Seks is gezond: 10 gezondheidsvoordelen voor je lichaam

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Seks is niet alleen vermakelijk en smakelijk, het is ook van groot belang voor een liefdevolle relatie. Als je seksleven niet goed is, is de kans ook groot dat je relatie niet geweldig is. Je doet het om je gevoelens te uiten, intiem met elkaar te zijn en elkaar op andere vlakken beter te leren kennen. Maar seks is niet alleen goed voor je relatie, maar ook voor je gezondheid.

Geen seks is ongezond?

Uit een onderzoek van Anglia Ruskin University is gebleken dat een gebrek aan seks slecht is voor de gezondheid. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 5700 mannen en vrouwen boven de 50 jaar. Het bleek dat bij mannen die minder seks hadden, het risico op een ernstige ziekte met maar liefst 67% steeg. Bij vrouwen werd geen significante toename gezien, maar wel werd geconstateerd dat vrouwen ruim 60% meer kans hebben om onwel te worden.1

Verder bleek uit deze studie dat de kans om gediagnosticeerd te worden met kanker of een andere langdurige ziekte werd verhoogd. Daardoor geven experts aan dat het mensen ook op middelbare leeftijd moeten proberen de passie te behouden, aangezien het een groot aantal gezondheidsvoordelen heeft.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Er zijn een aantal voor de hand liggende voordelen, zoals meer gelukshormonen, maar daarnaast zijn er nog tal van andere voordelen van seks. Dit zijn 10 belangrijke gezondheidsvoordelen, die door wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond.

1. Het versterkt je immuunsysteem

Een eerste belangrijke voordeel van het hebben van seks, is dat het je immuunsysteem verbetert. Er blijkt een connectie te zijn tussen de hoeveelheid seks die je hebt en hoe sterk je immuunsysteem is. De wetenschappers van de Wilkes University of Pennsylvania hebben onderzoek gedaan naar deze link.2

Uit hun onderzoek bleek dat mensen die regelmatig seks hebben, zo’n één tot twee keer per week, een hoger gehalte aan Immunoglobuline A hebben. Dit is een antistof, die werkzaam is in het menselijk immuunsysteem. Immunoglobuline beschermt je tegen bacteriën en virussen.

Dit wil echter niet per se zeggen dat meer seks, meer bescherming biedt. Uit hetzelfde onderzoek bleek namelijk ook dat mensen die meer dan drie keer seks per week houden, juist een lagere hoeveelheid van deze antistof hadden.

2. Het werkt stressverlagend

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat seks de stress reduceert. Onder andere het onderzoek uit Schotland heeft hiernaar gekeken. Er werd aan zo’n 50 personen gevraagd om een dagboek bij te houden met hun seksuele activiteiten. Daarna werden ze blootgesteld aan een aantal stressvolle situaties, zoals een rekentest of een presentatie geven voor meerdere mensen.

Uit het onderzoek bleek dat de mensen met de minste seksuele activiteit de hoogste toename in bloeddruk hadden. Ook hadden ze meer stressgevoelens. De personen die regelmatig seks hadden, vertoonden juist de laagste toename in bloeddruk. Hieruit wordt dus gesuggereerd dat seks stressverlagend werkt.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Een ander onderzoek uit 2009 keek naar de theorie van affectie-uitwisseling. Hieruit bleek dat het tonen van affectie, waaronder dus zoenen of seks, je tegen fysiologische effecten van stress beschermt. Er zou een direct verband zijn aangetoond tussen het tonen van affectie en het verlagen van het stresshormoon cortisol.3

3. Het verzacht pijn

Er komen tal van hormonen vrij tijdens zo’n spannende avond in de slaapkamer. Een van deze hormonen is oxytocine. Dit hormoon wordt ook wel het ‘knuffelhormoon‘ genoemd en zorgt voor een gevoel van verbondenheid en vertrouwen. Het hormoon kan daarna een ander hormoon stimuleren: endorfine. Dit stofje staat ook wel bekend als het gelukshormoon en werkt als een natuurlijke pijnstiller. Als je dus last hebt van buikpijn, spierpijn of hoofdpijn, kan seks voor verlichting van deze klachten zorgen.

4. Het helpt vrouwen tegen incontinentie

Bovenstaand onderzoek werd dus uitgevoerd voor mannen, maar er zijn ook onderzoeken die juist gericht zijn op vrouwen. Door seks trainen vrouwen namelijk hun bekkenbodemspieren. Als deze spieren verslappen kan dit leiden tot urineverlies. Dit komt doordat deze spieren de blaas op zijn plaats houden. Door het trainen van de bekkenbodemspieren wordt het risico op incontinentie verlaagd.

5. Het verbetert de conditie van hart en bloedvaten bij mannen

Net als bij sporten, stroomt er tijdens seksuele activiteit veel bloed door de vaten en versnelt de hartslag. Dit is goed voor hart en bloedvaten en verlaagt hierdoor het risico op het krijgen van een hartaanval. Volgens Engelse onderzoekers bleek namelijk dat het een hartaanvallen minder voorkwamen bij mannen die regelmatig seks hadden.4

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 914 mannen die meer dan twintig jaar werden gevolgd zodat de langetermijnresultaten konden worden bekeken. Het risico op een hartaanval vermindert met de helft bij twee keer seks per week, vergeleken met mannen die slechts één keer per maand seks hebben.

6. Het vermindert de kans op prostaatkanker

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de connectie tussen ejaculatie, ook wel zaadlozing genoemd, en de kans op prostaatkanker. Een van deze onderzoeken keek naar mannen in hun twintiger jaren. Het Australische onderzoek vond dat mannen die wekelijks vijf of meer ejaculaties hadden, de kans op het krijgen van prostaatkanker met ongeveer 30% vermindert.5

Een ander onderzoek focuste op oudere mannen. Hieruit bleek dat mannen die regelmatig ejaculeerden ook een kleinere kans hadden op deze vorm van kanker. Oudere mannen die 21 keer of meer ejaculeerden per maand hadden minder kans op prostaatkanker dan mannen met slechts 4 tot 7 ejaculaties per maand.

7. Meer feel-good hormonen

Door te zoenen en seks te hebben wordt het beloningssysteem van de hersenen geactiveerd. Hierbij komen verschillende neurotransmitters vrij, waaronder oxytocine en vasopressine. Deze spelen beide een rol in het vormen van een band met iemand anders. Hierdoor kun je je liefdespartner dus beter leren kennen en een nog diepere band creëren.

Een ander voordeel van oxytocine is dat het helpt bij in slaap vallen. Heb je moeite met in slaap komen, dan kan seks hierbij helpen. Oxytocine heeft een rustgevende werking, waardoor je makkelijker wegdoezelt. Goed slapen heeft vervolgens weer allerlei andere gezondheidsvoordelen. Daarnaast komt ook het hormoon dopamine vrij, wat je gemoedstoestand verbetert.

8. Je verbrandt calorieën

Seks is dus voor veel dingen goed. Daarnaast kun je er ook aardig wat calorieën mee verbranden. Maar je zult wel even bezig moeten zijn om een uurtje in de sportschool over te kunnen slaan. Gemiddeld zul je zo’n 100 calorieën verbranden met half uur: toch mooi meegenomen. En omdat het verbranden van calorieën overgewicht tegengaat, leidt het hogere calorieverbruik weer tot een gezonder lichaam.

9. Je krijgt een mooie huid

Een ander voordeel van seks is dat je er als vrouw aantrekkelijker door kunt worden. Tijdens seks produceert een vrouw namelijk zweet en het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat je poriën worden gereinigd, waardoor je een mooiere huid krijgt. Daarnaast wordt je haar glanzender en maak je het stofje feromoon aan. Dit is een geurhormoon; een stofje dat de aantrekkingskracht op anderen vergroot.

10. Seks houdt je scherp

Seks is niet alleen voordelig voor je fysieke gezondheid, maar ook zeker voor je hersenfuncties en mentale gezondheid. Bij een onderzoek van de Britse Universiteit van Coventry werd onderzoek gedaan naar de link tussen hersenfuncties en de hoeveelheid seks.6

Een groep deelnemers moest een test doen, waaronder voor de mondelinge vaardigheden, gezichtsvermogen en het geheugen. Hieruit bleek dat mensen met een actief seksleven een stuk hoger scoorden op het gebied van mondelinge vaardigheden en gezichtsvermogen.

Uit een ander onderzoek blijkt dat ouderen die seksueel actief zijn een stuk hoger scoren op cognitieve tests. Het blijkt dus dat seks niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook zeker voor je hersenen.

Seks belangrijk voor de gezondheid

Uit bovenstaande redenen blijkt dus dat seks goed is voor je gezondheid. Uit een onderzoek van de wereldberoemde Harvard Universiteit in Amerika is dit ook gebleken. Er werd hier in een onderzoek naar seks bewezen dat het goed is voor je algehele gezondheid. Het brengt onder andere je metabolisme op gang en geeft je immuunsysteem een boost.

Verder verlaagt het dus onder andere de kans op hart- en vaatziekten en wordt de kans op prostaatkanker bij mannen en incontinentie bij vrouwen verminderd. Seks hebben bevordert onze gezondheid dus enorm. Genoeg redenen dus om vanavond even met je partner onder de lakens te duiken.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie