Mindful dating: 12 manieren om bewust een partner te vinden

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Daten kan soms heel leuk en spannend zijn, maar het kan ook erg vermoeiend werken. Je bent eindeloos profielen op dating apps aan het swipen. Je hebt veel dates met verschillende singles. Je probeert het voortdurend. Maar het is nooit helemaal goed. Gefrustreerd en helemaal klaar met dat daten? Probeer eens mindful dating.

Schrik niet, mindful daten klinkt misschien zweverig. Maar het is een stuk minder zweveriger dan het is. Je hoeft niet te gaan mediteren om de perfecte partner te vinden. En ook hoef je meerdere keren per dag in en uit te ademen. Door bewust te worden van je eigen verlangens en wensen in een partner, kun je gerichter en vooral bewuster op zoek gaan naar wat je nodig hebt en graag wil.

Wat is mindful dating?

Mindful dating is weten wat je wilt, moeite doen om die persoon te ontmoeten en geen genoegen nemen met minder. Als je dag na dag, zonder aandacht, van links naar rechts veegt en mensen in een seconde beoordeelt, dan weet je zelf ook al wel dat het beter kan. Ga gerichter op zoek, bewuster en begin bij wat jij belangrijk vindt in een partner.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Iemand die loyaal, creatief en sociaal is? Een atletisch uiterlijk, fanatieke sporter en foodie? Waar ben jij echt naar op zoek en welke eigenschappen kunnen echt niet ontbreken? Door precies te weten wat je wil, kun je gerichter gaan daten.

Hoe doe je dat mindful daten?

Wees proactief en neem initiatief. Verdiep je in de mensen en stop moeite in de gesprekken. Voldoet hij niet aan jouw wensen? Neem geen genoegen met minder. Maar hoe doe je dat mindful daten dan precies? Dit zijn 12 manieren om bewust te daten.

1. Wees open

Is het daten in het verleden nooit succesvol geweest? Misschien moet je dan even je types nagaan. Val je altijd hard voor die carrièretijger die van de sportschool houdt? Maar zijn die relaties altijd gefaald? Stel jezelf dan open voor andere types die je normaal gesproken niet zou daten. Of ga voor iemand die juist het tegenovergestelde van jou is. Het zal in ieder geval een interessante date worden.

2. Weet waar je naar op zoek bent

Wat zijn de eigenschappen waarover jouw perfecte partner moet beschikken? Een familiemens, een creatieveling, een intellectueel, een doorzetter? Welke kwaliteiten zoek jij in een partner? Je kunt zelfs een lijst maken, omdat het helpt om dit op papier te zetten (of in je notitie-app).

3. Blijf trouw aan je eigen normen en waarden

Verander je normen en waarden nooit voor iemand die je datet. Laat je nooit pushen tot iets wat je eigenlijk niet wilt. Heb je bijvoorbeeld een regel dat je nooit zoent op de eerste date of geen seks hebt voor de derde date? Doe dit dan ook niet: blijf trouw aan jezelf.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Ga naar plekken waar jij jouw perfecte partner kunt vinden

Het type die aan je profiel voldoet, waar is deze te vinden? Een intelligente man? Een cultuursnuiver? Een sociale extravert? Ga naar plekken waar je deze mannen kunt vinden. Ga naar de leukste club van de stad als je op zoek bent naar een sociale danser. Ga naar een filmclub, om iemand te ontmoeten die net zoveel van goede films houdt als jij. Je begrijpt het al: stap uit je comfortzone.

5. Blijf niet wachten op de perfecte kandidaat

Wacht je op die perfecte man of vrouw? Die Prince Charming die jou helemaal compleet gaat maken? Of die mooie vrouw die alles op je wensenlijstje afvinkt? Blijven hopen op een kandidaat zonder gebreken, kan je zoektocht naar een partner erg moeilijk maken.

Was het maar zo makkelijk, maar die perfecte kandidaat bestaat helaas niet. Je leeft nu eenmaal niet in een sprookje, dus die prins(es) op het witte paard zal niet zomaar aan komen waaien. Als je mindful wilt daten, zul je zelf proactief moeten zijn en initiatief moeten nemen.

6. Houd je niet vast aan een ideaal

Op zoek naar een man van 1,90m met zwart haar, groene ogen en een gespierd lichaam? Of een intelligente vrouw die Miss is geweest en ook nog eens goed kan koken? Helaas werkt het zo niet in de echte wereld: idealen zijn vaak onbereikbaar. Sta dus ook open voor andere types en houd je niet vast aan dat ene ideale plaatje. Die blonde man van 1,70m of die ongeschoolde schoonheidsspecialiste zou je zomaar kunnen verrassen.

7. Geef iemand waar je niet helemaal zeker van bent die kans

Als je veeleisend bent, mis je veel geweldige kandidaten. Er is een verschil tussen weten wat je wil en te veel eisen hebben. Is die persoon qua uiterlijk niet helemaal wat je zoekt? Of trekken de berichtjes je niet zo aan? Schrijf iemand niet meteen af. Waarom ga je niet op een date om deze persoon beter te leren kennen.

8. Heb plezier in het daten

Heb je een hekel aan die ongemakkelijke gesprekken op een dating app? Of vind je single-events verschrikkelijk? Doe dit dan ook niet. Als bepaalde dingen in de datewereld niet bij je passen, verander jezelf dan ook niet. Daten moet leuk zijn. Het belangrijkste moet zijn dat jij het naar je zin hebt. Het heeft geen zin om je zorgen te maken, iets te forceren of te hoge verwachtingen te hebben.

like

9. Gebruik dating apps, maar wel mindful

Datingwebsites en apps zijn goede platforms om nieuwe mensen te leren kennen. Maar ga niet continu over op mindless swipen. Dat swipen kan zeer verslavend werken. De kans dat je met iemand in contact komt met wie je echt klikt is vrij klein. Je kunt gerust rond blijven kijken op verschillende datingsites of apps, maar gebruik het niet als de enige bron om singles te leren kennen.

10. Neem een pauze in het daten

Als je maar eindeloos door blijft gaat met swipen op dating apps, kan dit erg vermoeiend zijn. Het ook erg frustrerend zijn en hierdoor kun je de hoop op de liefde opgeven. Maar single zijn betekent niet dat je constant op zoek moet gaan naar een partner. Geniet van het single leven, van je tijd alleen en zet op een rijtje wat je precies zoekt in een man wat een toevoeging zou zijn aan je leven. Daten kan altijd nog: no worries.

11. Besef dat een relatie je niet ineens gelukkig zal maken

Niemand kan jou gelukkig maken, alleen jijzelf. Een partner vinden zou geen prioriteit moeten zijn. Als je een relatie hebt, zal dat je niet ineens compleet en gelukkig maken. Je eigen geluk haal je uit jezelf, je familie, vrienden, werk of andere hobby’s en interesses. Je levensgeluk bestaat uit meer dan een levenspartner, begrijp dat goed.

12. Neem niet te snel genoegen met iemand

Heb je misschien al een beetje de hoop opgegeven om de liefde van je leven te vinden? Begin je je al een beetje wanhopig te voelen? Het is de situatie waarin je zou kunnen overwegen om genoegen te nemen met iemand die niet helemaal bij je past.

Zijn er kleine dingen waar je je nu al aan irriteert? Die gaan op de lange termijn heus niet weg. Ben je niet zo verliefd als dat je had gehoopt? Dit gevoel gaat later niet ineens groeien. Als iemand niet goed genoeg bij je past, dan is het goed om ervoor te passen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie