Seksuele toestemming: 36 voorbeelden die consent uitleggen

Redactie
Door Redactie
10 minuten leestijd

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: nog dagelijks hebben mannen en vrouwen ermee te maken, zo bewijzen de recente onthullingen. Keer op keer lijken mensen met een machtspositie zich schuldig te maken aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarom ligt het nu onder een vergrootglas. Wat mag wel en wat niet? Hoe ver mag je gaan op een date? Zonder dat je grenzen overschrijdt of dat het misschien zelfs strafbaar is?

De meningen zijn verdeeld en de grens tussen wat wel en niet grensoverschrijdend gedrag is lijkt steeds vager te worden. Dat er een groot gat zit tussen wat er in de wet is vastgelegd en wat er gebeurt in de maatschappij, helpt bovendien niet mee. Nu weten we inmiddels allemaal dat een ongewenste dickpic niet oké is. En ook weten we dat we geen seks mogen hebben met iemand die dat niet wil. Maar alles wat daartussen zit?

Seksuele toestemming

Seksuele toestemming is een van de kenmerken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het wordt vaak gezien als een grijs gebied, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Het is ook niet moeilijk om te begrijpen. Toestemming, ook wel consent genoemd, is een simpel concept. Toestemming laat iemand weten dat seks gewenst is. Als er geen toestemming is, dan is het ongewenst en binnenkort zelfs strafbaar.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Als iemand duidelijk ‘nee’ zegt of gebaren maakt dat je moet opzouten, dan weet je dat er geen toestemming is. Het is tegen de wil van de ander. Maar ‘nee’ wordt niet altijd uitgesproken als een ‘nee’ en niet iedereen maakt het duidelijk als het tegen de wil is. We leggen toestemming daarom uit aan de hand van 36 voorbeelden.

Geen toestemming

Toestemming hebben is niet de standaard – in welke situatie dan ook. Seksuele toestemming moet je krijgen. Als je dat niet krijgt, is er geen toestemming.

1. ‘Nee’

Een ‘nee’ is een nee. Het is geen codetaal voor ‘ja’. Het betekent dat je geen toestemming hebt. Het is ook geen uitnodiging om toch een ‘ja’ uit te lokken, blijf dus niet doorvragen. Als de ander ‘nee’ zegt, dan is het een nee.

2. ‘Hmmm… nah’

Een korte aarzeling maakt een ‘nee’ nog geen ‘ja’. Het is misschien wat minder overtuigend dan een krachtige nee, maar het betekent nog steeds nee.

3. ‘Vandaag niet’

Misschien heb je al vaker seks gehad met de ander of misschien wacht je al weken op het signaal: ‘vandaag niet’ betekent niet vandaag. En niet alleen vandaag, ook morgen en de dagen erna. ‘Vandaag niet’ geeft je geen toestemming voor de dagen die volgen.

4. ‘Niet echt zin’

Geen zin betekent geen toestemming. Het is geen reden om iemand te overtuigen van de gezondheidsvoordelen van seks. ‘Niet echt zin’ betekent, je raadt het al, nee.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

5. ‘Nu liever niet’

Toestemming kan gegeven en ingetrokken worden. ‘Nu liever niet’ is een uitdrukking waarin de toestemming wordt ingetrokken. Het betekent ‘nee’ voor nu. Tenzij er later alsnog toestemming volgt blijft het een nee.

6. ‘Stop’

Hoe opgewonden je ook bent: stop betekent stoppen. Het is een acute vorm van toestemming intrekken. Het kan een pauze zijn of een beëindiging van waar je ook mee bezig bent. Het ontneemt je de toestemming om verder te gaan.

7. ‘Ik wil het niet’

Als iemand ‘Ik wil het niet’ tegen je zegt, dan kan het nauwelijks duidelijker worden. Je hebt geen toestemming.

8. ‘……………’

Geen ‘nee’ betekent nog geen ‘ja’. Een stilte betekent geen toestemming. Het is niet moeilijk om te begrijpen: als de ander zich niet helder uitspreekt, moet je ervan uitgaan dat er geen toestemming is.

9. ‘?’

Elke vraag die je krijgt is geen verkapte vorm van een ‘ja’. Het is geen toestemming. Een twijfelende houding of vragen stellen is een signaal dat het ongewenst is.

Wel toestemming

Toestemming moet duidelijk en vrijwillig worden gecommuniceerd. Vooral de mondelinge en bevestigende vorm van toestemming helpt om elkaars grenzen te begrijpen en te respecteren.

10. ‘Ja’

Van alle woorden die je wél wilt horen is ‘ja’ de eerste. Het is immers het tegenovergestelde van nee. En als iemand ‘ja’ zegt, dan is het gewenst. Is dan ineens alles toegelaten? Nee, dat is het niet. Ook dan dien je je te houden aan de grenzen van de ander.

11. ‘Zeker’

Nog beter, want deze enthousiaste ‘ja’ geeft je toestemming.

12. ‘Natuurlijk’

Geen twijfel over mogelijk, de ander heeft er zin in.

13. ‘Het voelt goed wat je…’

Een goed gevoel, dat willen we allemaal hebben. Het is een teken dat er geen grenzen worden overschreden. Het betekent toestemming om te doen wat je aan het doen bent.

14. ‘Kan niet wachten’

Als ‘Kan niet wachten’ op een voorstel volgt, dan is het duidelijk: je hebt toestemming.

15. ‘Ik wil seks met je’

Hoe duidelijk wil je het hebben? Van alle voorbeelden van toestemming is dit wellicht wel de beste manier om aan te geven dat seks gewenst is.

Dingen om te onthouden

Er hoeft geen sprake van geweld te zijn om seksueel grensoverschrijdend gedrag te vertonen. Zoals de recente media-aandacht heeft aangetoond, komt seksueel grensoverschrijdend gedrag op verschillende manieren voor. Van ongewenste seksuele opmerkingen op de werkvloer tot seksuele toespelingen op datingapps: ze gebeuren zonder toestemming van de ander.

16. Geen seks als iemand een variatie van ‘nee’ zegt

Begrepen? Als de eerste voorbeelden nog niet duidelijk genoeg zijn: elke vorm van ‘nee’ betekent dat je geen toestemming hebt.

17. Geen seks als iemand geen variatie van ‘ja’ zegt

Toestemming moet gegeven worden. En dat kan alleen als er ‘ja’ of een variatie ervan wordt gecommuniceerd.

18. Geen seks met iemand die niet reageert

Geen reactie op je voorstel? Een stilte? Vat het op als geen toestemming.

19. Geen ‘ja’ wordt geen ‘ja’

Als de ander ‘nee’ zegt, ga er dan vanuit dat het geen ‘ja’ wordt. Want als je dat wel doet, dan val je de ander lastig.

20. Toestemming geven kan ook non-verbaal

Met je hoofd knikken, jaknikken, een duim omhoog en iemand dichterbij trekken zijn ook voorbeelden van toestemming. Het is daarbij wel belangrijk om te onthouden dat lichaamstaal voor iedereen anders is en dat het lastig kan zijn om alleen op non-verbale signalen te vertrouwen.

21. Toestemming geldt niet voor altijd

Heb je al eerder seks gehad met de ander? Dan heb je geen toestemming voor andere keren. Het is geen oneindig recht om seks met de ander te hebben. Toestemming is tijdelijk en situatiegebonden.

22. Twijfel betekent geen toestemming

Een twijfelende of wisselende houding? Als de ander onzeker is of het gewenst is, vat het dan op als geen toestemming. Voor twijfelgevallen geldt straks een onderzoeksplicht.

23. Onder invloed is geen toestemming

Dat de ander onder invloed is, geeft je geen toestemming om te doen wat je wilt doen. Neem nooit het risico, want als iemand onder invloed is maak je misbruik van de situatie.

24. Kleding geeft geen toestemming

Wat iemand draagt en hoeveel bloot de outfit ook laat zien, het geeft je geen toestemming. Het is geen uitnodiging om seksueel benaderd te worden. Zelfs als iemand naakt voor je staat, heb je nog geen toestemming voor een seksuele handeling.

Voorbeelden toestemming vragen

Het is niet het meest sexy onderdeel van seks, maar toestemming vragen is nodig wanneer het niet duidelijk wordt gegeven. Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe je toestemming kunt vragen:

 1. “Als je wilt dat ik niet verderga, zeg het dan tegen mij.”
 2. “Vind je het goed dat ik….?”
 3. “Is dit oké?”
 4. “Ik wil dat dit goed voor je voelt. Waar hou je van?”
 5. “Ik zou graag …………… doen. Zou je daar zin in hebben?”
 6. “Voelt …………… goed voor je?”
 7. “Als het niet goed voor je voelt, laat het mij dan weten.”
 8. “Mag ik…?”
 9. “Wat zou je nu willen doen?”
 10. “Hoe vind je het om…?”
 11. “Ik wil …………… met je. Jij?”
 12. “Wat wil je doen of proberen?”

Er zijn veel manieren om toestemming te vragen en te geven, dus gebruik je eigen variant of een zin die bij het moment en de situatie past. En altijd geldt: als je het niet zeker weet, ga er dan vanuit dat je geen toestemming hebt.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie