Sending nudes: 9 dingen om aan te denken

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

Stel je voor: je bent flirterig aan het appen met iemand. Plotseling neemt de uitwisseling van berichten een stoute wending wanneer je een sexy foto krijgt toegestuurd. Je kijkt naar je telefoon en overweegt om een foto van jezelf terug te sturen: een nude. Je weet dat het risico’s met zich meebrengt, maar de spanning en opwinding van het delen van een intieme foto is te verleidelijk om te weerstaan.

Je schiet snel een paar foto’s en bladert door ze heen om de beste te kiezen. Zodra je er een hebt gevonden die je leuk vindt, verstuur je hem met een snelle tik op het scherm. Een paar minuten gaan voorbij en je voelt je hartslag versnellen als je eindelijk een notificatie krijgt. Je opent het bericht met trillende vingers, maar je voelt een opluchting als je leest dat je er ‘Sexy ’ uitziet. Maar dan beginnen meteen de zorgen en vragen te komen: wat als ze de foto doorsturen naar anderen? Wat als het in verkeerde handen valt? Wat… als?

Wat zijn nudes?

Je hebt vast weleens de term ‘nudes’ gehoord of gelezen. Voor de niet-ingewijden, een nude is een foto van iemand die geen kleding draagt. Vaak worden deze foto’s door de afgebeelde persoon zelf gemaakt (selfie) en via een app of sociale media verstuurd naar een ander. Degene die de foto maakt staat volledig naakt of halfnaakt op de foto. In het kort, nudes zijn naaktfoto’s van mensen.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

9 dingen waaraan je moet denken

Volgens onderzoek is sending nudes vrij normaal. Zowel onder jongeren als onder volwassenen. De cijfers over hoeveel jongeren aan eraan doen variëren enorm. Sommige onderzoeken zeggen rond de 25 procent, maar de meeste onderzoeken zeggen dat het er veel meer zijn. En dat terwijl het samengaat met een aantal gevaren. Daarom is het belangrijk om over bepaald dingen na te denken, vóórdat je die nude verstuurt.

1. Je hebt toestemming nodig

Consent, toestemming: het is nodig om nudes te versturen, want niemand wil een dader of slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voordat je eraan denkt om naaktfoto’s te delen, moet je er daarom voor zorgen dat de ontvanger toestemming heeft gegeven om zulke beelden te ontvangen.

2. Kun je de ander vertrouwen

Het delen van naaktfoto’s vraagt om vertrouwen tussen jou en de ander. Kun jij de ander erop vertrouwen dat de ander vertrouwelijk met je foto’s omgaat? Je moet er zeker van zijn dat de ontvanger betrouwbaar en respectvol is. En vooral dat deze geen foto’s zal delen zonder jouw toestemming – ook als jullie elkaar later niet meer spreken.

3. Beveilig je accounts

Zorg ervoor dat de app of het platform dat je gebruikt om de foto’s te delen, veilig en versleuteld is. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van openbare wifinetwerken en zorg ervoor dat je smartphone en accounts goed beveiligd zijn. Daarmee voorkom je dat kwaadwillenden toegang krijgen tot je accounts (cloud) die mogelijk een back-up van je foto’s hebben.

4. Zorg dat je niet herkenbaar bent

Deel geen foto’s waarop je gezicht, lichaamskenmerken of andere identificerende informatie zichtbaar is. Denk aan foto’s waarop je unieke tattoo te zien is of waarop je duidelijk herkenbaar in beeld bent.

5. Wat betekent het voor jou?

Denk ook aan wat het delen van naaktfoto’s voor jou betekent. Ben je op zoek naar meer intimiteit met de ontvanger, of is het gewoon voor de lol? Wees je bewust van je eigen emoties en zorg ervoor dat je geen dingen doet waar je later spijt van krijgt.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

6. Doe het met respect

Vraag niet steeds om nudes als de ander deze niet wil delen. Maar stuur ook zelf geen nudes als de ander er niet om heeft gevraagd. Oftewel: behandel elkaar met respect en houd rekening met elkaars grenzen.

7. Ze kunnen bewaard worden

Sta erbij stil dat de beelden opgeslagen en voor langere tijd bewaard kunnen worden. Als je niet wilt dat de afbeeldingen in de toekomst tegen je worden gebruikt, zorg er dan voor dat ze niet te herleiden zijn naar jou.

9. Nudes kunnen gevolgen hebben

Bedenk je goed dat de nudes die je deelt in de toekomst gevolgen kunnen hebben. Bijvoorbeeld voor je carrière, als je naaktbeelden op het internet verschijnen met je volledige naam erbij. Maar ook voor toekomstige relaties en andere contacten: houd er daarom rekening mee dat iedere foto of video gedeeld kan worden.

7 gevaren van sending nudes

Naaktbeelden versturen gaat samen met een aantal risico’s en gevaren. Waar je dan aan moet denken?

1. Je kunt gechanteerd worden

Wanneer je naaktfoto’s of -video’s deelt met anderen, loop je het risico dat de ander je er later mee kan chanteren. Ze kunnen dreigen de beelden openbaar te maken of te verspreiden naar anderen, tenzij je geld betaalt of iets doet wat je eigenlijk niet wilt doen. Je bent kwetsbaar als je op deze manier wordt gechanteerd, omdat je niet wilt dat het wordt verspreid.

2. De beelden kunnen verspreid worden

Om hierop door te gaan, kan het delen van naaktfoto’s of -video’s leiden tot ongewenste verspreiding, vooral op internet. Zelfs als je denkt dat je ze veilig deelt met slechts één persoon, kan deze zonder jouw medeweten doorsturen naar anderen of op social media delen. Wat als je foto’s of video’s in de verkeerde handen terechtkomen? Wat als daardoor schade wordt toegebracht aan je reputatie, relaties en carrière?

4. Het kan juridische gevolgen hebben

Als je zelf zonder toestemming naaktfoto’s of -video’s deelt van iemand anders, dan is dat illegaal. Het kan zelfs leiden tot juridische gevolgen, zoals boetes of gevangenisstraf. Ook als de beelden vrijwillig met je zijn gedeeld, kan het verspreiden ervan – zonder toestemming van de afgebeelde persoon – strafbaar zijn. Zoals je begrijpt, kan dit ernstige consequenties hebben.

5. Je kunt gepest worden

Hoe zou jij het vinden als iedereen in je omgeving de naaktbeelden van jou gezien zou hebben? Als je nudes rondgaan in groepsapps, dan is dit een mogelijk gevolg. En als iedereen ze heeft gezien, kan dat ook leiden tot pesten en intimidatie. De beelden die je in een opwelling naar iemand verstuurde, kunnen tegen je worden gebruikt om je te vernederen, te pesten of te bedreigen.

6. Impact op de toekomst

Naaktfoto’s en -video’s die je vandaag met iemand deelt kunnen tot vele jaren later nog een negatieve invloed hebben op je leven. Denk aan je toekomstige relaties en zelfs op je carrière. Als de beelden online worden verspreid, kunnen potentiële partners, werkgevers en anderen de beelden vinden. Welke indruk denk je dat ze krijgen van jou als ze deze beelden zien? Laten we zeggen dat het je kans op een baan niet vergroot.

7. Ze kunnen leiden tot persoonlijk leed

Tot slot kan het delen van nudes een grote impact hebben op je psychische gezondheid. En dat is misschien nog wel het grootste leed. Het kan je onzeker maken over je lichaam, je zelfvertrouwen ruineren en je gevoel van eigenwaarde aantasten. Je kunt je gaan schamen voor wat je hebt gedaan, spijt krijgen en vernederd voelen. Daarom is het belangrijk om bij elke nude de risico’s af te wegen, vóórdat je de naaktfoto of -video’s deelt. En onthoud: je bent meer waard dan alleen je lichaam.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie