Wat te doen als je familie je vriend(in) niet mag: 10 tips om te onthouden

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

Je hebt net een nieuwe vriend of vriendin en je bent helemaal in de wolken. Na vele mislukte pogingen heb je nu het gevoel dat dit de persoon is met wie je de rest van je leven wilt delen. Maar dan komt het onvermijdelijke moment waarop jij je familie voorstelt aan je nieuwe lover. En dan, tot je verbazing, vertellen ze je dat ze je nieuwe liefde niet mogen. Sterker nog: ze vinden je nieuwe geliefde helemaal niet leuk. Wat moet je dan doen?

Hoe het begon

Je ontmoette je nieuwe vriend(in) op een feestje van een gemeenschappelijke vriend. Je had meteen een connectie en eigenlijk had je toen al direct een goed gevoel. Het klikte meteen. De chemie spatte ervan af, zoals ook alle anderen op het feestje dat zagen. Na een paar dates begon je zelfs al te geloven dat dit de ware voor jou zou kunnen zijn. Maar toen je je nieuwe liefde aan je familie voorstelde, waren ze echter niet zo enthousiast. Ze zeiden dat ze je nieuwe liefde niet leuk vonden en dat ze niet dachten dat deze persoon niet goed voor je was.

Je eerste reactie was waarschijnlijk wat iedereen zou ervaren. Je was teleurgesteld en een beetje boos op je familie. Je vroeg je af waarom ze je nieuwe liefde niet leuk vinden en of ze wel echt de kans hebben gehad om hem of haar écht te leren kennen. Tegelijkertijd wist je ook dat ze zich zorgen kunnen maken over jou. Ze willen het beste voor jou en proberen je te behoeden voor foute keuzes. Maar wat moet je daar nu mee? Wat moet je doen als je familie je vriend(in) niet mag?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

10 tips voor wat te doen

Iedereen wil graag dat een nieuwe geliefde door de gehele familie met open armen wordt ontvangen. Letterlijk en figuurlijk. Maar soms gebeurt dat niet en is de familie in eerste instantie wat terughoudend richting een nieuwe partner. Gebruik deze tips als je niet weet wat je in deze situatie moet doen.

1. Luister naar hun zorgen

Allereerst is het belangrijk om kalm te blijven en naar hun zorgen te luisteren. Het kan zijn dat ze zich zorgen maken over de persoonlijkheid van je vriend(in), of dat ze denken dat deze persoon niet bij je past. Het kan ook zijn dat ze een bepaalde indruk hebben gekregen die niet helemaal klopt.

Hoewel jij denkt dat er niets mis is met je nieuwe liefde, kan het zijn dat ze een geldig punt hebben dat je nog niet hebt overwogen. Vraag ze daarom om specifieke voorbeelden van wat hen zorgen baart. Probeer hun perspectief te begrijpen.

2. Respecteer hun mening

Je hoeft het niet met je familie eens te zijn. Dat is niet nodig. Maar het is wel belangrijk om te begrijpen dat je familie het beste met je voor heeft. Hun mening is gebaseerd op hun eigen waarneming. Respecteer hun mening en blijf beleefd, hoe moeilijk het ook kan zijn.

3. Laat ze elkaar beter leren kennen

Stel je vriend(in) nog een keer voor aan je familie, maar deze keer met meer geduld. Als je partner zich niet op het gemak voelde tijdens de eerste ontmoeting met je familie, dan kan dit de reden zijn waarom je familie deze mening vormde. Geef ze de tijd om elkaar beter te leren kennen. Laat je nieuwe liefde praten over de interesses, hobby’s en levensstijl. Hierdoor zal je familie meer informatie hebben om een oordeel te vormen en kunnen ze zich meer op hun gemak voelen in elkaars aanwezigheid.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Praat met je vriend(in)

Praat met je nieuwe liefde over de zorgen van je familie. Misschien is er iets waar deze rekening mee kan houden om een betere indruk te maken op je familie. Of misschien heeft je nieuwe partner zelf ook wel een aantal zorgen en daardoor begrijpen waarom je familie zo bezorgd is.

5. Blijf open en eerlijk

Het is belangrijk om open en eerlijk te blijven met je familie. Vertel ze dat je het begrijpt. Ze maken zich zorgen en je waardeert hun mening. Door hun zorgen serieus te nemen, laat je zien dat je hun mening waardeert. Maar maak ook duidelijk dat je je eigen beslissingen maakt en dat je wilt dat ze je steunen.

Je mag je eigen mening uiten en vertellen waarom je van je partner houdt.
Vertel je familie wat je zo leuk vindt aan je nieuwe partner, welk gevoel deze persoon jou geeft en waarom je bij hem of haar wilt zijn.

6. Laat je partner zien hoe belangrijk familie voor je is

Als je veel geeft om de band met je familie, laat dit dan ook duidelijk merken aan je partner.
Dit kan helpen om hem of haar te laten begrijpen waarom het belangrijk voor je is om de relatie tussen hem of haar en je familie te verbeteren.

7. Respecteer elkaars grenzen

Als je familie niet bereid is om je partner te accepteren, om welke reden dan ook, respecteer dan hun gevoelens. Hetzelfde geldt voor je partner. Je kunt niemand dwingen om een ander leuk te vinden. Als je partner zich niet op het gemak voelt bij je familie, respecteer dan zijn of haar gevoelens.

8. Geef het tijd

Een band vormen kost tijd. Het kan dus ook tijd kosten om je familie te overtuigen. Geef ze de tijd om aan je partner te wennen en een band op te bouwen. Een beetje wrijving in het begin hoeft niet te betekenen dat het nooit beter wordt. Wrijving maakt glans, zeggen ze daarom ook wel.

9. Blijf trouw aan je gevoelens

Jij bent jezelf, inclusief je eigen gevoelens. Als je partner echt belangrijk voor je is, is het belangrijk om eraan vast te houden. Uiteindelijk gaat het om jouw leven en jouw keuzes.

10. Zorg voor een tussenoplossing

Als je nieuwe partner en je familie elkaar niet kunnen uitstaan, probeer dan een tussenoplossing te vinden. Dit kan betekenen dat je ze niet allemaal tegelijkertijd bij elkaar brengt of dat je ze apart van elkaar uitnodigt voor familiebijeenkomsten. Het is niet de leukste oplossing, maar soms is het wel de enige oplossing.

Het kan lastig zijn als je familie je partner niet mag en het is nog moeilijker als beiden elkaar niet kunnen uitstaan. Soms is er niets aan te doen en is het gewoon niet anders. Het kan tijd kosten om je familie te overtuigen en misschien lukt dat nooit helemaal. Maar als je vastbesloten bent om samen te blijven, zullen ze uiteindelijk zien hoe gelukkig je bent en hun mening veranderen.

Natuurlijk is het fijn als je familie ook met je partner overweg kan, maar het is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou en dat je gelukkig bent in je relatie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie