7 tekenen van een bezitterige vriend (en hoe je daarmee om moet gaan)

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

Het duurt niet lang voordat je erachter komt dat je vriend nogal bezitterig is en hoewel je daar in het begin nogal om kon lachen is de lol er inmiddels wel vanaf. Dat schattige, jaloerse wat er in het begin nog van afdroop, is inmiddels zelfs een last geworden: je vriend is bezitterig en dat stoort je. Jij bent immers niemands bezit.

Misschien voelt het alsof hij jou controleert en erger nog, je vrienden en familie beginnen het op te merken. Ze vragen je zelfs er iets aan te doen voordat het alleen maar verergert. Jij moet daarom voor jezelf bepalen of de manier waarop je vriend zich gedraagt wel acceptabel is en of een langetermijnrelatie zo niet in gevaar komt.

Want als dit zo doorgaat, zul je misschien zelfs moeten nadenken over wel hele drastische beslissingen. Het is een sterk teken van een serieus probleem. We vertellen je wat de kenmerken zijn van een bezitterige vriend en hoe je daarmee moet omgaan.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is een bezitterige man?

Een bezitterig vriendje wil voortdurend controle en hij wil je zelfs manipuleren om de dingen te doen die hij wil. Hij houdt geen rekening met je gevoelens. Dit is vaak omdat hij onzeker is en ter compensatie jou wil beheersen. Als je vriendje bezitterig is, moet je je ervan bewust zijn dat dit gedrag echt onaanvaardbaar is.

Je bent geen object dat het bezit van iemand kan zijn. Je bent geen kind dat kan worden gekleineerd als je niet de dingen doet die hij wil. Als zijn bezitterigheid een bepaalde grens heeft overschreden in de vorm van bijvoorbeeld stalken en zelfs fysiek of emotioneel geweld, maak dan meteen een einde aan deze relatie. Je verdient beter.

7 tekenen dat je een bezitterige vriend hebt

Als het om welke reden dan ook toch niet meteen duidelijk is dat je een bezitterig vriendje hebt of niet, bekijk dan de volgende 7 tekenen. Zo kun je voor jezelf bepalen of dat er ruimte is voor een oplossing of dat je simpelweg een punt achter de relatie moet zetten.

1. Hij leest stiekem je telefoonberichten

Je komt de badkamer uit en ziet je vriend door je telefoon scrollen. Als je hem vraagt ​​wat hij doet, voelt hij zich op heterdaad betrapt. Wat blijkt? Hij was op zoek naar bewijs dat je met andere mannen contact hebt. En hoewel dit geen ongewoon voorbeeld is, is het wel heel bespottelijk. Als hij je niet vertrouwt, dan is dat reden voor jou om hem niet te vertrouwen.

Wat moet je doen?

Je moet het gesprek aangaan over deze inbreuk op je privacy. Vertel hem dat hij je privacy moet respecteren. Vertrouwen is cruciaal in elke gezonde relatie.

2. Hij haat het als je tijd doorbrengt met vrienden

Hij klaagt er steeds weer over als je tijd met vrienden doorbrengt, zelfs met je vrouwelijke vriendinnen. Hij is jaloers op de tijd die je zonder hem doorbrengt en dat maakt je inmiddels gek. Je bent tenslotte een onafhankelijke vrouw die ook haar eigen sociale contacten heeft.

Wat moet je doen?

Zeg hem dat als hij bij je wil zijn, hij je ook moet toestaan ​​om je eigen leven te leiden. Moedig hem aan om tijd met zijn eigen vrienden door te brengen. Gelukkige koppels brengen nou eenmaal ook voldoende tijd door met hun eigen contacten. Verliefd zijn hoeft niet te betekenen dat je elke minuut samen moet doorbrengen.

3. Hij draait door als je contact hebt met een andere man

De bezorger. De barista uit de koffiebar. Zelfs de buurman. Het maakt niet uit wie de man in kwestie is, je vriend draait volkomen door, zelfs al als je een paar minuten met een andere man praat. Hij is zelf zo onzeker als het maar kan, want je doet helemaal niets verkeerd.

Wat moet je doen?

Als je wel heel vaak praat met je goddelijke buurman die altijd met ontbloot bovenlijf in de tuin staat, dan is het op zich niet eens zo heel gek dat hij soms wat jaloers is, maar als het bij elke willekeurige man is, dan zit dit gedrag echt diep in hem. Misschien kun je maar beter afscheid van hem nemen. Dit is ongezond.

eerste stap

4. Hij duikt wel heel vaak ‘toevallig’ op waar jij ook bent

Je verlaat een restaurant met je collega’s, en warempel, daar staat je vriend ineens — die net ‘toevallig’ in de buurt was. Of als je een oude (mannelijke) studievriend gaat ontmoeten, is jouw vriendje de hele tijd dicht in de buurt. Het heeft nu echt met stalkgedrag te maken.

Wat moet je doen?

Verlaat hem. Dit is niets anders dan stalken.

5. Hij claimt al jouw tijd

Het maakt niet uit hoeveel tijd je met deze man doorbrengt, hij wil altijd meer van je. Elk vrij moment wil hij bij jou zijn en dat terwijl je jouw eigen hobby’s, interesses, en vriendenkring hebt. Je kunt nou eenmaal niet al jouw vrije tijd aan hem besteden.

Wat moet je doen?

Op zich is het best schattig dat hij alleen maar bij jou wil zijn, maar zo ziet de realiteit helaas niet in elkaar. Leg hem dat uit en stimuleer hem om meer tijd door te brengen met zijn vrienden en om zijn hobby’s weer op te pikken.

6. Hij zorgt ervoor dat iedereen weet dat jij ‘van hem’ bent

Je bent met je vriendje ergens op een feestje, als je aan het kletsen bent met een paar (mannelijke) vrienden, wanneer je ineens zijn hand om je middel voelt slingeren en hij je naar je toe trekt. Het voelt alsof hij zijn territorium markeert en dat vind je nou niet bepaald leuk.

Wat moet je doen?

Vertel hem dat je dit niet vindt kunnen en vraag hem waarom hij dit doet. Vraag hem heel nadrukkelijk om dit in de toekomst niet meer te doen.

7. Hij wordt boos als dingen niet gaan zoals hij wil

Hij ontploft als jij jullie plannen, vanwege overmacht, moet annuleren, hij ontploft eveneens als je even aan de telefoon bent met iemand anders en hij wil altijd dat jij tot zijn beschikking staat. Zeg je ergens ‘nee’ op? Dan ervaart hij dat als een belediging en wordt hij woedend.

Wat moet je doen?

Zijn woede is een voorbode op een giftige relatie. Praten werkt in deze situatie misschien niet eens meer en het zou wel eens verkeerd af kunnen lopen (denk aan fysiek geweld). Voel je je onveilig? Sla de deur dicht om nooit weer terug te keren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie