‘Je bent mijn type niet’? De voorkeur voor hetzelfde type partners

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Je bent aantrekkelijk, betrouwbaar, lief en charmant. Maar toch krijg je het iedere keer weer te verwerken: “Je bent mijn type niet.” Waarschijnlijk snap je het niet en vraag je je af wat ze daar precies mee bedoelen. Wetenschappers van de Universiteit van Toronto deden er onderzoek naar. En wat zij ontdekten blijkt het antwoord van je dates te bevestigen; mensen hebben daadwerkelijk een ‘type’ waar ze op vallen en relaties mee beginnen.

De voorkeur voor hetzelfde type partners

Een onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, laat zien dat mensen steeds weer liefde zoeken bij hetzelfde type persoon. Aan de hand van gegevens afkomstig van een lopend meerjarig onderzoek, vergeleken onderzoekers de persoonlijkheden van huidige en ex-partners van 332 deelnemers aan het onderzoek.

Niet alleen werden de deelnemers gevraagd naar de persoonlijkheden van huidige en ex-partners, ook werden deze personen zelf ondervraagd. Zo konden de onderzoekers een duidelijk beeld vormen van de huidige en vorige partners, dat niet alleen is gebaseerd op de ervaringen en opvattingen van de deelnemer.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Je ex lijkt op je huidige partner

De voornaamste bevinding in het onderzoek was een behoorlijke consistentie in de persoonlijkheden van de liefdespartners. De huidige partners beschreven zichzelf op een manier dat vergelijkbaar was als de ex-partners. Dit duidt erop dat mensen bewust en onbewust kiezen voor iemand die ongeveer hetzelfde is als een ex.

“De mate van consistentie van de ene relatie naar de volgende suggereert dat mensen inderdaad een ’type’ kunnen hebben,” zegt co-auteur MacDonald. “En hoewel onze gegevens niet duidelijk maken waarom de partners van mensen vergelijkbare persoonlijkheden vertonen, is het opmerkelijk dat we gelijkenissen in partners hebben gevonden die verder gaat dan de gelijkenis die de deelnemers zelf maken.”

We hebben een “type”

De onderzoekers laten dus zien dat mensen inderdaad een ’type’ hebben als het gaat om daten. En dat ze, ondanks de beste bedoelingen om liefde buiten dat type te zoeken, steeds weer worden aangetrokken tot soortgelijke partners. Nu bevestigd is dat mensen inderdaad relaties beginnen met hetzelfde type persoon, rest alleen nog de vraag waarom ze dat doen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie