders.

8. Er is geen reden

Soms voelen we iets, maar kunnen we dat niet uitdrukken in woorden. De reden waarom iemand de interesse in jou verliest hoeft daarom niet helemaal duidelijk te zijn. Voor jou niet. Voor de ander niet. Het kan een opsomming zijn van tientallen redenen of een opeenstapeling van nietszeggende dingen die samen een dealbreaker vormen. Op papier kan alles perfect lijken, terwijl het gevoel toch iets anders zegt.

Het gekke van liefde is dat het verwarrend kan zijn. Het is onvoorspelbaar. Je kunt iets voelen bij iemand die zich terugtrekt uit het contact, maar ook kun je minder geïnteresseerd raken in iemand die je het hof maakt. Soms voelt iets gewoon niet goed genoeg.

Interesse verliezen na seks

Als er één moment is waarop mannen traditioneel hun interesse kunnen verliezen, dan is het wel ná de seks. Ze doen alles wat ze kunnen om de vrouw het gevoel te geven dat ze speciaal is. Ze zeggen alles om haar in bed te krijgen. Als ze dan eindelijk met haar naar bed zijn geweest, verdwijnt hun interesse als sneeuw voor de zon. Het is iets dat mannen op datingapps keer op keer doen. Vrouwen proberen zich ertegen te beschermen door ‘GEEN ONS/FWB’ te claimen, maar of dat helpt? Waarschijnlijk niet.

Wanneer mannen op een vrouw ‘jagen’, dan doen ze dat vooral op basis van hun lustgevoelens. Hij heeft zin en doet er alles voor om in z’n behoeften voorzien te worden. Het is voor hem een uitdaging. ‘Challenge accepted’, denkt de man, terwijl hij een natuurlijke drang voelt om de vrouw voor zich te winnen. Hij heeft een doel, seks, en dat doel is heilig. Helaas voor de vrouw is zij niet het doel, maar een middel om het doel te bereiken.

Challenge accepted

Als ze eenmaal samen de nacht hebben doorgebracht en de volgende ochtend wakker worden, beseft hij ineens dat hij haar helemaal niet zo leuk vindt. Ze is weliswaar perfect, maar alleen perfect voor één nacht. Ze was de jacht waard, maar ze is niet waardig genoeg om een relatie mee te hebben. Hij kan zich zelfs gaan realiseren dat hij haar eigenlijk helemaal niet mag. De jacht is ten einde gekomen: de buit is binnen.

Voor vrouwen is dit gedrag soms moeilijk te begrijpen. Ze snappen niet hoe mannen dit kunnen doen. Zien mannen niet dat er een persoon met gevoelens verstopt zit in het lichaam waar ze zo graag op willen liggen? De reden waarom vrouwen het niet snappen is ook de reden waarom vrouwen nooit vissen – en mannen wel.

Vrouwen zijn als vissen

Als we vissen als voorbeeld nemen, dan zien we hetzelfde patroon. Mannen houden van de lange opbouw en het geduld dat nodig is om de vis te vangen. Hij koopt zelfs wat lekkers te eten voor de vis die hij wil vangen, niet denkende aan de pijn die hij zal veroorzaken als hij de naar lucht happende vis pijnigt. Hoe langer hij wacht en hoe meer tijd er gaat zitten in het jagen, hoe meer hij van de vangst zal genieten.

Voor deze man gaat het om het proces en de jacht, niet om de prooi of het eindresultaat. Met de vis aan de haak is zijn doel bereikt, zou je denken? Dat is het niet. De vis zelf is niet het doel. Want wat gebeurt er met de vis als deze gevangen is? Hij haalt de haak uit de lip en gooit zijn gemartelde slachtoffer weer terug in het water. Net zoals sommige mannen dat met vrouwen doen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie