“Dating voor hoger opgeleiden. Durf jij het aan?” Waarschijnlijk heb je deze wervende tekst wel eens voorbij horen komen op televisie of radio. Het is de uitdrukking waar datingapp e-Matching al vele jaren mee adverteert.

Met een kleine doelgroep, de hoger opgeleide single, is het doel simpel: ervoor zorgen dat je alleen maar singles van een vergelijkbaar hoog niveau tegenkomt. Want zeg nu zelf, communiceren en je gevoelens delen gaat veel makkelijker als jij en de ander op hetzelfde niveau denken. Datingsite e-Matching brengt deze singles bij elkaar; of je nu op zoek bent naar een hetero-, gay- of lesbische relatie. Er is voor ieder wat wils op de datingsite, zolang je maar een hoog opleidingsniveau hebt.

Hoe werkt e-Matching?

Het e-Matching platform is gebaseerd op de werkwijze van een traditionele datingsite. Dat wil zeggen: singles die zichzelf op profielen presenteren en zoekopdrachten gebruiken om elkaar te vinden. Je kan niet naar links en rechts swipen en ook is er geen match vereist om elkaar aan te spreken.

Inschrijven op e-Matching is eenvoudig met slechts enkele vragen die worden gesteld om je aanmelding af te ronden. En het mooiste is: het is volledig gratis om een account aan te maken. Na de afronding van de registratie kun je direct beginnen met de creatie van je profiel. Vul je kenmerken in, een stukje over jezelf, voeg je beste foto’s toe en je bent ready to go.

Zoals je een eigen profiel hebt bij e-Matching hebben anderen dat ook. En zo is het mogelijk dat je elkaar kunt vinden op het platform, door te zoeken op kenmerken zoals leeftijd en locatie. Een cruciaal onderdeel daarin is het zoekprofiel die je invult: de wensen en eisen die je stelt aan een potentiële partner. Heb je je perfecte match gevonden? Dan begint het datingspel bij het verzenden van een eerste bericht. Dit is een korte samenvatting van de werkwijze van e-Matching, maar we leggen het nu ook in detail uit.

Bekijken op e-Matching

Registreren

Om lid te worden van e-Matching ontkomt niemand eraan om zich te registreren. Dit is de eerste stap die alle leden zetten om zich beschikbaar te stellen voor hoger opgeleiden dating. Een account aanmaken is binnen enkele seconden geregeld, omdat e-Matching alleen je basisgegevens vraagt tijdens de registratie. Dat zijn je geslacht, wie je zoekt, zelfbedachte nickname, e-mailadres en je echte naam die overigens onzichtbaar is voor andere leden. Je nickname is de naam die anderen op het platform zien.

Geen connectie met social media

Terwijl de meeste datingapps de link leggen met een social mediaplatform, doet e-Matching dat niet. Er is helemaal geen connectie met sociale netwerken, omdat e-Matching geen gebruik maakt van inloggen met Facebook, LinkedIn of Google. Doordat deze manieren van inloggen niet worden aangeboden, duurt de registratie ietwat langer. Aan de andere kant komt dit de privacy wel ten goede.

Met de simpele registratie achter de rug wordt je profiel klaargezet om ingevuld te worden. Want na de registratie kun je meteen inloggen en ben je actief op de datingsite, terwijl je profiel nog volledig leeg is – zonder foto’s en andere informatie over jezelf. Na de registratie begint iedereen als Passief Lid, een naam voor het gratis lidmaatschap van e-Matching.

e-matching app

Profiel invullen

Met een klassieke methode van daten is je datingprofiel bij e-Matching het allerbelangrijkste onderdeel. Het is alles wat anderen van je zien: van je kenmerken en informatie over wie je bent tot de beelden waarop je jezelf tentoonstelt. De datingprofielen zijn de basis van e-Matching, wat ook meteen een waarde toekent aan de inhoud van de profielen.

Geef je geen aandacht aan je profiel? Dan krijg je nauwelijks of geen aandacht van de e-Matching-leden. Perfectioneer je het datingprofiel om de meest elegante, aantrekkelijke versie van jezelf te tonen? Dan maak je indruk op de leden van e-Matching. En dat is nodig, want alle profielen concurreren met elkaar om de aandacht van de andere leden. Je kunt maximaal 5 foto’s plaatsen en dit zijn de voorwaarden die gesteld worden aan je profielfoto:

 • Je bent het hoofdonderwerp van de foto.
 • Je gezicht is herkenbaar.
 • Geen andere mensen herkenbaar in beeld.
 • Geen erotische uitstraling.
 • Geen collage.
 • Geen sterk bewerkte foto.

Wanneer je profiel compleet is ingevuld, kun je het publiceren en bereikbaar maken voor bezoekers. Maar dit neemt wel wat tijd in beslag, want alle profielen worden eerst handmatig gekeurd door de medewerkers van e-Matching – voordat ze gepubliceerd worden. Waarom? Omdat het de kwaliteit van de hoogwaardige, goed opgeleide singles waarborgt.

De controle zorgt ervoor dat alle profielen aan een bepaalde vorm van kwaliteit voldoen, bijvoorbeeld dat de foto’s aan de foto-eisen voldoen en er geen ongewenste teksten in verwerkt zijn. En natuurlijk helpt de controle ook om nepprofielen tegen te houden. Als je je profiel naar waarheid invult, dan is er niets om je zorgen over te maken: het is dan slechts een kwestie van tijd voor je profiel wordt gepubliceerd.

Zoekprofiel

In je zoekprofiel kun je aangeven naar wie je op zoek bent. Is het een man of vrouw, uit welke regio moet de persoon komen en zijn er nog andere wensen? In je zoekprofiel geef je aan hoe je perfecte partner volgens jou hoort te zijn. De singles op e-Matching die aan deze criteria voldoen worden aan je getoond in de zoekresultaten. Terwijl veel apps zich volledig toeleggen op swipen is dat bij e-Matching geen optie.

Wat het contact betreft is het heel simpel. Vind je iemand leuk? Of wil je meer over iemand te weten komen? Verstuur dan een bericht. Met behulp van je inbox blijf je op de hoogte van je berichten. Mocht je het aandurven, dan kun je ook videochatten met je contacten op e-Matching.

“Er zijn veel schreeuwerige datingsites, maar e-Matching blijft trouw aan een rustig format.” – Lasly, e-Matching lid

Second Opinion

Kun je wel wat hulp gebruiken bij je datingcarrière? Een DatingPro van e-Matching kan hulp bieden in de vorm van persoonlijke begeleiding. De DatingPro bekijkt je profiel en brengt je volledige verblijf op het platform in kaart. Wat kan er beter en wat zou je moeten veranderen? Om een advies te geven kijkt de professional naar:

 • Je foto’s
 • Je eigen profiel en tekst
 • Je zoekprofiel en tekst
 • Je laatste zoekopdrachten
 • Je berichten

Met een aantal gerichte adviezen geeft de Second Opinion je de kans om jezelf te verbeteren. En natuurlijk om meer succes te hebben op het platform. De Second Opinion is beschikbaar tegen een eenmalige vergoeding van € 24,95.

Speeddaten

Waar veel datingsites en apps zich volledig richten op het online aanbod van diensten, gaat e-Matching een stapje verder met de speeddate-evenementen. In samenwerking met grote speeddate-aanbieders biedt e-Matching alle leden de mogelijkheid om mee te doen met een speeddate. Soms zijn het videospeeddate die vanuit huis kunt hebben, maar in de meeste gevallen zijn het speeddates op locatie.

Een speeddate-avond kost 29,99 euro – inclusief welkomstdrankje en hapjes. En vind je niemand op de avond die je opnieuw zou willen zien? Dan mag je de volgende keer gratis deelnemen.

Voor wie is het?

De rollen binnen relaties zijn door de jaren heen veranderd. Wat ooit een ’traditionele’ rol binnen een huishouden was, wordt nu als verouderd en ouderwets gezien. Deze rollen zijn beïnvloed door vele factoren – waarbij het volgen van hoger onderwijs door zowel mannen als vrouwen als de grootste reden wordt genoemd.

Midden vorige eeuw was het nog heel normaal voor vrouwen om thuis te blijven, kinderen op te voeden en niet buitenshuis te werken. Tenzij er een man ontbrak, was het niet de taak van vrouwen om ambitieus een carrière na te streven. Dat is nu wel anders, omdat vrouwen de mannen niet alleen op opleidingsgebied hebben ingehaald, maar ze inmiddels ook succesvoller zijn in het onderwijs dan mannen. Deze hoogopgeleide vrouwen zoeken vaak een man van een vergelijkbaar niveau, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Onderzoeken tonen bovendien aan dat vrouwen meer interesse tonen in mannen met een hogere opleiding.

“De datingsite waar hbo’ers en academici een vaste relatie vinden.” – e-Matching

Daten bij e-Matching

Al sinds jaar en dag is e-Matching alleen toegankelijk voor hoger opgeleiden. Dat wil zeggen, een opleidingsniveau van hbo of hoger. Dating voor hoger opgeleiden kan het idee geven dat het volledig om intelligentie gaat, maar niets is minder waar. Hoewel e-Matching een aantal van de slimste en best ontwikkelde mannen en vrouwen van Nederland in het aanbod heeft, zijn het geen snobistische mensen die zich ‘te goed’ vinden voor anderen. Ze zoeken alleen iemand van hun eigen niveau, die bij hen past en begrijpt – en opleidingsniveau speelt daar een grote rol in.

Het e-Matching platform is geschikt voor singles die ingeburgerd zijn in het leven, een hogere opleiding hebben genoten en geen spelletjes willen spelen. Het is niet voor one-night stands of friends with benefits; e-Matching is voor vaste relaties voor hoger opgeleiden, zo zegt het zelf.

Met andere woorden, de e-Matching app en website zijn geweldig voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame relatie, maar het is niet geweldig voor mensen die op zoek zijn naar casual daten en losse contacten. Alleen hoger opgeleide singles van minimaal 18 jaar die op zoek zijn naar een vaste relatie zijn welkom op de website.

Gratis en betaald

De e-Matching datingsite is gratis – tot op een bepaalde hoogte. Elke inschrijving begint met een Passief lidmaatschap. Daarmee kun je zonder kosten registreren, een eigen profiel aanmaken, foto’s uploaden en zoeken naar andere hoogopgeleide singles. Tot zover is er geen verschil met het betaalde lidmaatschap. Het enige verschil met het Actief lidmaatschap is dat je als Passief lid niet niet zelf het initiatief tot een contact kunt nemen.

Als je benaderd wordt door een Actief lid, kun je wel een bericht terugsturen. Je kunt als gratis lid maximaal 5 berichten per dag beantwoorden. Een kort gesprek, meer zit er niet in als Passief lid bij e-Matching. Wanneer je onbeperkt berichten wilt versturen en zelf anderen wilt benaderen, is een Actief lidmaatschap nodig.

Meer informatie

Actief lidmaatschap

Om effectief te daten bij e-Matching is een Actief lidmaatschap nodig, het betaalde lidmaatschap van de datingsite. Dit is een doorlopend abonnement dat automatisch wordt verlengd, totdat je je e-Matching profiel opzegt. Het Actief lidmaatschap is beschikbaar met een looptijd van 1, 3, 6 en 9 maanden. Zoals standaard is in de online datingindustrie geldt dat hoe langer de termijn waarvoor je dit lidmaaatschap neemt, hoe goedkoper het lidmaatschap per maand is. Dit zijn de kosten van een Actief lidmaatschap:

 • 1 maand voor € 19,95
 • 3 maanden voor € 49,95 (€ 16,65 p/m)
 • 6 maanden voor € 79,95 (€ 13,33 p/m)
 • 9 maanden voor € 99,95 (€ 11,11 p/m)

app logo

App en website

Hoe populair een datingsite ook is, het ontkomt niet aan de wens van de singles om ook beschikbaar te zijn op een smartphone. Gelukkig is e-Matching met de tijd meegegaan en heeft het uiteraard een handige app beschikbaar gesteld voor de leden. De app is beschikbaar voor alle Android en iOS-apparaten. In de app kun je zo’n beetje alles doen wat ook via de website kan, met het grote voordeel van de app dat het je de mogelijkheid geeft om altijd en overal op de hoogte te blijven. Het downloaden van de app is mogelijk via de website van e-Matching, maar ook in de appstores van Google Play en Apple.

App StoreGoogle Play

Privacy en veiligheid

Als een van de weinige datingsites heeft e-Matching het Keurmerk Veilig Daten dat het mag dragen. Sterker nog, de datingsite is zelfs een van de oprichters van het keurmerk. De stichting achter dit keurmerk controleert de aangesloten datingsites op een aantal cruciale punten zodat de leden duidelijkheid krijgen over wat ze mogen verwachten. Zie het als een toezichthouder die checkt of alle partijen zich aan de regels houden. Dit zijn de voorwaarden die gesteld worden om het keurmerk te mogen dragen:

 • Eerlijkheid en transparantie over prijzen en abonnementen
 • Klantvriendelijke voorwaarden
 • Goede bereikbaarheid bij vragen of klachten
 • Strenge beleidsvoering tegen oplichting

E-Matching heeft ook een certificaat ontvangen van Thuiswinkel.org. Na een strenge controle krijgen alleen de meest betrouwbare datingsites dit certificaat. Het betekent ook dat je gebruik kunt maken van de onafhankelijke Geschillencommissie in het geval er een geschil is.

In het geheel valt te zeggen dat e-Matching de zaakjes goed voor elkaar heeft. Alle profielen en foto’s worden bijvoorbeeld door echte mensen gecontroleerd, wat de veiligheid van de gebruikers ten goede komt. Oude profielen worden bovendien van de website verwijderd, wat vooral handig is als je ‘vergeet’ je profiel op te zeggen. Daarnaast maakt het platform gebruik van de SSL-encryptie en zijn de profielen alleen te bekijken als je een lidmaatschap hebt. Wat betreft de privacy en veiligheid zit je dus goed bij e-Matching.

Bekijken op e-Matching

Over e-Matching

De datingsite e-Matching is een van de voornaamste datingsites waar je als hbo’er of academici een relatie kunt vinden. Het is een plek voor hoger opgeleiden om elkaar te vinden. Dit doet de datingsite al vanaf 1998, een tijd waarin datingsites nog vrij nieuw waren en er nog een taboe heerste op online daten. Maar de tijden zijn veranderd. Ruim twintig jaar later heeft e-Matching nog steeds dezelfde missie: dating voor hoger opgeleiden faciliteren.

De naam e-Matching is een handelsnaam van het bedrijf Focus Internet BV, een Nederlandse onderneming dat is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Dat is wel zo prettig om te weten, aangezien het dan ook moet voldoen aan de AVG en Nederlandse wetgeving.

Bereikbare helpdesk

Heb je een vraag over het datingplatform van e-Matching? De helpdesk is 7 dagen per week bereikbaar; van ’s ochtends tot ’s avonds laat staan de medewerkers klaar om je vragen te beantwoorden. Dit kan per e-mail, via het contactformulier, maar ook kun je gewoon even bellen – wel zo handig. Ook als je advies over daten wilt of wanneer je je succes wilt delen met e-Matching.

ematching

Veelgestelde vragen

Is e-Matching voor iedereen?

Nee, e-Matching is bedoeld voor hoogopgeleide singles. Alleen aanmeldingen van mensen die 18 jaar of ouder zijn en een hoog opleidingsniveau hebben worden toegelaten. Hoe hoog? In het geval van e-Matching gaat het om een opleiding van HBO of WO, hoewel ook singles met een vergelijkbaar niveau worden toegelaten tot het platform. Dankzij deze toelatingseisen is e-Matching niet voor iedereen beschikbaar en geschikt. Daarnaast is e-Matching alleen voor serieuze contacten die een duurzame relatie willen.

Is e-Matching gratis?

Ja, e-Matching is gratis, maar niet helemaal. Iedereen die zich inschrijft in de app of op de website begint met een gratis lidmaatschap, Passief Lid genaamd. Als passief lid kun je van alle functionaliteiten gebruik maken als het betaalde lidmaatschap, Actief lid genaamd, behalve zelf het initiatief nemen. Passieve leden kunnen geen leden benaderen, alleen reageren op de berichten van leden met een Actief lidmaatschap. Dat reageren is overigens niet onbeperkt voor passieve leden: er geldt een maximum van 5 berichten per dag. Actieve leden die een betaald lidmaatschap hebben kunnen onbeperkt berichten lezen en versturen, naar wie zij willen.

Kun je swipen op e-Matching?

Nee, swipen behoort niet tot de mogelijkheden op e-Matching. In plaats van swipen biedt e-Matching andere manieren aan om leden te koppelen. De standaard werkwijze bestaat uit profielen die opgezocht kunnen worden in de app of op de website. Bij interesse is geen wederzijdse goedkeuring vereist om een bericht te kunnen versturen.

Is er een minimumleeftijd voor e-Matching?

Ja, e-Matching is toegankelijk voor iedereen die ouder is dan 18 jaar en een hoge opleiding heeft afgerond. Vanwege de aard van het platform worden alleen volwassenen toegelaten. Minderjarigen worden niet toegelaten tot e-Matching.

Zijn er vergelijkbare apps als e-Matching?

Ja, naast e-Matching zijn er meer datingapps die zich exclusief richten op singles met een hoog opleidingsniveau. De Nederlandse concurrenten zijn Elitedating en Match4me. Deze datingapps bieden een vergelijkbare dienst aan.

Heeft e-Matching een app?

Ja, e-Matching is zowel beschikbaar als datingsite als datingapp. Hoewel e-Matching van oudsher alleen uit een datingsite bestond, is het nu ook beschikbaar als een app. Op de achtergrond is het platform echter identiek: de leden en profielen zijn hetzelfde en berichten worden gesynchroniseerd wanneer je van het ene naar het andere apparaat overschakelt. De app is verkrijgbaar in de appstores van Apple en Google.