15 vragen om te testen of de relatie een toekomst heeft

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Het is de million-dollar question in iedere relatie: “Is dit de ideale partner voor mij?” Hoewel de vraag in meerdere variaties wordt gesteld, zitten alle varianten op het juiste spoor. Want als we kijken naar wat echt belangrijk is voor een duurzame relatie, dan gaat het om de keuze van de juiste partner.

We geloven graag dat onze relatie de tand des tijds zal doorstaan, maar de realiteit leert ons ook dat veel van onze relaties helemaal geen toekomst hebben. In ieder geval niet op de lange termijn. Maar hoe weet je nu of je relatie wel of geen toekomst heeft?

In de kern weten we allemaal wat we willen van een relatie, maar als we dan een relatie hebben is het moeilijk om te bepalen of het voldoet aan onze verwachtingen. Het is moeilijk om te weten wat je hebt, áls je het hebt. Alleen wanneer je het niet meer hebt, weet je wat je had. Dat maakt relaties niet alleen ingewikkeld, het is ook bijna onmogelijk om te ontcijferen of de relatie een toekomst heeft.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Niemand weet zeker wat de toekomst zal brengen, maar er zijn wel wat aanwijzingen die je kunnen vertellen of je relatie lang kan standhouden. Relatie-expert dr. Gary W. Lewandowski Jr. doet al vele jaren onderzoek naar liefdesrelaties en heeft op basis van zijn jarenlange ervaring een lijst met 15 vragen opgesteld die je vertellen hoe je relatie ervoor staat.

Heeft jouw relatie toekomst?

Lewandowski heeft op basis van de ‘Keltner List’ een eigen versie van de lijst ontwikkeld – alleen dan één die geschikt is voor relaties. De Keltner List is een statistische manier om te bepalen of een baseballspeler goed genoeg is voor de Hall of Fame. Een vergelijkbare berekening heeft Lewandowski de ‘Keltner List for Relationships’ genoemd om te testen of je relatie toekomst heeft.

Elk van de 15 vragen is gebaseerd op de wetenschap van wat bijdraagt ​​aan een gezonde relatie. De vragen richten zich op wat belangrijk is voor serieuze, langdurige, duurzame liefdesrelaties. En door het beantwoorden van de vragen, wat met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ kan, kun je inzicht krijgen in de toekomst van je relatie.

15 vragen

 1. Maakt je partner een beter mens van jou en doe jij hetzelfde voor je partner?
 2. Vinden jij en je partner het allebei prettig om gevoelens te delen, op elkaar te vertrouwen, aan elkaar gehecht te zijn en probeer je te voorkomen dat er zorgen zijn over dat de ander het uitmaakt?
 3. Accepteren jij en je partner elkaar voor wie je bent, zonder te proberen elkaar te veranderen?
 4. Als er meningsverschillen ontstaan, communiceren jij en je partner dan respectvol met elkaar en zonder minachting of negativiteit?
 5. Delen jij en je partner de besluitvorming, macht en invloed in de relatie?
 6. Is je partner jouw beste vriend en ben jij dat van je partner?
 7. Denken jij en je partner meer in termen van ‘wij’ en ‘ons’ in plaats van ‘jij’ en ‘ik’?
 8. Zouden jij en je partner elkaar de wachtwoorden van sociale media en bankrekeningen toevertrouwen?
 9. Hebben jij en je partner een goed beeld van elkaar – zonder een overdreven positieve kijk te hebben?
 10. Denken je goede vrienden, evenals die van je partner, dat je een relatie hebt die de tand des tijds zal doorstaan?
 11. Is je relatie vrij van rode vlaggen zoals bedrog, jaloezie en controlerend gedrag?
 12. Delen jij en je partner dezelfde waarden als het gaat om politiek, religie, het belang van het huwelijk, de kinderwens (of niet) en opvoeden?
 13. Zijn jij en je partner bereid om je eigen behoeften, verlangens en doelen voor elkaar op te offeren (zonder een deurmat te zijn)?
 14. Hebben jij en je partner allebei een aangename en emotioneel stabiele persoonlijkheid?
 15. Zijn jij en je partner seksueel op elkaar ingesteld?

Je testresultaat

Het doel van de vragen is niet om een score te krijgen. Dus of je nu 10 of 13 vragen met ‘ja’ hebt beantwoord: het maakt niet uit. Volgens Lewandowski zijn de vragen bedoeld als een rondleiding door wat de relatiewetenschap belangrijk vindt in relaties: de groene en rode vlaggen in relatie. En op basis van deze vragen kun je dus bepalen of je relatie daaraan voldoet.

Het beste antwoord op elke vraag is een snelle en zekere ‘ja’. Maar als je een vraag met een ‘nee’ beantwoordt, dan is het niet meteen een indicatie voor een toekomstloze relatie. Het is slechts een gebied dat meer aandacht of verbetering verdient. Niemand weet wat de toekomst voor ons in petto heeft, maar deze vragen kunnen je wel vertellen of jouw partner Hall of Fame-materiaal is… of juist niet.

999 vragen...

... aan je partner. Want wat is er nu leuker dan vragen over jezelf? Juist, vragen stellen aan iemand anders. Open vragen, ja/nee vragen en tweekeuzevragen in boekvorm: met 999 extra vragen voor de liefdesdetective om iemand het hemd van het lijf te vragen. Gegarandeerd stof tot nadenken met maar één échte regel. Wat die regel is?

Deel dit artikel
Geef je reactie