Hoogopgeleide partners houden het langst met elkaar vol

Michael Schouten
Door Michael Schouten
2 minuten leestijd

Hebben jij en je partner een hbo- of wo-diploma? Dan heb je de beste kans op een duurzame relatie. Stellen bestaande uit twee hoogopgeleide partners gaan namelijk het minst vaak uit elkaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers laten zien dat het onderwijsniveau van jou en je partner een rol speelt bij de duur van je relatie.

Hoogopgeleide stellen

Het is geen geheim dat er vaker een match is als twee mensen in een relatie een vergelijkbaar onderwijsniveau hebben. De datingsites voor hoogopgeleiden bestaan immers niet zonder reden. En dat wordt bevestigd door onderzoek.

Voor het CBS-onderzoek werden bijna 87.000 heteroseksuele stellen gevolgd met een leeftijd van 18 tot 52 jaar. Deze stellen gingen in 2003 samenwonen en in 2015 keken de onderzoekers hoe ze ervoor stonden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

19 procent geeft het op

De stellen die in 2003 gingen samenwonen, en waarvan beide partners een hbo- of wo-diploma hadden, hielden de relatie het langst vol. Van deze hoogopgeleide stellen was slechts 19 procent uit elkaar. De overgrote meerderheid van deze stellen was na twaalf jaar nog steeds bij elkaar. Het verschil met stellen zonder hoogopgeleide partners is groot: van hen was 31 procent uit elkaar. Niet-hoogopgeleide stellen houden het dus minder vaak vol als hoogopgeleide stellen.

Eén hoogopgeleide partner

Van de samenwonende stellen met één hoogopgeleide partner hield ongeveer een kwart het vol. Zo’n 25 procent van hen waren na twaalf jaar nog bij elkaar. Daarbij maakt het wel een verschil of de man of vrouw hoogopgeleid is. Van de stellen met alleen een hoogopgeleide vrouw was 27 procent uit elkaar. Zij hielden het minder vaak vol dan stellen waarvan alleen de man hoogopgeleid was: 24 procent van deze stellen gingen uit elkaar van elkaar af.

Volgens het CBS is een hoog onderwijsniveau van de man voor de duurzaamheid van een relatie dus wat belangrijker dan een hoog onderwijsniveau van de vrouw.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie