Wat wil ik in een relatie? Dit is hoe je erachter komt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Relaties zijn niet makkelijk. Er is geen wiskundige formule die duidelijk maakt of jij de juiste persoon hebt gevonden om je leven mee te delen. Liefde is complex. En voor iedereen zijn de verwachtingen en wensen in een ideale partner en een relatie anders. Het is daarom niet makkelijk om de juiste persoon te vinden. Mogelijke partners lopen namelijk niet rond met een barcode om te scannen om er achter te komen of dit de ware is voor jou.

Als je wilt gaan daten, is het daarom belangrijk om goed te weten wat je zoekt in een relatie. Om de ideale partner voor jou te vinden, moet je natuurlijk wel weten wat je precies wilt. Maar hoe weet je nu wat je wilt in een relatie?

Hieronder geven we je een aantal tips en adviezen om je hierbij te helpen. Zo kun je voorbereid op zoek gaan naar de liefde en heb je misschien binnen de kortste keren wel de perfecte partner gevonden. Who knows.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het is een bewuste keuze

Als het op daten aankomt, kiezen veel mensen vaak een date op basis van het uiterlijk. Er wordt gekeken naar de oppervlakkige zaken zoals de haarkleur, of hij of zij mooie ogen heeft en leuke kleding draagt. Natuurlijk is het uiterlijk ook belangrijk, maar voor het vinden van een juiste partner zul je ook naar belangrijkere karaktertrekken moeten kijken.

Een van de belangrijkste dingen in een relatie is dat jullie persoonlijkheden bij elkaar passen. Jullie moeten op hetzelfde niveau met elkaar kunnen communiceren en over belangrijke onderwerpen kunnen praten. Verschillende interesses? Geen probleem. Als je goed met elkaar kunt communiceren, dan hoeft dat helemaal geen dealbreaker te zijn.

Het is belangrijk om te weten dat je een persoon niet kunt veranderen. Je zult daarom eerlijk en duidelijk tegen elkaar moeten zijn en eventuele verschillen moeten accepteren.

“You can’t change the direction of the wind, but you can adjust the sails to reach your destination.” – Jimmy Dean

Kijk terug naar vorige relaties

Het verleden en je vorige relaties zijn een belangrijke leerschool voor het vinden wat je echt wilt in een relatie. Het is daarom belangrijk om eens goed na te denken over je vorige relaties en partners. Wat ging er mis in deze relatie? Was er iets wat je helemaal niet leuk vond aan je partner?

Het is erg belangrijk om te weten of er zaken zijn waar je je aan stoorde en of er misschien dingen waren waardoor jullie relatie echt niet werkte. Verslavingen, bepaalde gewoontes, jaloezie: noem het maar op. Door deze zaken te achterhalen, heb je meer handvatten voor het vinden van een partner en een goede relatie in de toekomst.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Visualiseer de toekomst en je doelen

Naar het verleden kijken is niet het enige dat erg belangrijk om erachter te komen wat je wilt in een relatie. De toekomst is misschien nog wel belangrijker. Als je op zoek bent naar een partner voor de lange termijn, wordt dit namelijk een gezamenlijke toekomst. De doelen en dromen die jullie hebben moeten daarvoor wel bij elkaar passen.

Zet daarom voor jezelf op een rijtje wat je doelen zijn voor de toekomst en wat je allemaal nog wilt doen. Wil je nog gaan studeren? Een grote wereldreis maken? Emigreren naar het buitenland? Of wil je misschien al snel settelen en beginnen aan kinderen?

Als je voor jezelf weet wat je voor je toekomst voor ogen hebt, is het ook een stuk makkelijker om een passende partner te vinden. Door open te communiceren over je dromen en doelen, kun je erachter komen of jullie dezelfde waarden en ideeën hebben voor de toekomst. Zo wordt dit minder snel een struikelblok.

Het is uiteraard verstandig om te weten dat een persoon waarschijnlijk nooit 100% dezelfde dromen en doelen heeft voor de toekomst. Het belangrijkste hierbij is dat je deze verschillen uitspreekt en erover praat. Zijn het dingen die nog kunnen veranderen? Of zijn de verschillen te groot om een passende gezamenlijke toekomst mogelijk te maken?

Doe je ogen dicht..

Een handige tip om je te helpen bij het visualiseren van je dromen voor de toekomst: doe je ogen dicht en stel je eigen toekomst voor. Waar zie je jezelf bijvoorbeeld over 5 of 10 jaar. Ben je dan nog steeds op dezelfde plek, of ben je naar het platteland of juist naar de stad verhuisd? Het is goed om je toekomst voor ogen te hebben om zo iemand te vinden die voor jou goed in dat plaatje past en het leven met je kan delen.

Wat wil jíj echt?

Een ander belangrijk punt is om erachter te komen wat jij zelf echt wilt. Er zijn vaak enorm veel familieleden en vrienden die allemaal dromen voor jou hebben. Misschien willen ze wel heel graag een ruige en stoere man (of vrouw) voor je, terwijl jij liever op zoek gaat naar een rustiger type. Het is belangrijk om je eigen wensen te onderscheiden van de wensen en dromen van anderen. Maak duidelijk wat jij echt wilt en spreek dit ook uit tegen anderen, zodat zij zich ook meer kunnen focussen op jouw dromen.

Weten wat je wilt is essentieel voor een vervullende relatie. Als je beter weet wie je bent en wat je wilt, zul je ook betere keuzes maken en je prioriteiten beter op een rijtje hebben.

Weet je wat je wilt? Start met daten

Een andere manier om erachter te komen wat je zoekt in een relatie is door te daten. Als je nog weinig ervaring hebt met relaties, kan het namelijk moeilijk zijn om te weten wat je zou willen. Door te beginnen met daten, kun je erachter komen wat voor persoon juist wel of niet bij je past. Weet je niet waar je moet beginnen? Dit zijn de drie beste apps van dit moment:

Heb je wel al veel date ervaring, maar ben je nog niet de juiste persoon tegengekomen? Probeer dan eens een keer personen te daten die passen bij bovenstaande zaken, zoals je toekomstbeeld. Probeer niet alleen maar over oppervlakkige zaken te praten, maar spring een keer in het diepe. Soms is er een risico voor nodig om de ware liefde te vinden.

Weet je tijdens het daten of een relatie niet zeker of jullie wel echt bij elkaar passen en of het een goede relatie is? Het belangrijkste is het gevoel dat je bij die persoon hebt, maar daarnaast moet onder andere ook de communicatie goed zijn en moeten jullie allebei op je gemak zijn.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie