Home Nieuws Sekswet: ‘seks tegen de wil’ en ‘seksuele intimidatie’ worden strafbaar

Sekswet: ‘seks tegen de wil’ en ‘seksuele intimidatie’ worden strafbaar

1 minuten leestijd
0
seks stop

Seks is leuk, seks is lekker, maar soms is het ongewenst en onvrijwillig. En de gevolgen daarvan kunnen indringend zijn. Daarom wil het kabinet onvrijwillige seks harder aanpakken. Want slachtoffers van onvrijwillige seks of seksuele intimidatie moeten beter worden beschermd. De ‘sekswet’ verlaagt de eisen voor bewijs die nodig zijn om de dader te bestraffen. En zo kunnen dus ook de gedwongen seksuele handelingen waartegen niet is geprotesteerd worden bestraft.

Het antwoord op #Metoo

Het wetsvoorstel van vandaag is afkomstig van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming), die hiermee het definitieve antwoord geven op de langslepende #Metoo-discussie. Zij willen ‘seks tegen de wil’ en ‘seksuele intimidatie’ strafbaar maken en in de wet opnemen.

Seksuele intimidatie op het internet

De ministers willen een duidelijk signaal afgeven dat seksuele intimidatie niet meer geaccepteerd wordt. Volgens hen is de afgelopen tijd gebleken dat vooral vrouwen, maar ook mannen, zich onveilig kunnen voelen en soms niet ongehinderd zichzelf kunnen zijn als gevolg van seksueel intimiderend gedrag. En dat geldt niet alleen voor de vernederingen op straat, maar ook voor de seksueel getinte opmerkingen op sociale media en chatsites. De ongewenste dickpic is daar het voorbeeld van. Met de nieuwe wet zou ook dit gedrag aangepakt kunnen worden.

Seks tegen de wil: dwang en verzet

In de huidige situatie zijn ‘dwang’ en ‘verzet’ nog een vereiste om ‘seks tegen de wil’ strafbaar te maken, maar straks zijn de regels wat minder streng. Als het aan de ministers ligt dan is iemand straks ook strafbaar als er bewust seks tegen de wil van de ander is geweest. Zij vinden dat de lat nu te hoog ligt, om te bewijzen dat er daadwerkelijk sprake is geweest van dwang. Daardoor leiden aangiftes vaak niet tot vervolging van de dader.

Het voorbeeld dat gegeven wordt is de situatie waarin het slachtoffer uit angst verstijft, in shock-toestand raakt en zich daardoor niet kan uit of verzet. Volgens de huidige regels is er geen sprake van dwang, omdat het slachtoffer zich niet verzet, hoewel er wel degelijk sprake is van onvrijwillige seks. Het gevolg is dat de dader niet wordt gestraft. Daar komt straks verandering in, zodat er nadrukkelijk toestemming nodig is om over te gaan op seks.

Mocht je twijfelen of de ander seks wil, dan geldt er een onderzoeksplicht; je moet bijvoorbeeld vragen of de ander wel wil doorgaan en seks wil hebben. Het is misschien een mood-killer, maar noodzakelijk om alle vormen van onvrijwillige seks tegen te gaan.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Lovina: Rusland’s grootste sociale netwerk VKontakte start dating app

VKontakte, het grootste sociale netwerk van Rusland, start een eigen dating app genaamd Lo…