Wat is een echte man? 7 kenmerken die hem onderscheiden van een jongen

Leon
Door Leon
9 minuten leestijd

‘Echte mannen huilen niet’ en ‘laten zien dat je een echte man bent’, in televisieprogramma’s, op Netflix, Instagram en Facebook word je dagelijks geconfronteerd met het beeld van de échte man. Advertenties vertellen je hoe een echte man eruit ziet, hoe hij klinkt en hoe hij handelt. Volgens het ene merk heeft de echte man een volle baard, terwijl het andere merk de echte man tentoonstelt als een gespierde metroseksueel. Wat is nu een echte man?

Het populaire beeld dat de meeste mensen van de echte man hebben is gebaseerd op verkeerde informatie en slechte aannames. Althans, vanuit een volwassen perspectief gezien is dat niet een echte man. Als we het een échte man hebben, en wat vrouwen een echte man vinden, gaat het het namelijk niet over een sixpack, baard of z’n lengte – het is een fatsoenlijk mens die mensen behandelt zoals ze graag behandeld willen worden.

Wat is een echte man?

Een ‘echte man’ is wat de jonge lezers ouderwets zullen noemen. De echte man heeft manieren, is beleefd, attent en weet zich te gedragen. Hij vecht voor zijn recht en verdedigt de mensen die hem lief zijn; niet met zijn handen, maar door zijn gedrag en acties. De echte man is eerlijk, open, trouw aan zichzelf, maar vooral loyaal aan zijn vrouw.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hij is stoer, fysiek sterk, maar mentaal nog sterker; het rolmodel in het gezin. Hij respecteert vrouwen, toont waardering en is niet bang om zijn gevoelens te uiten. Kortom, de echte man weet wie hij is, wat hij wil en is dankbaar voor wat hij heeft.

Echte mannelijkheid heeft namelijk niets te maken met het eten van rood vlees of het groeien van een baard. Mannelijkheid is een eigenschap waarmee je jezelf bent, op een manier zoals niemand anders jou kan zijn.

Van jongen naar echte man

Een echte man wordt niet geboren met deze persoonlijkheidskenmerken. Het is een proces. De transformatie van jongen tot echte man gebeurt dus niet van de ene op de andere dag. Deze reis neemt jaren in beslag. Wat hij tijdens deze reis meemaakt, de ervaringen, tegenslagen en uitdagingen, verandert de jongen in een echte man.

Hoewel veel jongens tijdens deze reis leren van hun fouten en groeien als persoon, doen velen dat ook niet. Wat er onderweg gebeurt en hoe de jongen ermee omgaat, bepaalt of de jongen het eindstation bereikt of vroegtijdig de reis afbreekt.

7 kenmerken van de echte man

Hoewel de kwalificaties van een échte man verschillen, zijn er wel een aantal sleutelkenmerken die de echte man typeren. Krachtig, betrouwbaar, doordacht en betrouwbaar; het zijn de eigenschappen waar vrouwen op kunnen bouwen. Dit zijn zeven kenmerken die een échte man onderscheiden van een jongen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Hij neemt beslissingen en maakt keuzes

Echte mannen vertrouwen op hun eigen oordeel en hebben de knoopdoorhak-mentaliteit waar vrouwen zo gek op zijn. Ze denken onafhankelijk van anderen en durven hun eigen beslissingen te nemen. Daarbij maken ze zich geen zorgen over wat anderen ervan vinden, vooral niet wat de jongens erover te zeggen hebben. Hij maakt niet altijd de ‘mannelijke’ keuze, maar wel de keuze waar hij zich goed bij voelt.

2. Hij neemt verantwoordelijkheid

Een echte man neemt de verantwoordelijkheid, een jongen geeft iemand anders de schuld. Het is een duidelijk kenmerk die een man van een jongen onderscheidt. In de praktijk gaat het er vaak niet om wie de schuldige is of wie de fout gemaakt heeft maar hoe het opgelost wordt. Fouten maken is menselijk, hoe hij ermee omgaat is wat de echte man onderscheidt van een jongen.

3. Hij is niet bang voor afwijzing

Een echte man durft risico’s te nemen en is niet bang voor falen of afwijzingen. Dit betekent niet dat echte mannen niet bang kunnen zijn. Integendeel zelfs, echte mannen hebben ook angsten. Het verschil is dat ze dit zelfs durven toe te geven. Toch is de angst om te falen voor de echte man niet sterk genoeg om het niet te proberen, wetende dat de beloning groter kan zijn dan het risico.

In de praktijk betekent dit dat een echte man blijft vechten voor een relatie, met het risico op een gebroken hart of liefdesverdriet, terwijl de jonge man het risico liever ontloopt.

4. Hij weet wie hij wil zijn

In de puberteit is het voor iedereen een raadsel hoe je eruit komt te zien in de toekomst, als je ouder bent. Hoe je je dan gedraagt, is al helemaal een raadsel. Op een gegeven moment is de puberteit voorbij en wordt er van je verwacht dat je volwassen wordt. Het is op dit moment waar de wegen scheiden.

Een echte man denkt na over de normen en waarden die hij wil nastreven. Dit bepaalt voor de echte man hoe hij zich gedraagt en hoe hij anderen behandelt. Een jongen laat zijn leven niet leiden door dezelfde normen en waarden en is er waarschijnlijk niet eens mee bezig of denkt er nooit over na.

5. Hij weet wat hij wil

Echte mannen kijken verder dan een one-night-stand. Hij weet wat hij wil van een vrouw, wat hij te bieden heeft en hoe hij een relatie moet dragen als een man. Het gaat bovendien niet alleen om relaties. Hij weet wat hij in het leven wil bereiken, stelt doelen en probeert deze doelen te behalen. Een jongen hecht minder waarde aan al deze zaken. Omdat de echte man weet wat hij wil, kan hij eenvoudig keuzes maken die een groot probleem zouden vormen voor de jongen.

6. Hij staat bekend om zijn integriteit

De echte man zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Hij staat voor zijn mening en is niet bang om voor deze mening uit te komen. Deze karaktereigenschap heeft de echte man geleerd door voor langere tijd zichzelf te zijn. Hij maakt afspraken en komt deze na. Het verschil met een jongen is dat deze de beloften niet vervult. De jongeman is er niet als hij het hardst nodig is, omdat hij de afspraken niet nakomt.

7. Hij plant zijn toekomst

Een echte man kijkt verder dan vandaag of morgen. Hij denkt langdurig na over de toekomst: van de relatie, woonsituatie, kinderen, maar ook over de financiën. Het is niet zo dat een echte man alles tot in detail heeft gepland, maar het is wel zo dat hij een beeld van de toekomst heeft samengesteld. Het verschil met de jongen is dat deze meer van dag tot dag leeft; de ‘pluk de dag’-instelling zonder plannen voor de toekomst. Een echte man denkt na: voordat hij iets zegt, maar ook over de toekomst.

De tegenstrijdigheden en verschillen

De verschillen tussen de jongens en echte mannen zijn groot. De man die op en top man is kijkt naar de toekomst en gaat problemen aan. Jongens die dit niveau nog niet bereikt hebben, en dat misschien nooit doen, gaan problemen uit de weg en leggen de focus op kortetermijngeluk.

Een man beschermt een vrouw, terwijl een jongen haar wil bezitten: de tegenstrijdigheden zijn groot tussen de twee mannelijke types. Toch is het soms niet makkelijk om ze van elkaar te onderscheiden. Ze kunnen dezelfde kleding dragen, hetzelfde werk doen en zelfs dezelfde vrouw daten. Vanaf de buitenkant gezien lijken ze identiek, maar door te kijken naar de persoonlijke eigenschappen en kenmerken kom je erachter dat slechts één van hen de echte man is, terwijl de ander nog steeds als een jongen door het leven gaat.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie