Wat is vriendschapsverdriet? 9 manieren om ermee om te gaan

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Jullie waren jarenlang beste vrienden. Jullie zijn met elkaar opgegroeid. Jullie deelden letterlijk alles met elkaar, lachten en huilden samen. En dan is het ineens over.

Misschien is er iets tussen jullie gebeurd, een ruzie, een meningsverschil en konden jullie je er beiden niet overheen zetten. Of je kunt net zoals in een romantische relatie uit elkaar groeien. Het kan zijn dat je op een gegeven moment in zulke verschillende fases in het leven zit. Jij bent misschien nog aan het studeren en happy single. Zij heeft net een huis gekocht, is getrouwd en zwanger van de derde. Dit hoeft helemaal niets ergs voor een vriendschap te betekenen, maar het kan wel de nodige afstand creëren. Letterlijk en emotioneel.

In een vriendschap steek je tijd, moeite en werk, want anders kan ook een vriendschap uitgaan – net zoals een liefdesrelatie. Dit kan net zo veel, of misschien nog wel meer verdriet doen, dan een romantische break-up. Een vriendschap gaat meestal jaren mee en ondertussen waren jullie onafscheidelijk. Elkaar niet meer zien kan pijn doen, en dat wordt wel vriendschapsverdriet genoemd.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is vriendschapsverdriet?

Over liefdesverdriet wordt erg veel gesproken en geschreven. Het is een populair onderwerp in boeken, films en series. Maar verdriet in liefdesrelaties in slechts een van vele vormen van verdriet. In een ander type relatie komt een vergelijkbare vorm van verdriet voor: vriendschapsverdriet. En toch wordt daar veel minder over gesproken, terwijl het verdriet om een gebroken vriendschap net zoveel pijn kan doen.

Er verdwijnt een belangrijke persoon uit je leven. Iemand die een grote rol heeft gespeeld in je leven, jullie wisten alles van elkaar en zagen elkaar vaak. En die band is verloren gegaan. Koffiedrinken bij dat gezellige cafeetje om de hoek, dat deden jullie altijd samen. Die heerlijke chocolade die jullie samen aten op de bank, die film die jullie samen in de bioscoop keken… het is allemaal verleden tijd.

Hoe ga je ermee om?

Soms kun je meer houden van je beste vriend dan van je partner. En als dat verdwijnt, kan zo’n verloren vriendschap veel pijn doen. Het verdriet dat daarbij komt kijken wordt dus vriendschapsverdriet genoemd. Hoe ga je daarmee om?

1. Uit je gevoelens

Bij het verliezen van een vriendschap hoort verdriet. Net als bij een break-up moet je deze gevoelens uiten. Je mag best even zelfmedelijden hebben. Huil lekker uit bij iemand en laat alles stromen. Krop je gevoelens niet op. Praat erover met anderen. Wat is er precies gebeurd en waarom doet dit je zo’n pijn? Wat mis je precies nu je vriend(in) weg is? Zijn er dingen die je in de toekomst misschien anders aan wil pakken in vriendschappen?

2. Steek tijd en moeite in andere vriendschappen

De verbroken vriendschap met je BFF of bro doet natuurlijk erg pijn. Maar al die tijd die je met deze persoon doorbracht, kun je nu ook doorbrengen met andere vrienden. Misschien zijn er mensen die je een beetje links hebt laten liggen, omdat je altijd voor je beste vriend koos. Werk aan andere vriendschappen, neem initiatief, plan leuke dingen. Wie weet worden deze vriendschappen ook zo sterk en zullen ze een leven lang meegaan.

3. Besef dat vrienden komen en gaan

Sommige mensen passen in je leven in bepaalde levensfases. Die beste vriend die je had toen je studeerde en jullie elke avond uitgingen, was perfect voor die fase in je leven. Toen jullie beiden verhuisden en gingen werken, verwaterde het contact en bleken jullie toch niet meer zo goed bij elkaar te passen. Dit is oké, dit hoort bij het leven. Mensen en vriendschappen komen en gaan. Daarvoor komen weer andere mooie contacten in de plaats.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

4. Ga actief op zoek naar nieuwe vrienden

Ga op reis, ga naar de kroeg, ga naar een boekenclubje; zoek de mensen op die op jou lijken en dezelfde interesses delen. Nieuwe mensen ontmoeten is ontzettend leuk en kan je veel energie geven. Het kan net als daten erg spannend zijn. Nieuwe vrienden toelaten geeft je leven weer een frisse en verrassende boost.

wond helen

5. Tijd heelt alle wonden

Over een paar maanden kun je misschien fijn terugkijken op de vriendschap en doet het niet meer zo’n pijn. Koester de herinneringen die jullie samen gemaakt hebben en wees dankbaar voor de fijne vriendschap die jullie hadden. Kijk terug op de vriendschap met een warm gevoel.

6. Steek tijd in jezelf

Nu je weer genoeg tijd voor jezelf hebt, kun je dat goed besteden aan jezelf. Leer om alleen te zijn. Leer jezelf beter kennen. Ga na wat jouw verdere hobby´s en interesses zijn. Ga je favoriete eten koken of ga zelf naar de film, oftewel: doe de vriendendingen alleen. Dit kan in het begin misschien pijn doen, omdat je dit eerste met je vriend(in) deed, maar het zal ook goed voelen om zelf weer dingen te ondernemen.

7. Voel je niet schuldig

Blijf niet eindeloos die laatste ruzie herleven. Blijf niet nadenken over wat je anders had moeten zeggen of doen. De vriendschap is over en je kunt er op dit moment helaas niks meer aan veranderen. Je pijnigt jezelf alleen maar door erover te blijven piekeren. Als je je echt schuldig voelt over iets dat je hebt gezegd, kun je dit altijd nog laten weten en er ‘sorry’ voor zeggen. Als je vriend jouw excuses aanvaardt, kan dit jou de rust geven om het verder te verwerken.

8. Heb vertrouwen dat het uiteindelijk allemaal goed komt

Op dit moment doet het misschien erg pijn en zie je niet in dat het uiteindelijk minder pijn zal gaan doen. Maar met jou zal het goed komen en met de ander ook. Het leven gaat verder en jullie zullen andere waardevolle vriendschappen opdoen. Het is hoe het leven werkt.

9. Soms kan ruimte er voor zorgen dat mensen weer bij elkaar komen

Wie weet komen jullie elkaar over een paar jaar weer tegen en klikt het ineens weer heel goed. Je bekent dat je elkaar gemist hebt en begint weer langzaamaan af te spreken. Soms kan een pauze precies zijn wat jullie beiden nodig hadden. Een break kan je in laten zien dat je elkaar mist of kan je laten inzien wat je fout deed in de vriendschap.

Hoe gaat een vriendschap ‘uit’?

Een vriendschap kan stuklopen door verschillende redenen. Het kan komen door een flinke ruzie, een misverstand, of een bepaalde gebeurtenis. Misschien is er iets naars gezegd of iets vervelends gebeurd. Iemand is gekwetst of er is een onderwerp waar jullie maar over blijven discussiëren en altijd terugkomt. Soms kan iets nu eenmaal niet uitgepraat of opgelost worden. De een kan de ander niet vergeven en vergeten.

Een andere reden voor een stukgelopen vriendschap kan ook zijn omdat jullie uit elkaar gegroeid zijn. Soms kan dat gebeuren, is het onderdeel van het leven en is er helaas weinig aan te doen. Als jullie al vrienden zijn sinds de basisschool kan het soms zijn dat jullie in jullie volwassenen leven gewoon simpelweg niet meer bij elkaar horen.

Een stukgelopen vriendschap kan ook veroorzaakt worden door afstand. Jullie wonen allebei aan de andere kant van Nederland. Jullie zijn beiden druk met je eigen leven en je kan niet altijd tijd maken om naar elkaar te reizen. Daardoor kan de vriendschap langzaam doodbloeden.

Het kan ook zijn dat jullie allebei in een andere levensfase terechtkomen. Jij bent misschien net getrouwd en wilt graag een familie beginnen, terwijl je vriend of vriendin net met een nieuwe studie begint en wil gaan reizen. Jullie interesses lopen ver uit elkaar en daardoor zijn jullie niet meer onderdeel van elkaars leven.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie