Home Nieuws Hoogopgeleide partners houden het langst met elkaar vol

Hoogopgeleide partners houden het langst met elkaar vol

1 minuten leestijd
0
voorhoofdkus

Hebben jij en je partner een hbo- of wo-diploma? Dan heb je de beste kans op een duurzame relatie. Stellen bestaande uit twee hoogopgeleide partners gaan namelijk het minst vaak uit elkaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers laten zien dat het onderwijsniveau van jou en je partner een rol speelt bij de duur van je relatie.

Hoogopgeleide stellen

Het is geen geheim dat er vaker een match is als twee mensen in een relatie een vergelijkbaar onderwijsniveau hebben. De datingsites voor hoogopgeleiden bestaan immers niet zonder reden. En dat wordt bevestigd door onderzoek.

Voor het CBS-onderzoek werden bijna 87.000 heteroseksuele stellen gevolgd met een leeftijd van 18 tot 52 jaar. Deze stellen gingen in 2003 samenwonen en in 2015 keken de onderzoekers hoe ze ervoor stonden.

19 procent geeft het op

De stellen die in 2003 gingen samenwonen, en waarvan beide partners een hbo- of wo-diploma hadden, hielden de relatie het langst vol. Van deze hoogopgeleide stellen was slechts 19 procent uit elkaar. De overgrote meerderheid van deze stellen was na twaalf jaar nog steeds bij elkaar. Het verschil met stellen zonder hoogopgeleide partners is groot: van hen was 31 procent uit elkaar. Niet-hoogopgeleide stellen houden het dus minder vaak vol als hoogopgeleide stellen.

Eén hoogopgeleide partner

Van de samenwonende stellen met één hoogopgeleide partner hield ongeveer een kwart het vol. Zo’n 25 procent van hen waren na twaalf jaar nog bij elkaar. Daarbij maakt het wel een verschil of de man of vrouw hoogopgeleid is. Van de stellen met alleen een hoogopgeleide vrouw was 27 procent uit elkaar. Zij hielden het minder vaak vol dan stellen waarvan alleen de man hoogopgeleid was: 24 procent van deze stellen gingen uit elkaar van elkaar af.

Volgens het CBS is een hoog onderwijsniveau van de man voor de duurzaamheid van een relatie dus wat belangrijker dan een hoog onderwijsniveau van de vrouw.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Lovina: Rusland’s grootste sociale netwerk VKontakte start dating app

VKontakte, het grootste sociale netwerk van Rusland, start een eigen dating app genaamd Lo…