Onderzoek: ‘Intelligentie maakt mannen niet sexy of aantrekkelijker’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Intelligentie is sexy. Mannen die intelligent zijn, zijn een stuk sexyer dan mannen die minder intelligent zijn. Althans, dat is hoe iedereen erover denkt. Onderzoek onder 9.474 deelnemers uit 33 landen bevestigt dat ‘intelligentie’ hoog op de lijst staat met wenselijke partnereigenschappen, de eigenschappen die vrouwen én mannen graag zien in hun partner. Sterker nog, intelligentie is het op één na meest gewaardeerde kenmerk van een partner – alleen ‘aardig en begripvol’ scoort hoger.

Op basis van het onderzoek zou je zeggen dat iedereen in de rij staat voor de lokale nerd. Iedereen zou graag het leven delen met een knappe kop, een genie. En we zouden allemaal de voorkeur geven aan nerdy talk boven dirty talk. Maar we weten allemaal dat dat niet waar is. Mensen zijn leugenaars. Wat mensen zeggen is wat anders dan wat ze willen. Experimenten die niet afhankelijk zijn van wat de mensen zelf zeggen tonen dit keer op keer aan.

Onderzoeken tonen regelmatig aan dat fysieke aantrekkelijkheid buitengewoon belangrijk is. Hoe een gezicht eruit ziet is voor velen belangrijker dan de hersencapaciteit die erachter zit. Status – in de vorm van inkomen, opleiding en bekendheid – blijft vaak niet ver achter. Intelligentie… is alleen op papier sexy. In real-life situaties geven we de voorkeur aan andere eigenschappen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Is intelligentie wel of niet aantrekkelijk?

Het verschil tussen wat mensen zeggen in hypothetische situaties en wat ze werkelijk willen is de reden geweest om het ‘intelligentie is sexy’-fenomeen te onderzoeken. Vergroot intelligentie de aantrekkelijkheid van mannen voor vrouwen? Of doet het dat niet? In twee recente experimenten, die zijn gepubliceerd het tijdschrift Evolution and Human Behaviour, leggen onderzoekers het fenomeen onder de loep.

In het eerste onderzoek liet het onderzoeksteam 179 vrouwen de aantrekkelijkheid, humor en intelligentie van een groep mannen beoordelen. De centrale vraag: hoe aantrekkelijk zijn de mannen als een partner voor de korte of lange termijn? Voordat ze de mannen mochten beoordelen, kregen de vrouwen drie video’s te zien van de mannen waarin ze krantenkoppen lazen, mime deden en probeerden iemand anders aan het lachen te maken. Alle mannen in de video’s hadden vooraf een korte test van hun intelligentie voltooid.

In het tweede onderzoek mochten 763 deelnemers (397 vrouwen) meedoen aan een speeddating-evenement. De vrouwen hadden een korte gesprekje met twee tot vier potentiële dates waarna ze de mannen mochten beoordelen op hun aantrekkelijkheid, intelligentie en humor. En net als bij het eerste onderzoek hadden alle deelnemers van tevoren een intelligentietest voltooid.

Intelligentie is ‘minder aantrekkelijk’?

Beide onderzoeken lieten duidelijk zien dat mensen de intelligentie van een ander nauwkeurig kunnen inschatten. De vrouwen waren dus in staat om de werkelijke intelligentie van de mannen goed in te schatten. Maar het onderzoek was ook een eyeopener: de intelligentie van een man maakte hem niet aantrekkelijker als een partner. In het eerste onderzoek werden intelligente mannen zelfs als ‘minder aantrekkelijk’ beoordeeld.

Wat een man wel sexy maakt volgens het onderzoek? Fysiek aantrekkelijk en grappig zijn. Dit verhoogt de aantrekkelijkheid van een man enorm als hij beoordeeld wordt als partnermateriaal. Of in andere woorden: intelligentie maakt een man niet sexy, dat is het alleen als hij ook grappig en knap is.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie