Hoe werkt een single feest? Je grote liefde op een singles event vinden

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
11 minuten leestijd

Een avondje losgaan op de dansvloer terwijl Cupido misschien zijn pijlen op jou richt. Dat klinkt toch veel opwindender dan swipen op je telefoon terwijl je in je joggingbroek op de bank hangt? Bij een singlesfeest kun je niet alleen je dansmoves showen, maar ook live en direct indruk maken. Geen catfishes, geen valse profielfoto’s – what you see is what you get, en dat geldt ook voor je potentiële nieuwe vlam.

Stel je voor: je staat daar met een glaasje bubbels in je hand, en je blik kruist met iemand aan de andere kant van de kamer. Geen swipen meer, maar recht op je doel af. Je weet meteen of de vonk overslaat, zonder dat er een scherm tussen zit. Voelt dat niet veel echter aan? We vertellen je meer over deze singlesfeesten en voor wie ze zijn bedoeld.

Wat is een single feest?

Een single feest is een speciaal feest voor alle singles die in het echte leven liefde willen vinden. Het is exclusief toegankelijk voor mensen die alleenstaand en op zoek zijn. En als een avondfeest te laat voor je is, geen zorgen – er zijn ook singleslunches en singlesdiners. Meestal koop je een kaartje voor een vaste prijs, en daar zitten dan ook nog eens hapjes en drankjes bij.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De feesten kunnen heel divers zijn. Je hebt edities voor specifieke leeftijdsgroepen, interesses of zelfs muzieksmaken. Bekende datingapps duiken ook in deze branche en organiseren eigen feesten. Maar er zijn ook onafhankelijke organisatoren die van deze feesten een waar liefdesspektakel maken.

Juiste evenwicht tussen mannen en vrouwen

Het laatste wat je wilt is een feestje waar je één van de vijf vrouwen bent tussen 40 hongerige mannen. Laten we eerlijk zijn, dat wordt eerder een ‘The Bachelor’-aflevering dan een leuke avond uit. Een goede organisator houdt de man-vrouwverhouding nauwlettend in de gaten. Op de website van het evenement kun je vaak zien hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn voor elk geslacht. Zo weet je van tevoren dat je een eerlijke kans maakt.

Voor speciale doelgroepen

In ons gezellige Nederland wordt aan iedereen gedacht. Er zijn singlesfeesten specifiek voor homomannen en lesbische vrouwen, inclusief onderverdeling in leeftijdscategorieën. Want liefde kent misschien geen labels, maar soms is een specifieke setting wel zo fijn. Afgezien van de LGBTQ+ doelgroepen, zijn er nog meer singlesevents die worden georganiseerd voor specifieke doelgroepen.

Voor bepaalde leeftijden

Stel je voor, je bent 33 en je belandt op een singlesfeest vol met 20-jarigen of mensen die dubbel zo oud zijn als jij. Niet echt je scene, toch? Tenzij je natuurlijk een cougar of een toyboy wilt zijn, maar dat is een ander verhaal. Daarom zijn er feesten speciaal georganiseerd voor verschillende leeftijdsgroepen. Of je nu bij de jonge honden wilt horen of je beter voelt bij de leeftijdsgroep van 50- of 60-plussers, er is voor elk wat wils. Oftewel: je vindt jezelf terug tussen mensen die in dezelfde levensfase zitten.

Expats

Ben je een expat in Nederland en voel je je een beetje verloren? Misschien worstel je nog met de taalbarrière of ken je simpelweg niemand. Single feesten voor expats zijn dan jouw go-to event. Meestal is Engels de voertaal, zodat iedereen elkaar begrijpt en je je niet door een oerwoud van Nederlandse klanken hoeft te worstelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Geloof

Als je geloof belangrijk voor je is, dan wil je waarschijnlijk ook een partner die hetzelfde geloof aanhangt. Er zijn gelukkig ook single feesten voor bepaalde religieuze groepen, zoals moslims en specifieke christelijke stromingen. Superhandig, want dan hoef je niet te worstelen met ongemakkelijke geloofsvragen op je eerste date.

Wat je achtergrond, leeftijd of levensstijl ook is, er is altijd wel een singlesfeest waar jij je op je gemak kunt voelen. En wie weet, misschien verlaat je het feest niet meer als single. En zo niet, dan heb je toch een knaller van een avond gehad. Win-win, als je het ons vraagt.

Waar vind ik informatie?

Het internet is jouw speeltuin als je op zoek bent naar single feesten of diners voor vrijgezellen. Nederlandse datingapps zoals Lexa en e-Matching hebben speciale events voor hun leden, en jij kunt daarbij zijn. We hebben het niet alleen over standaardfeestjes. Denk aan avontuurlijke uitstapjes als Wadlopen op Ameland, of hilarische workshops waar je leert hoe je een cocktail maakt. Inschrijven kost je vaak ook nog eens minder als lid of de toegang is gratis. En er zijn zelfs internationale tripjes exclusief voor singles. Dit zijn een aantal organisatoren van single feesten.

lexa

1. Lexa

Lexa, de populaire Nederlandse datingapp, doet veel meer dan alleen online koppelen. Ze zijn ook actief bezig met het organiseren van single events, en dat al voor een decennium. Ze hebben de kunst van het samenbrengen echt onder de knie, want ze hebben maar liefst meer dan 12.000 events op hun naam staan, verspreid over heel Europa.

Bekijken op Lexa

villavibes

2. VillaVibes

VillaVibes is niet zomaar een reisorganisator; ze zijn de go-to bestemming voor hoger opgeleide singles die op zoek zijn naar avontuur én gezelligheid. Naast hun populaire singlereizen, die jaarlijks door meer dan 5.000 vrijgezellen worden gekozen, biedt VillaVibes ook een scala aan lokale evenementen aan. En weet je wat het mooie is? Het draait niet allemaal om daten. Deze events zijn ontworpen om lol te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten, van grote feesten en intieme diners tot sportieve uitjes. Nieuw in hun aanbod zijn de Moordspel-weekenden; een spannende twist die garant staat voor plezier.

Bekijken op VillaVibes

Wat zijn de risico’s van een single feest?

Risico’s zijn er eigenlijk nauwelijks, behalve dat je het misschien te gezellig vindt. Als single voel je je soms het vijfde wiel aan de wagen op een feest vol koppels. Dat is bij een singlesfeest niet het geval. Het is een paradijs van mogelijkheden.

Maar laten we eerlijk zijn, het kan ook een mijnenveld van potentieel ongemak zijn. Je stapt een ruimte binnen vol mensen die – net als jij – op zoek zijn naar iets of iemand. De vibe kan heel divers zijn, van gemoedelijk tot uitbundig. Een single feest kan in het begin ongemakkelijk en onwennig aanvoelen, maar het dwingt je wel om sociaal te zijn, je grenzen te verleggen en soms een beetje je verlegenheid te overwinnen.

Als je bijvoorbeeld iemand ziet die echt je aandacht trekt. Normaal gesproken zou je misschien wachten tot die persoon naar jou toe komt, maar dit is jouw kans om zelf initiatief te nemen. Het kan spannend zijn, je hartslag gaat omhoog en je voelt de zenuwen door je lichaam gieren. Maar als je het eenmaal hebt gedaan, geeft het je niet alleen een adrenalinerush, maar ook een boost van zelfvertrouwen.

En weet je wat het mooie is? Zelfs als het niet loopt zoals je had gehoopt, heb je iets waardevols geleerd. Elke keer dat je jezelf uitdaagt, groei je een beetje. Je wordt beter in sociale interacties, leert hoe je je grenzen kunt aangeven en ontdekt wat je echt wilt in een partner.

Je leert ook omgaan met afwijzing of ongemak, wat op zichzelf al een waardevolle levensles is. En het maakt het des te zoeter als je wel die klik vindt, die chemie, die vonk die je alleen voelt als je jezelf echt openstelt. Het is een risico, maar de potentiële beloning is het meer dan waard.

Hoe verder na het single feest?

Stel, je hebt iemand ontmoet en de klik is er. Wat nu? Het gaat er niet alleen om dat je iemand leuk vindt, de vraag is of dit meer kan worden dan een sprookje van één nacht. Daar kom je alleen achter als je elkaar beter leert kennen, weg van de discolampen en de cocktails.

Plan dus een vervolgdate, maar houd het relaxed. Je hoeft niet meteen uit eten bij een vijfsterrenrestaurant. Een wandeling in het park, een kop koffie in dat gezellige tentje om de hoek, of zelfs een simpel avondje Netflix; het gaat om de quality time. Dit is hét moment om wat diepere gesprekken te voeren. Wat zijn jullie dromen, irritaties, plannen voor de toekomst en matchen deze met elkaar?

Tijdens deze date kun je de juiste vragen stellen om erachter te komen of dit iets is voor de lange termijn. Vragen als ‘Wat zoek je in een relatie?’ of ‘Wat zijn je dealbreakers?’ kunnen veel inzicht geven. Het klinkt een beetje als een sollicitatiegesprek, maar soms moet je gewoon direct zijn om te krijgen wat je wilt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie