Sekswet: ‘seks tegen de wil’ en ‘seksuele intimidatie’ worden strafbaar

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Seks is leuk, seks is lekker, maar soms is het ongewenst en onvrijwillig. En de gevolgen daarvan kunnen indringend zijn. Daarom wil het kabinet onvrijwillige seks harder aanpakken. Want slachtoffers van onvrijwillige seks of seksuele intimidatie moeten beter worden beschermd. De ‘sekswet’ verlaagt de eisen voor bewijs die nodig zijn om de dader te bestraffen. En zo kunnen dus ook de gedwongen seksuele handelingen waartegen niet is geprotesteerd worden bestraft.

Het antwoord op #Metoo

Het wetsvoorstel van vandaag is afkomstig van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming), die hiermee het definitieve antwoord geven op de langslepende #Metoo-discussie. Zij willen ‘seks tegen de wil’ en ‘seksuele intimidatie’ strafbaar maken en in de wet opnemen.

Seksuele intimidatie op het internet

De ministers willen een duidelijk signaal afgeven dat seksuele intimidatie niet meer geaccepteerd wordt. Volgens hen is de afgelopen tijd gebleken dat vooral vrouwen, maar ook mannen, zich onveilig kunnen voelen en soms niet ongehinderd zichzelf kunnen zijn als gevolg van seksueel intimiderend gedrag. En dat geldt niet alleen voor de vernederingen op straat, maar ook voor de seksueel getinte opmerkingen op sociale media en chatsites. De ongewenste dickpic is daar het voorbeeld van. Met de nieuwe wet zou ook dit gedrag aangepakt kunnen worden.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Seks tegen de wil: dwang en verzet

In de huidige situatie zijn ‘dwang’ en ‘verzet’ nog een vereiste om ‘seks tegen de wil’ strafbaar te maken, maar straks zijn de regels wat minder streng. Als het aan de ministers ligt dan is iemand straks ook strafbaar als er bewust seks tegen de wil van de ander is geweest. Zij vinden dat de lat nu te hoog ligt, om te bewijzen dat er daadwerkelijk sprake is geweest van dwang. Daardoor leiden aangiftes vaak niet tot vervolging van de dader.

Het voorbeeld dat gegeven wordt is de situatie waarin het slachtoffer uit angst verstijft, in shock-toestand raakt en zich daardoor niet kan uit of verzet. Volgens de huidige regels is er geen sprake van dwang, omdat het slachtoffer zich niet verzet, hoewel er wel degelijk sprake is van onvrijwillige seks. Het gevolg is dat de dader niet wordt gestraft. Daar komt straks verandering in, zodat er nadrukkelijk toestemming nodig is om over te gaan op seks.

Mocht je twijfelen of de ander seks wil, dan geldt er een onderzoeksplicht; je moet bijvoorbeeld vragen of de ander wel wil doorgaan en seks wil hebben. Het is misschien een mood-killer, maar noodzakelijk om alle vormen van onvrijwillige seks tegen te gaan.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie