Stellen die elkaar roasten en plagen hebben betere relaties, zegt onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Als mensen hebben we nooit dezelfde wensen. Zo zoeken we verschillende dingen in een relatie en ook zien we graag dat een partner de eigenschappen heeft die we graag in een partner zien. Terwijl sommigen intelligentie aantrekkelijk vinden, zoeken anderen een partner met een zorgzame persoonlijkheid. Maar wat de meeste mensen gemeen hebben is dat ze iemand zoeken die een goed gevoel voor humor heeft.

Humor speelt een belangrijke rol in romantische relaties en dat is de reden waarom onderzoekers er meer over wilden weten. In het bijzonder wilden ze weten wat het voor een relatie betekent als twee partners elkaar plagen, teasen en roasten. Is het goed voor de relatie? Slecht? Of maakt het niet uit?

Plagen, teasen en roasten

Het antwoord is dat het wel degelijk uitmaakt voor de relatie. Hoe goed je omgaat met een partner die je uitlacht zou zelfs een goede indicatie zijn van hoe tevreden je bent met de relatie. Dat blijkt uit onderzoek door psychologen van de Martin Luther University Halle-Wittenberg dat is gepubliceerd in het vakblad Journal of Research in Personality.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

“Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat mensen een partner zoeken met een gevoel voor humor en die van lachen houdt”, zegt psycholoog dr. René Proyer van de Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU). Over het algemeen willen mensen kunnen lachen in hun relatie en ze zoeken een partner om wie ze kunnen lachen.

Om erachter te komen welk effect lachen heeft in een relatie, besloten de psychologen 154 stellen te interviewen. Ze wilden vooral weten hoe tevreden de stellen met hun relatie waren, met hun seksleven en of ze vaak ruzie hadden. Maar waar het vooral ging is dat ze ook wilden weten hoe de stellen ermee omgaan als ze uitgelachen worden door hun partner en of ze zelf graag hun partner uitlachen.

Wanneer het goed is voor de relatie

De vrouwen aan het onderzoek die zeiden dat ze het prettig vonden om uitgelachen te worden, of die anderen vaak uitlokten om om hen te lachen, waren over het algemeen ‘meer tevreden met hun relatie en voelden zich meer aangetrokken tot hun partner’. Deze deelnemers waren over het algemeen ook even tevreden met hun seksleven als hun partner.

Aan de andere kant bleken de vrouwen die bang waren om uitgelachen te worden minder tevreden te zijn met hun relatie. Zij gaven ook aan minder vertrouwen te hebben in hun partner. Dit heeft ook gevolgen voor de partner: mannen zeiden vaker dat ze niet echt tevreden waren met hun seksleven als hun partner bang was om uitgelachen te worden.

Een partner roasten kent echter een grens. Dat is wanneer het plagen te ver gaat en het nasty wordt. Degenen die aangaven het leuk te vinden om anderen te bespotten, bleken meer ruzie te maken met hun partners. Kortom: plagen mag, maar bespotten niet.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie