15 datingtips voor 2022, dit zeggen de experts

Michael Slender
Door Michael Slender
9 minuten leestijd

Ooit was online daten een gênante bezigheid. Niemand wilde een van die eenzame zielen zijn die ‘online’ op zoek ging naar een relatie. Maar toch deden sommige singles dat wel – meestal in het geheim en zonder medeweten van hun omgeving. Het was een nieuwe ervaring waar niemand echt klaar voor was, zo onbekend was het om via de digitale route liefde te vinden. Tegenwoordig is dat wel anders.

We swipen erop los, beoordelen profiel na profiel op basis van een vlugge eerste indruk en kunnen in potentie elke week een eerste date hebben. Maar ondanks het potentieel van online daten en de gigantische aantallen singles is het nu – zo’n 25 jaar na de introductie van de eerste datingsites – waarschijnlijk gecompliceerder dan het ooit is geweest.

Iedereen die een datingapp installeert denkt het systeem wel even te kraken. Maar na enkele dagen verandert dat al snel als blijkt dat het nog taaier is dan een biefstuk die droog uit de pan komt. Ondanks de teleurstellende ervaringen en mislukte pogingen hoeft daten echter niet verschrikkelijk te zijn. Hoewel je niet verliefd zult worden op iedereen met wie je een drankje doet, kun je in ieder geval wat meer plezier hebben in het proces.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

15 datingtips voor 2022

In aanloop naar het nieuwe jaar hebben data-analisten, relatie-experts en gedragspsychologen van verschillende datingapps hun voorspellingen bekendgemaakt. We hebben de datingtips van al deze experts verzameld om jouw datingleven in 2022 een upgrade te geven. Begin 2022 fris en optimistisch met deze 15 datingtips van de experts, compleet met adviezen gebaseerd op recente data.

1. Geef mensen geen reden om je weg te swipen

Profielen met ‘veeg naar links als je niet…’ en ‘like mij niet als…’ krijgen minder berichten, gesprekken en contactverzoeken dan degenen die dat niet doen. Dat zegt datingapp OkCupid op basis van gegevens uit hun app. Het is eigenlijk een kwestie van gezond verstand gebruiken; het is veel beter om positief te zijn in je profiel en redenen op te sommen waarom mensen je wél leuk zouden moeten vinden.

2. Stel een vraag als ijsbreker

Dat ‘hey’ geen effectieve ijsbreker is weet iedereen nu wel. Maar wat dan wel? De meerderheid van de OkCupid-gebruikers is het erover eens: een vraag stellen is beter dan een eenvoudige introductie (Hoi, ik ben…), een grap en iets vermelden van hun profiel.

3. Vermijd spelfouten

Spelfouten zijn niet sexy. Dit werd onlangs bevestigd door wetenschappelijk onderzoek van de Tilburg University. Ze maken je minder aantrekkelijk. Volgens de data van OkCupid reageren singles 75% minder op iemand die veel spelfouten in het profiel heeft.

4. Wees open over je gevoelens

Niet iedereen praat graag over zijn gevoelens. Voor sommigen is het benoemen van hun eigen emoties al moeilijk genoeg. Maar als je het wel doet, scoor je punten. Gebruikers die zeggen dat ze altijd open zijn over ​​hun gevoelens, voeren gemiddeld acht keer meer gesprekken dan degenen die zeggen dat ze dat nooit zijn.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Volgens datingapp Inner Circle is er ook een toenemende openheid over verwachtingen en verlangens. Singles zijn niet bang meer om te zijn wie ze willen zijn. En ze kunnen zeggen wat ze willen en wat niet. Daardoor communiceren ze eerlijker dan ooit tevoren.

5. Overweeg om verliefd te worden

Daten om liefde te vinden is booming. Onderzoek toont aan dat singles die zeggen dat ze liefde willen vinden meer likes, matches en gesprekken hebben dan degenen die zeggen dat ze het niet zeker weten.

6. Date nuchter

Een drankje doen? Laat het een non-alcoholisch drankje zijn, want nuchter daten is in. De verwachting is dat steeds meer singles niet willen daten terwijl ze onder invloed zijn.
Uit onderzoek van datingapp Bumble zegt meer dan een derde van de singles (34%) dat ze liever op een date gaan zonder alcohol. Dit zogenaamde ‘dry dating’ is vooral populair onder Gen Z, een generatie die bekendstaat als de meest bewuste alcoholdrinkers.

7. Toon je emotionele volwassenheid

Dit jaar was er voor het eerst een daling te zien in de voorkeur van singles voor fysieke aantrekkelijkheid, terwijl de voorkeur voor kenmerken zoals ruimdenkend en accepterend toenam. Volgens onderzoek onder 5.000 singles is emotionele volwassenheid de beste eigenschap die je nu kunt hebben.

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat singles zijn gaan nadenken over wat ze zoeken in een partner. 6 op de 10 singles (61%) zeggen dat ze nu prioriteit geven aan emotionele beschikbaarheid en bijna een kwart (24%) zegt dat ze minder gehecht zijn aan hoe iemand eruitziet.

8. Zeg vaarwel tegen de hook-up

We zeggen niet dat one-night-stands voorgoed verleden tijd zijn, maar ze zijn zeker minder populair aan het worden. De pandemie heeft geleid tot een honger naar meer betekenisvolle, standvastige en langdurige relaties. En tot grote schrik van velen omarmen jonge singles deze trend het meest.

9. Videodate als eerste date

Videodates zijn een nieuwe stap geworden in het datingproces. Het aantal vermeldingen van ‘videogesprek’ in Tinder-bio’s is het afgelopen jaar met 52% gegroeid. Onderzoek toont aan dat singles er voordeel uit halen om eerst een videodate te hebben. Zo zegt 71% van de singles zegt dat videochatten helpt om te bepalen of ze een persoonlijke ontmoeting willen en 47% denkt dat het helpt om een ​​slechte date te voorkomen.

10. Laat je prikken

Singles zijn vrij duidelijk in hun vaccinatiewensen: 2 op de 3 singles (65%) willen dat hun date gevaccineerd is tegen het coronavirus. Een meerderheid van de singles zal waarschijnlijk niet op date gaan met iemand die niet is ingeënt (52%) en nog meer zullen geen seks met hen hebben (58%).

11. Bel in plaats van appen

Met je match appen voorafgaand aan de eerste date? Bellen blijkt volgens onderzoek de betere keuze te zijn, want het draait allemaal om het horen van iemands stem. 71% van de singles geeft de voorkeur aan een telefoon-/audiogesprek voordat ze iemand ontmoeten voor een eerste date.

12. Verbreed je zoekopdracht

Je weet nooit wie je tegenkomt. Meer dan de helft van de singles is – sinds de pandemie – meer geïnteresseerd geraakt in het verkennen van verschillende types potentiële romantische partners.

13. Begin niet over politiek

Uit recent onderzoek van Inner Circle blijkt ook dat politiek – inclusief vaccinatie, lockdowns en mondkapjes – een belangrijk knelpunt is geworden voor singles. De verschillende meningen hebben singles verdeeld, terwijl de acceptatie van alternatieve opvattingen is verminderd. Het advies voor 2022: begin niet over politieke onderwerpen.

14. Houd die knuffel nog even vast

Wees niet degene die meteen een knuffel geeft, althans, niet in het begin. 1 op de 5 singles heeft nu minder behoefte om aangeraakt te worden op een eerste date. Van de vrouwen wil zelfs 40% niet begroet worden met een knuffel of handdruk op een date.

15. Begin met een schone lei

De pandemie daagde singles uit om nieuwe manieren te vinden om anderen te ontmoeten. Maar nu zegt 46% van de singles dat ze klaar zijn om de reset-knop in te drukken en met een schone lei te beginnen in 2022. Er is tenslotte geen betere tijd dan het nieuwe jaar om een nieuwe start te maken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie