Dit speelse type heeft meer lange én meer korte relaties

Redactie
Door Redactie
4 minuten leestijd

Als jij je ooit hebt afgevraagd hoe het kan dat sommige mensen de ene na de andere relatie hebben, dan ben je niet de enige. Natuurlijk, er zijn bepaalde kenmerken die voor de hand liggen, zoals de fysieke aantrekkelijkheid en een vlotte babbel. Maar daarmee zouden we veel andere eigenschappen negeren, die misschien wel belangrijker kunnen zijn. Een van die eigenschappen is speelsheid, zo suggereert nieuw onderzoek van de University of São Paulo.

Wetenschappelijk onderzoek heeft eerder aangetoond dat speelsheid een aantrekkelijke eigenschap is. Althans, het wordt gezien als een signaal van aantrekkelijke eigenschappen. Een beetje gek doen, ondeugend zijn, plagen en teasen, fantasie hebben, nieuwe dingen willen ervaren: het zijn allemaal kenmerken van speelsheid.

Volgens de wetenschap kan het er bij mannen op wijzen dat ze niet agressief zijn richting vrouwen en bij vrouwen duidt het op jeugdigheid en vruchtbaarheid – evolutionair gezien twee belangrijke eigenschappen. Het is dus al bewezen dat speelsheid een eigenschap is die zowel mannen als vrouwen graag zien in een potentiële partner. Onderzoekers van de Braziliaanse universiteit wilden echter ook weten of mensen met speelse persoonlijkheden ook meer partners hebben gehad.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hebben speelse types meer partners?

In hun onderzoek gingen Yago Luksevicius de Moraes en zijn collega’s van de University of São Paulo op pad om te testen of dit echt zo is. Staat speelsheid bij volwassenen in verband met het aantal relaties die zij hebben gehad?

De onderzoekers lieten 1.191 Braziliaanse volwassenen een vragenlijst invullen met vragen over hoeveel kortetermijnrelaties en hoeveel langetermijnrelaties ze in hun leven hebben gehad. En daarnaast mochten ze ook aangeven hoe speels ze zijn, op basis van een speelsheid-schaal (ja, deze bestaat echt):

  1. Speelsheid gericht op anderen: genieten van het ‘spelen’ met anderen en het gebruik van speelsheid om sociale relaties interessanter te maken.
  2. Luchtige speelsheid: het leven als een spel zien en niet al te veel zorgen te maken over de toekomst.
  3. Intellectuele speelsheid: genieten van het spelen met ideeën en het oplossen van problemen.
  4. Ongewone speelsheid: plezier vinden in vreemde situaties en het gemakkelijk vinden om zichzelf en/of anderen te amuseren in alledaagse interacties.

De onderzoekers ontdekten dat mannen die hoog scoren op ‘speelsheid gericht op anderen’ het meest succesvol zijn in het aangaan van nieuwe relaties. Zij hebben over het algemeen een groter aantal partners gehad – zowel meer lange als korte relaties. Aan de andere kant hadden vrouwen die hoger scoorden op ‘ongewone speelsheid’ een groter aantal kortetermijnpartners.

Onderdeel van een strategie

Op basis van de resultaten zegt Morae tegen PsyPost dat ‘speelsheid erg complex is en in verschillende soorten kan worden onderverdeeld’. Het suggereert wel dat speelsheid door beide geslachten wordt gebruikt om meer en betere partners te krijgen, alleen op een iets andere manier.

Als je van jezelf niet veel speelsheid in je hebt, dan hebben de onderzoekers wel goed nieuws. Zij komen namelijk niet alleen tot de conclusie dat speelse types meer partners hebben, maar ook dat speelsheid gebruikt kan worden als onderdeel van een strategie om een partner te vinden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie