Stellen die ‘wij’ en ‘ons’ gebruiken zijn gelukkiger in de liefde

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Gebruik je vaker ‘ik’ in plaats van ‘wij’ terwijl je een relatie hebt? Dan kun je waarschijnlijk nog gelukkiger worden in de liefde dan je nu al bent. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië dat gepubliceerd is in het vakblad Social and Personal Relationships. In het onderzoek werd het verband onderzocht tussen meervoudige persoonlijke voornaamwoorden en gelukkig zijn in liefdesrelaties. Wat blijkt? De stellen die vaker ‘wij’ en ‘ons’ gebruiken zijn gelukkiger in de liefde.

Van zelfgericht naar relatiegericht

Als je als stel al voor een langere tijd bij elkaar bent dan is het niet vreemd dat je jezelf als een onderdeel van iets groters ziet. Je bent niet meer een afzonderlijk individueel maar onderdeel van een pakket van twee.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat ‘wij’-uitdrukkingen een indicator zijn van een sterke afhankelijkheid van elkaar; als een verschuiving van zelfgericht naar relatiegericht. Het nieuwe onderzoek bevestigt deze resultaten maar toont ook aan dat het gebruik van meervoudige persoonlijke voornaamwoorden de toekomstperspectieven van een relatie kan voorspellen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Gunstig voor meerdere factoren

Het team, geleid door psycholoog Megan Robbins, analyseerde 30 onderzoeken met meer dan 5000 deelnemers. Van deze groep deelnemers was meer dan de helft getrouwd. De onderzoekers hielden rekening met vijf belangrijke factoren in de relaties: hoelang de koppels samen zijn geweest, hun gedrag binnen de relaties, de geestelijke gezondheid, fysieke gezondheid en hoe goed ze dagelijks voor zichzelf zorgen.

Na de analyse van de onderzoeken kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat “wij-praten” in alle categorieën gunstig bleek, voor zowel mannen als vrouwen, wat overeenkomt met gelukkiger zijn in de relatie. Praten over ‘ons’ en ‘we’ is niet alleen goed voor oudere stellen maar ook voor jongeren. Het kan helpen om een conflict op te lossen maar het is zelfs goed als je partner niet fysiek in de buurt is.

Het blijft de vraag of stellen die gelukkig zijn meer geneigd zijn om de ‘wij’-vorm te spreken of dat het praten over ‘ons’ gelukkiger maakt. Volgens onderzoeker Robbins is het waarschijnlijk beide, zo meldt ScienceDaily. “Door jezelf of een partner deze woorden te horen zeggen kan de manier van denken veranderen. Het kan ervoor zorgen dat je als stel onderling meer afhankelijk van elkaar wordt, wat zou kunnen leiden tot een gezondere relatie.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie