Home Liefde Stellen die ‘wij’ en ‘ons’ gebruiken zijn gelukkiger in de liefde

Stellen die ‘wij’ en ‘ons’ gebruiken zijn gelukkiger in de liefde

1 minuten leestijd
0
liefde

Gebruik je vaker ‘ik’ in plaats van ‘wij’ terwijl je een relatie hebt? Dan kun je waarschijnlijk nog gelukkiger worden in de liefde dan je nu al bent. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië dat gepubliceerd is in het vakblad Social and Personal Relationships. In het onderzoek werd het verband onderzocht tussen meervoudige persoonlijke voornaamwoorden en gelukkig zijn in liefdesrelaties. Wat blijkt? De stellen die vaker ‘wij’ en ‘ons’ gebruiken zijn gelukkiger in de liefde.

Van zelfgericht naar relatiegericht

Als je als stel al voor een langere tijd bij elkaar bent dan is het niet vreemd dat je jezelf als een onderdeel van iets groters ziet. Je bent niet meer een afzonderlijk individueel maar onderdeel van een pakket van twee.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat ‘wij’-uitdrukkingen een indicator zijn van een sterke afhankelijkheid van elkaar; als een verschuiving van zelfgericht naar relatiegericht. Het nieuwe onderzoek bevestigt deze resultaten maar toont ook aan dat het gebruik van meervoudige persoonlijke voornaamwoorden de toekomstperspectieven van een relatie kan voorspellen.

Gunstig voor meerdere factoren

Het team, geleid door psycholoog Megan Robbins, analyseerde 30 onderzoeken met meer dan 5000 deelnemers. Van deze groep deelnemers was meer dan de helft getrouwd. De onderzoekers hielden rekening met vijf belangrijke factoren in de relaties: hoelang de koppels samen zijn geweest, hun gedrag binnen de relaties, de geestelijke gezondheid, fysieke gezondheid en hoe goed ze dagelijks voor zichzelf zorgen.

Na de analyse van de onderzoeken kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat “wij-praten” in alle categorieën gunstig bleek, voor zowel mannen als vrouwen, wat overeenkomt met gelukkiger zijn in de relatie. Praten over ‘ons’ en ‘we’ is niet alleen goed voor oudere stellen maar ook voor jongeren. Het kan helpen om een conflict op te lossen maar het is zelfs goed als je partner niet fysiek in de buurt is.

Het blijft de vraag of stellen die gelukkig zijn meer geneigd zijn om de ‘wij’-vorm te spreken of dat het praten over ‘ons’ gelukkiger maakt. Volgens onderzoeker Robbins is het waarschijnlijk beide, zo meldt ScienceDaily. “Door jezelf of een partner deze woorden te horen zeggen kan de manier van denken veranderen. Het kan ervoor zorgen dat je als stel onderling meer afhankelijk van elkaar wordt, wat zou kunnen leiden tot een gezondere relatie.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Bekijk zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Online dating vervangt hulp van vrienden bij vinden partner’

Het is geen verrassing: online dating wordt steeds meer de go-to matchmaker voor het vinde…