Prins op het witte paard? Wat het betekent en hoe je hem herkent

Jay
Door Jay
12 minuten leestijd

We zijn allemaal op zoek naar de liefde en het kan bijna niet anders dan dat elke mens geliefd wil worden. Wat dat concreet betekent? Dat we uiteindelijk allemaal zoekende zijn naar een partner die de rest van zijn of haar leven met ons wil doorbrengen. Of je nu op dit moment gelukkig vrijgezel bent, of juist actief op zoek naar een relatie; als het goed is loopt er ergens iemand rond die heel je leven kan veranderen.

In het meest ideale geval is dat als een soort van prins op het witte paard die onvoorwaardelijk van je houdt en altijd bij jou is, waar je ook maar heen wilt. Of dat niet heel erg zoetsappig klinkt? Nogal. Maar dat is wel de definitie van een “Prins op het witte paard”. En toch zijn we op zoek naar die felbegeerde prins. Hoe het precies zit met de oorsprong van deze spraakmakende definitie en hoe jij jouw prins herkent, bespreken we hieronder met je.

Wat betekent Prins op het witte paard?

Nou, in principe niets anders dan een geweldige man die precies op het juiste moment een vrouw in nood weet te redden. En we weten allemaal dat gevoelens van spanning en opwinding de aantrekkingskracht kunnen vergroten. Nu zal niet bij elke ontmoeting meteen sprake zijn van een noodsituatie, maar de prins op het witte paard komt in elk geval wel vaak op een gelegen moment aanzetten. Daarnaast heeft hij ook als voordeel dat ‘ie knap en charmant is en dan is de vrouw in kwestie natuurlijk al vrij snel om. Het gevolg? Dat zo’n beetje elke vrouw wegzwijmelt bij het zien van haar prins.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Mysterieus en spannend

Desondanks is in eerste instantie niet zoveel bekend over het karakter van deze mysterieuze prins. Hij komt aanzetten en maakt indruk. Punt. Toch heeft deze van origine fictionele personage een vrij duidelijke betekenis als het gaat om liefde en relaties: de prins op het witte paard of de charmante prins (van Prince Charming) duidt veelal op het beeld van de ideale partner. We hebben het over de partner uit iemands dromen die vanuit het niets op z’n witte paard komt aanzetten. Tja, zie daar maar eens nee tegen te zeggen.

Waar komt de uitdrukking vandaan?

Waarschijnlijk heeft iedereen het alom bekende verhaal wel eens gezien en/of gelezen. En laat dit nou net zijn waar de uitdrukking vandaan komt: Sneeuwwitje. Althans, zo wordt algemeen verondersteld.

“De prins komt aan bij de glazen kist en geeft vervolgens Sneeuwwitje een kus. Na de kus komt Sneeuwwitje weer bij na een langdurige slaap. Als ze wakker wordt is Sneeuwwitje verrast met de verschijning van de prins en dat zorgt er zelfs voor dat ze met hem trouwt.”

Bij veel mensen zal de prins uit Sneeuwwitje het ultieme voorbeeld zijn van die mysterieuze Prins op het witte paard, terwijl andere definities als Charmeur ook wel eens worden gebruikt. De gedachte is hoe dan ook in alle gevallen hetzelfde: we hebben hier één van de meest spraakmakende fictieve verzamelpersonages te pakken die het tot meerdere sprookjes heeft geschopt en zelfs is uitgegroeid tot een sociaal stereotype.

Want net zoals deze felbegeerde prins voorkomt in het bovengenoemde Sneeuwwitje, zo zien we ‘m ook voorbij komen in andere verhalen als Doornroosje, Goudlokje, Assepoester en de iets minder bekende roman ‘Het portret van Dorian Gray’. In al deze verhalen is het de prins die een dame in nood redt en ervoor moet zorgen dat een boze vloek wordt doorbroken.

bijbel

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Of heeft het een Bijbelse oorsprong?

Niet zo gek dus dat Disney in z’n klassiekers gretig gebruik heeft gemaakt van de romantische personage. Toch is er ook in een hele andere hoek een opmerkelijke verwijzing naar de prins op het witte paard gevonden: namelijk in de Bijbel en wel in het boek Openbaringen 6:2:

“En ik zag toen het Lam één van de zegelen geopend had. En ik hoorde één van de vier dieren zeggen, als een stem van een donderslag: Kom en zie! 2. En ik zag een wit paard en Die daarop zat, had een boog; en Hem is een kroon gegeven, en Hij ging uit overwinnende, en opdat Hij overwonne!”2

Of deze prins net zo charmant was als in de sprookjes die in de eeuwen daarna zouden volgen? Daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen. Maar het is wel aannemelijk dat deze prins op z’n witte paard als inspiratiebron heeft gediend voor de sprookjesverhalen.

man voorstellen

De prins op het witte paard herkennen: 10 tekenen

Tussen die miljarden mannen die rondlopen op deze aardbol is er ergens vast wel eentje die bij jou past. Neemt niet weg dat het vinden van de man die voldoet aan het ideale plaatje nog best een hele uitdaging kan zijn. We hebben om die reden 10 tekenen waar je op kunt letten.

1. Trots

Een echte prins wil dat jij vrienden wordt met zijn vrienden. Sterker nog: hij kan er niet op wachten om jou vol trots voor te stellen aan z’n beste maten. En dat is misschien nog wel het mooiste compliment dat je kunt krijgen. Je bent een blijvertje.

2. Attent

Niets het ene oor in, het andere oor uit. Alles wat je tegen ‘m zegt blijft hem bij en vormt zelfs een inspiratiebron voor toekomstige momenten. Hij probeert om die informatie zoveel mogelijk te gebruiken om het je naar je zin te maken. Heb je eens laten doorschemeren dat je gek bent op theatershows? Dan zou hij je zomaar eens vanuit het niets kunnen verrassen met entreekaartjes. Een echte prins is attent.

3. Ondernemend

Hij stuurt je voortdurend berichten met dingen die hij samen met jou wil ondernemen. Komt hij een blogartikel tegen op social media over een verre bestemming? Jij bent de eerste die hij tagt. Is er een nieuw restaurant geopend die hij wil uitproberen? Ook nu ben je de allereerste die hij een bericht stuurt.

prioriteit

4. Onzelfzuchtig

Jij komt altijd op de eerste plaats. Voor een echte Prince Charming ben jij de grootste prioriteit. Of dat ook meteen betekent dat je prinsessengedrag moet vertonen? Alles behalve. Maar het zegt in elk geval genoeg dat hij zelfs jouw belang boven z’n eigenbelang stelt. Aan jou de taak om daar op redelijke wijze mee om te gaan. Het mooiste zou zelfs zijn als jij hem op jouw beurt ook op de eerste plaats zet. Wat dat betekent? Dat je soms je eigen willetje opoffert voor de ander.

5. De familie

Jij wilt dat jouw familie kennis maakt met hem en dat is op zich niet eens zo vanzelfsprekend. Normaal gesproken zijn we daar wat huiverig in, maar als hij de ware is komt het al vrij snel bij je op om hem voor te stellen aan je ouders. Sterker nog: je bent zo vol over hem dat je niets anders doet dan over hem praten.

6. Beschermend

Zo galant als hij is, beschermt hij je overal en altijd. Zelfs als dat zou betekenen dat hijzelf een risico zou lopen, zou hij dat voor je doen. Oftewel: hij beschermt je ten koste van alles, zowel op fysiek als op emotioneel vlak. Of dat ook meteen hetzelfde is als een persoonlijke bodyguard? Niet alleen maar. Hij vangt je namelijk ook op bij tegenslagen en probeert om je weer op te beuren als het even wat minder met je gaat. Hij staat simpelweg voor je klaar: in goede en in slechte tijden.

7. Persoonlijk

In een tijd dat we vooral via onze beeldscherm met elkaar communiceren, laat hij zien dat hij nog via de ouderwetse weg met je wil praten. Niet alleen maar snelle WhatsApp-berichten, maar ook regelmatig een belletje. Zo kan hij immers je stem horen en dat geeft ‘m weer de warmte waar hij zo naar op zoek is.

change verandering

8. Open voor verandering

In principe is het vrij moeilijk om een man te veranderen of je moet wel een hele grote slapjanus aan de haak hebben geslagen. Toch betekent het in het geval van een charmante prins wel dat hij open staat voor verandering. Zijn er bepaalde dingetjes die je niet helemaal aan staan? Dan wil hij daar best in compenseren. Hij luistert dan ook naar jou. We spreken van het tegenovergestelde als een man vindt dat jij je “niet zo moet bemoeien met zijn zaken”.

9. Toekomstgericht

Slappe hap zoals “we zien wel waar het schip strandt”? Da’s nou niet bepaald een voorbeeld van wat we met een prins op het witte paard bedoelen. Een echte gentleman weet precies wat hij wil in het leven. In dit geval doelen we daarbij specifiek op wat hij met jou wil in zijn leven. Als je de ware hebt gevonden, dan betekent het dat hij al nadenkt over een toekomst waar ook plek is voor jou.

10. Jezelf zijn

We hebben allemaal zo onze gebreken en een prins is niet bang om die aan jou te laten zien. Een echte man stelt zich ook kwetsbaar op: zo zal hij niet bang moeten zijn om zich van zijn kwetsbare kant te tonen. In elk geval niet bij jou. Waar dat op duidt? Vertrouwen. En als er genoeg ruimte is voor vertrouwen dan kan hij gewoon zichzelf zijn. Eigenlijk precies zoals jij jezelf wilt kunnen zijn in zijn bijzijn.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie